• LIFE&STYLE

    Η κατηγορία μιας γυναίκας ότι οδηγούσε μεθυσμένη αποσύρθηκε όταν οι γιατροί αποφάσισαν ότι το έντερό της παράγει φυσικό αλκοόλ


    Αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεφύγετε από την κατηγορία για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (driving under the influence «DUI»). Μια γυναίκα στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, είδε την περίπτωσή της να δικαιώνεται, όταν ο δικηγόρος της παρουσίασε στο δικαστή στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η κατηγορούμενη πάσχει από το «auto-brewery syndrome» (ΑBS) (σύνδρομο αυτο-ζυθοποιείας), ανέφερε το CNN – και αυτό ήταν πραγματικότητα.

    Όπως υποδηλώνει το όνομά του, η σπάνια πάθηση (επίσης γνωστή ως σύνδρομο της ζύμωσης του εντέρου) αναγκάζει το σώμα να μετατρέψει την εντερική μαγιά σε αλκοόλη, που οδηγεί σε αιφνίδια και ανεξήγητη μέθη. Σε σοβαρές περιπτώσεις των ανθρώπων με σύνδρομο «ABS», τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 0,4%, χωρίς ποτέ να αγγίξουν μια σταγόνα σαμπάνια. (Η οδήγηση με επίπεδο αλκοόλ πάνω από 0,08% αποτελεί έγκλημα οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες).

    dhdh

    «Μπορέσαμε να αποδείξουμε στο δικαστήριο ότι το αλκοόλ στο αίμα της πελάτισσάς μου αποδίδεται άμεσα στην ιατρική της κατάσταση» είπε ο δικηγόρος της γυναίκας, Joseph Marusak, στο «Mic». «Η απόφαση ήταν αθωωτική. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να οδηγεί κάποιο όχημα κανονικά».

    Ο Marusak αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πελάτισσά του, η οποία αναγνωρίστηκε από το «Associated Press» ως μία 35-χρονη δασκάλα.

    dhd

    «Δεν είναι φανταστικό. Είναι πραγματικό», είπε.

    Ενώ κερδίζοντας μία κατηγορία «DUI» μπορεί να είναι ένα ωραίο συναίσθημα, το σύνδρομο «ABS» είναι ένα παράλογο τίμημα που πληρώνεις. Η ελάχιστα γνωστή και ελάχιστα κατανοητή κατάσταση προκαλεί μια σειρά από πιθανά προβλήματα για εκείνους που αγωνίζονται με την κατάσταση. Το 2014, ένας άνδρας με την ασθένεια είπε στο «Vice» ότι όταν είναι εκτός ελέγχου, βιώνει συχνά, ναυτία, εμετό, ξηροστομία, κρύο ιδρώτα, πονοκεφάλους, κόπωση και μια γενική αίσθηση σαν να έχεις hungover.

    «Πιστεύουμε ότι προκαλείται από ένα μολυσμένο μύκητα στο έντερο», δήλωσε η Δρ. Barbara Cordell, κοσμήτορας της νοσηλευτικής και των επιστημών της υγείας στο «Panola College» στο Carthage του Τέξας, και εμπειρογνώμονας της ασθένειας, στο «Mic». «Όλοι έχουμε ένα μικρό κομμάτι της μαγιάς και όλοι προκαλούμε λίγες ζυμώσεις, αλλά σε αυτή την περίπτωση, μια μαζική υπερανάπτυξη της μαγιάς φαίνεται να παράγει μία τεράστια ποσότητα αλκοόλ».

    «Ο μέσος άνθρωπος πάνω από 0,3% θα ήταν σε κωματώδη κατάσταση», δήλωσε η Cordell, σημειώνοντας ότι τέτοιες τιμές ήταν φυσιολογικές για τα άτομα με σύνδρομο «ABS». Επίσης δεν υπήρχαν αδιάσειστα ενοχοποιητικά στοιχεία ως προς την αιτία της πάθησης, αλλά η Cordell ανέφερε τον τρόπο ζωής και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ως πιθανούς παράγοντες.

    «Δεν μπορώ να το εξηγήσω», είπε. «Εύχομαι να μπορούσα».

    Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη λύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια έχει καταπολεμηθεί με ένα συνδυασμό από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και επιθετική αντι-μυκητιακή θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις, τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα.

    Όσο για την πελάτισσα του Marusak, ο συνήγορος είπε ότι είναι μια χαρά και ακόμα οδηγεί. «Η άδεια της δεν έχει ανακληθεί», είπε και πρόσθεσε ότι θα αγωνιστεί ενάντια σε κάθε καινούργια απόπειρα που θα γίνει.



    ΣΧΟΛΙΑ