LIFE&STYLE

“Νέος” Έμπολα ο ιός Ζήκα σύμφωνα με τους επιστήμονες;

  • NewsRoom


Ενόσω τα κρούσματα του ιού Zika αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και εξαπλώνονται στην πληθώρα των χωρών της βόρειας και νότιας Αμερικής και πρόσφατα και στην Ευρώπη, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μία ασθένεια που τείνει να γίνει μία “εκρηκτική επιδημία” όπως εκείνη του Έμπολα, που κόντεψε να “αφανίσει” ολόκληρες χώρες στην Αφρική.

Zika samples in a freezer in a lab

Mάλιστα σε άρθρο τους στο ιατρικό περιοδικό των ΗΠΑ, oι επιστήμονες κάλεσαν τον ΠΟΥ να λάβει σοβαρά υπόψη τα διδάγματα της επιδημίας του Έμπολα και να συγκαλέσει επιτροπή έκτακτης ανάγκης από τους εμπειρογνώμονες της νόσου.

Zika spread map

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για δοκιμές σε πειράματα σε δύο χρόνια, αλλά θα είναι ικανό να παραδοθεί στο κοινό σε περισσότερα από δέκα χρόνια.

Female Aedes aegypti mosquito in the process of acquiring a blood meal from a human host.

Ο ιός Ζήκα που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και έχει συνδεθεί με την πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες μωρά , προκαλεί πανικό στην Βραζιλία. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας , Dilma Roussef , ζήτησε από τη Λατινική Αμερική να ενωθούν για την καταπολέμηση του ιού, καθώς ο μόνος τρόπος να ηττηθεί ο ιός είναι η ανταλλαγή γνώσεων.

Graphic showing babies' head size

Γράφοντας στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, οι Daniel R Lucey και Lawrence O Gostin υπενθύμισαν την αποτυχία της ΠΟΥ να ενεργήσει έγκαιρα στην πρόσφατη κρίση του Έμπολα που τελικά στοίχισε χιλιάδες ζωές και προειδοποίησαν πως μία παρόμοια καταστροφή θα μπορούσε να προκληθεί αν δεν αναληφθεί ταχεία δράση για τον ιό Ζήκα.

Θα πρέπει επειγόντως να συγκληθεί επιτροπή έκτακτης ανάγκης, η οποία θα συμβουλεύσει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ σχετικά με τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να κηρυχθεί η Δημόσια Υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς εμβέλειας” έγραψαν οι Lucey και Gostin.

Brazil-microcephaly-AP

Τι είναι ο ιός Ζήκα και πώς μεταδίδεται

Ο ιός Ζήκα είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Ο ιός δεν θεωρείται ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν όμως ένα υγιές κουνούπι τσιμπήσει έναν φορέα του ιού Ζήκα, το κουνούπι γίνεται φορέας και το τσίμπημά του θα οδηγήσει στη συνέχεια σε μόλυνση εάν τσιμπήσει ένα υγιές άτομο.

Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά τους, καθώς συνδέεται με τη δραματική αύξηση στα περιστατικά μικροκεφαλίας, μιας εκ γενετής ανωμαλίας που χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος του κρανίου και του εγκεφάλου. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της.

Ο ιός Ζήκα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Από τότε που η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της τον Μάιο του 2015, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Πλέον όμως πέρασε και τα σύνορα της Ευρώπης, αφού καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Δανία.

Συμπτώματα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ιός Ζίκα προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Οχτώ στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Για όσους εκδηλώνουν συμπτώματα, τα δύο συχνότερα είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα.

Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πόνος πίσω από τα μάτια και η επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα και φαγούρα στα μάτια).

Τα συμπτώματα επιμένουν συνήθως από δύο έως επτά ημέρες. Δεν υπάρχει θεραπεία που να στοχεύει στον ιό Ζίκα συγκεκριμένα, χορηγούνται όμως φάρμακα προς ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.

Έφτασε στην Ευρώπη και επίσημα ο ιός Zika

Κάτοικος της Δανίας που είχε ταξιδέψει στην Κεντρική και Νότιο Αμερική βρέθηκε θετικός στον ιό ζίκα, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνος για τις εγγύους καθώς μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία, μια σοβαρή ανωμαλία του νευρικού συστήματος.

Το τελευταίο περιστατικό ανακοίνωσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαρχους, το οποίο όμως διευκρίνισε ότι η εξάπλωση του ιού είναι απίθανη επειδή το κουνούπι που μεταδίδει την ασθένεια δεν υπάρχει στη Δανία.

Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία.

 

 

 ΣΧΟΛΙΑ