• LIFE&STYLE

    Φαινόμενο Κορτώ. Γιατί σε ότι ανεβάζει στο Facebook παίρνει πάνω από 5.000 likes;

    • NewsRoom


    Μα ποιος είναι αυτός ο Αύγουστος Κορτώ παιδάκι μου; Θέλω λεπτομέρειες» με ρώτησε η 80χρονη μάνα μου και με άφησε άναυδη. «Ένας γνωστός συγγραφέας μάνα» και πριν προλάβω να συνεχίσω με αποστόμωσε « Ξέρω – ξέρω αυτός που παντρεύτηκε στην Αμερική τον αγαπημένο του και φωτογραφήθηκε με το σύντροφο του να φιλιούνται γιατί υπογράψανε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια».

    Εγκεφαλικό!

    «Μπαίνεις στο internet μάνα?» «Όλα τα παρακολουθώ παιδί μου. Πήγαινε να μου αγοράσεις το βιβλίο του «Το βιβλίο της Κατερίνας και κανόνισε να το δούμε και στο θέατρο πριν κατέβει η παράσταση στα τέλη του μήνα».

    korto1

    Αυτά κε. Αύγουστε Κορτώ κατά κόσμο Πέτρο Χατζόπουλε. Σας βγάζω το καπέλο. Έχετε καταφέρει, ιδιαίτερα μέσω του facebook να γίνεται αγαπητός σε χιλιάδες κόσμο κι επιπλέον να είστε μια απ τις πιο ιδιαίτερες «φάτσες» της πόλης.

    Πληθωρικός, αυτοσαρκαστικός, έχοντας γνώμη για ότι συμβαίνει στη ζωή μας, ο Κορτώ κι ο άντρας του, Αναστάσιος Σαμουηλίδης, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά gay ζευγάρια.

    Στα 19 του ο Κορτώ εισέβαλλε στα ελληνικά γράμματα με το “Biβλίο των Βίτσιων» προσπαθώντας να σκανδαλίσει κάποιες φορές και με γυμνές φωτογραφίσεις. Όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισε να χάνει κιλά –όντας βουλιμικός- και να μεταμορφώνεται εξωτερικά.

    Με μείoν 60 κιλά μετακόμισε στην Αθήνα και πλέον ξεκίνησε να δηλώνει έντονα την ομοφυλοφιλία, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την κατάθλιψη της μητέρας του που τον τραυμάτισε έντονα.

    aygoystos cortau 2

    «Το Βιβλίο της Κατερίνας» έγινε best seller. Είναι σπαρακτικό, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο με αφηγήτρια την αυτόχειρα μητέρα του. Έτσι ξορκίζει το θάνατο και την κατάθλιψη. Γιατί ο συγγραφέας κατά βάση είναι ένας χαρούμενος, τρυφερός, αυτοσαρκαστικός, γλυκός άνθρωπος.

    Τα like στο facebook βροχή. 4000 επίσημα είναι οι φίλοι του. Παρόλα αυτά οι κόντρες του με συναδέλφους του συγγραφείς και δημοσιογράφους καλά κρατούν. Όπως αυτή, με το δημοσιογράφο Δήμο Bερύκιος που τον αποκαλούσε on air «κυρία Αυγουστίνα» αλλά προχθες του έδωσε την ευχή του για «βίον ανθόσπαρτον».

    aygoystos cortau 1

    Στα τέλη του 2014 ο Αύγουστος παντρεύτηκε επίσημα με το σύντροφο του στη Νέα Υόρκη, γεγονός που πάλι το ανακοίνωσε μέσω του facebook. Πολλά τα like αλλά πολλές και οι αντιδράσεις.

    Τότε μίλησε στο περιοδικό antivirus εξηγώντας «Μία μειονότητα μας κατηγόρησε για την κοινοποίηση του γάμου μας. Συζητώντας το όμως με τον άντρα μου αναγνωρίσαμε ότι, αν κι έχει μια ιδιωτική διάσταση, αποτελεί κι ένα πρώτο βήμα για άτομα, που ίσως βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια θέση, να καταλάβουν ότι δεν είναι ανέφικτο ο γάμος ή το σύμφωνο, αν κι εγώ θα συνεχίσω να επιμένω για το γάμο μέχρι να καλυφθούν τα ζητήματα που αφήνει κενά αυτό το σύμφωνο.

    Όταν σου εύχονται μανάδες «Να ζήσετε και μ’ ένα παιδάκι ως γονείς» συνειδητοποιείς ότι βρίσκεται κόσμος στο πλευρό σου».

    aygoystos cortau 3

    Τελικά ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένα σημείο των καιρών μας; 

    Ένας πολυγραφότατος συγγραφέας και μεταφραστής που πέρα απ το ταλέντο, το χιούμορ και την ευαισθησία του καταφέρνει να χειρίζεται τέλεια την τεχνολογία και μ αυτόν τον τρόπο συνομιλεί απευθείας με τους αναγνώστες του;

    Βρίσκει τρόπο να τρυπώσει με τα post του στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και με έναν υπόκωφο τρόπο να περάσει τα προσωπικά του μηνύματα. Όμως κι έτσι να είναι τον παραδέχομαι. Τα βιβλία του, η μαγειρική του, τα γλυκά του, ο άντρας του, το πρόβατο του, τα like του…Σε κάθε post που ανεβάζει στο Facebook παίρνει από 5.000 έως 15.000 likes.

    «Μαμά δεν ξέρω να σου απαντήσω ποιος είναι ο Κορτώ. Ένα πλατύ χαμόγελο πάντως το έχει. Ελπίζω να ξέρει κι ο ίδιος. Είναι μόλις 37 ετών».

     



    ΣΧΟΛΙΑ