• ΥΓΕΙΑ

    Έρευνα σοκ: Ποια φονική επιδημία ενδέχεται να απειλεί και την Ελλάδα

    • NewsRoom


    Σε έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις περιοχές που είναι πιο πιθανό να ξεσπάσει επιδημία ανάλογη του ιού Ζίκα, του ιού του Δυτικού Νείλου και του δάγκειο πυρετού.

    Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, που μπορεί να ξεσπάσει Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα.

    Ως εκ τούτου, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα θερμικό χάρτη, ο οποίος δείχνει ποιες περιοχές στον κόσμο είναι πιθανό να προσβληθούν ευκολότερα από αυτές τις επιδημίες με βάση ποια ζώα είναι σε θέση να εξαπλώσουν αρρώστιες και σε ποιες τοποθεσίες.

    Οι χάρτες δείχνουν που υπάρχουν ήδη φλαβοϊοί (μολυσματικοί ιοί και μπορούν να μεταδοθούν μέσω κουνουπιών και κροτώνων) ή νέοι παρόμοιοι ιοί και είναι πιθανότερα να παρουσιαστούν και να εξαπλωθούν στο μέλλον.

    Όπως η Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα είναι πιθανό να παρουσιαστεί στην Ευρώπη, αντίστοιχα στην Βόρεια Αμερική κυριαρχεί το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου και στη Βραζιλία υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης δάγκειου πυρετού ή ιού Ρίο Μπράβο.

    Σημειώνεται πως στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν πληροφορίες χιλιάδων πτηνών και θηλαστικών, οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα συμβάλουν στην πρόβλεψη και τον εντοπισμό των ιών ανά τον κόσμο.

    Τι είναι η Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα

    Η Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα είναι μια μόλυνση στον εγκέφαλο που μπορεί να βρεθεί στους χοίρους και δύναται να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, παράλυση και ακόμη και θάνατο σε πολύ σοβαρές υποθέσεις σε ανθρώπους.

    Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτού του ιού, όμως, βρίσκεται περισσότερα στη Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας και λιγότερο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

    Όταν οι φλαβοϊοί προσβάλλουν ανθρώπους προκαλούν συχνά πυρετούς, πονοκεφάλους, κόπωση και εξανθήματα, πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις και κάποια προκαλούν ναυτία ή εμετό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρήτη: Δύο γυναίκες στην εντατική λόγω γρίπης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αποσωληνώθηκαν τα δίδυμα από την Καλλιθέα – Σταθερή η κατάστασή τους



    ΣΧΟΛΙΑ