• LIFE&STYLE

    Νομίζετε ότι είναι εύκολο να είσαι αστροναύτης; Ξανασκεφτείτε το…

    Αστροναύτης

    Αστροναύτης


    Πόσοι από μας δεν ονειρεύονταν όταν ήταν παιδιά να γίνουν αστροναύτες όταν μεγαλώσουν; Είναι ένα από τα πιο κλασικά επαγγέλματα που θεωρούμε στο μυαλό μας ιδανικά – σίγουρα καλύτερο από το να κάθεσαι σε ένα γραφείο και να πατάς σφραγίδες, σωστά;

    Μη νομίζετε όμως ότι και το επάγγελμα του αστροναύτη δεν έχει τις δυσκολίες του. Ο Ron Garan, που πέρασε έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, περιέγραψε την εμπειρία του στο βιβλίο του The Orbital Perspective, και φυσικά δεν ήταν όλα ρόδινα. Το Business Insider καταγράφει κάποια από τα πράγματα που είναι πιο δύσκολο να συνηθίσει ένας αστροναύτης, με βάση τα λεγόμενα του Garan, αλλά και τις μαρτυρίες άλλων αστροναυτών:

    1. Έλλειψη βαρύτητας

    Ο Garan σημειώνει πως τις πρώτες ώρες του διαστημικού του ταξιδιού, ο Garan ένιωθε συνεχώς ναυτία. Οι αστροναύτες εκπαιδεύονται τακτικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, όμως είναι άλλο η εκπαίδευση για λίγες ώρες και άλλο το να ζεις σε τέτοιες συνθήκες.

    Ο Garan περιγράφει τις πρώτες στιγμές της έλλειψης βαρύτητας ως ευχάριστες, όμως πολύ σύντομα άρχισαν οι ναυτίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σώμα του έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να του πει «Έι, η μηδενική βαρύτητα δεν είναι για να κρατάει τόσο πολύ, κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά». Στο τέλος της πρώτης μέρας το σώμα του είχε προσαρμοστεί αρκετά στις νέες συνθήκες και η ναυτία είχε φύγει.

    Όμως και η ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας δεν είναι κι εύκολο πράγμα. Τον Ιούνιο του 2014 ο αστροναύτης Reid Wiseman έγραψε στο Twitter: «Ακόμα προσαρμόζομαι στη μηδενική βαρύτητα. Μόλις γύρισα μία σακούλα ανάποδα για να βγει το περιεχόμενό της. Δεν πιάνει εδώ».

    1. Ύπνος

    Δεν είναι ακριβώς ότι ξαπλώνεις σε ένα κρεβάτι και κοιμάσαι – ο ύπνος στο διάστημα είναι μία πολύπλοκη υπόθεση.

    space-sleep

    Ο Garan περιγράφει την πρώτη του νύχτα στο διάστημα ως εξής: «Δέσαμε σημεία στο πάτωμα, σε τοίχους και στην οροφή, καρφώσαμε τα σλίπινγκ μπαγκ μας και πέσαμε για ύπνο». Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: Τι κάνεις με το κεφάλι σου; Δεν μπορείς να το ακουμπήσεις σε ένα μαξιλάρι, αλλά απλώς αιωρείται, όπως αναφέρει ο Garan. Χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες μέχρι οι μύες του λαιμού του να συνηθίσουν σε αυτήν την περίεργη στάση ύπνου και ο ίδιος να καταφέρει επιτέλους να κοιμηθεί καλά.

    Ο Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield επίσης πρόσφατα περιέγραψε τις δυσκολίες του ύπνου στο διάστημα. Ένα παράξενο στοιχείο της ζωής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι ότι οι κύκλοι ημέρας και νύχτας είναι διαφορετικοί. Ο σταθμός κάνει μία περιστροφή γύρω από τη Γη κάθε περίπου 90 λεπτά, άρα κάθε 45 περίπου λεπτά οι αστροναύτες βλέπουν ένα ηλιοβασίλεμα. Ο Hadfield αναφέρει ότι και πάλι έσβηναν τα φώτα του σταθμού πριν κοιμηθούν – «νιώθαμε ότι αυτό ήταν το σωστό».

    1. Η αίσθηση του χρόνου

    Στο διάστημα δεν μπορείς να μετράς τις μέρες της εβδομάδας. Αντ’ αυτών, μετράς τις μέρες πτήσης. Η πρώτη μέρα που ο Garan πάτησε το πόδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ήταν η μέρα πτήσης 1, η επόμενη η μέρα πτήσης 2, και ούτω καθεξής.

    Οι Αμερικανοί αστροναύτες Barry Wilmore και Terry Virts ανέφεραν ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέτρησαν αντίστροφα για τα μεσάνυχτα και γιόρτασαν τη νέα χρονιά 16 φορές. Κι αυτό γιατί ο διαστημικός σταθμός πέρασε 16 φορές πάνω από κάποιο σημείο της Γης όπου ήταν μεσάνυχτα τη νύχτα εκείνη.

    1. Σωματικά υγρά

    Στο διάστημα η μύτη σου δεν τρέχει και δεν μπορείς να κλάψεις. Τα δάκρυα σχηματίζονται, όμως δεν πέφτουν. Αντίθετα, μαζεύονται σαν κολλώδη μπαλάκια στο μάτι.

    Επιπλέον, η χρήση της τουαλέτας στο διάστημα είναι μία μεγάλη ταλαιπωρία. Όταν τα ανθρώπινα απόβλητα βγαίνουν από το σώμα στο διάστημα, πρέπει να τα «ρουφήξει» η τουαλέτα, αλλιώς μπορεί να βγουν και να αιωρούνται μέσα στον θάλαμο. Τα ούρα καθαρίζονται και μετατρέπονται σε πόσιμο νερό, ενώ τα κόπρανα συλλέγονται και συγκεντρώνονται σε μη επανδρωμένα σκάφη που εκτοξεύονται από τον διαστημικό σταθμό και καίγονται κατά τη διαδρομή τους προς τη Γη (οπότε ναι, μπορεί εκείνο το αστέρι που πέφτει να μην είναι ακριβώς αστέρι…).

    Επίσης, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν υπάρχουν ντους, κ

    space-toiletαθώς το νερό θα κατέληγε να αιωρείται σε μεγάλα κομμάτια, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό που βρίσκεται στους τοίχους του σταθμού. Αντί για ντους, οι αστροναύτες πλένονται με σφουγγάρια.

    1. Η θέα

    Υπάρχει ένας γυάλινος θόλος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πολλοί αστροναύτες αναφέρουν ως το αγαπημένο τους σημείο στον σταθμό.

    space-domeΟνομάζεται Cupola και η θέα από εκεί είναι μοναδική, καθώς οι αστροναύτες μπορούν να δουν από την καλύτερη οπτική γωνία εικόνες όπως το βόρειο σέλας, αστραπές που πέφτουν στη Γη ή τα φώτα των πόλεων που λαμπυρίζουν το βράδυ.

    space-selas

    Η θέα αυτή άλλαξε εντελώς τη ζωή του Garan, που μετά τη επιστροφή του στη Γη έγινε ακτιβιστής. «Βλέποντας τη Γη από αυτήν την οπτική γωνία απέκτησα μία μοναδική προοπτική – κάτι που αποκαλώ προοπτική σε τροχιά», γράφει ο Garan. «Μέρος αυτής είναι η συνειδητοποίηση ότι όλοι ταξιδεύουμε μαζί στον πλανήτη και αν κοιτάζαμε τον κόσμο από αυτήν την προοπτική θα βλέπαμε πως τίποτα δεν είναι αδύνατο».



    ΣΧΟΛΙΑ