• LIFE&STYLE

    Επιστήμονας του Harvard μελέτησε τον καφέ και εξηγεί γιατί είναι εξαιρετικό ρόφημα


    Καλημέρα! Για πολλούς η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, για άλλους πάλι, όμως,  η καλή μέρα από τον καφέ φαίνεται…Και όπως δείχνουν τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δεν κάνουν κακώς. Ο Δρ Frank Hu μόλις τελείωσε μια μελέτη 40 ετών σχετικά με τις επιδράσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό. Aπό την εν λόγω έρευνα προέκυψε ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ, ζουν πιο πολύ.

    Συγκεκριμένα, η μελέτη του Hu έδειξε ότι αυτοί που καταναλώνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και νευρο-εκφυλιστικές νόσους, καθώς και για τις αυτοκτονίες.

    Η έρευνα ξεκίνησε το 1976, και συμμετείχαν περίπου 210.000 άτομα. Καθώς συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, η μελέτη πλέον συμπεριλαμβάνει 4,7 εκατομμύρια άτομα συνολικά και χρειάστηκαν αρκετές γενιές επιστημόνων για την ολοκλήρωσή της. Ο Hu, όντας ερευνητής και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εντάχθηκε το 1996. Η τεράστια ποσότητα των δεδομένων ήταν χρήσιμη, επειδή ο καφές είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ρόφημα.

    «Ο καφές είναι σίγουρα ένα πολύ σύνθετο αφέψημα», είπε ο Hu στο «INSIDER». «Εκτός από την καφεΐνη, περιέχει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, βιο-δραστικές ενώσεις. Έτσι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ανακαλύψουμε τις επιδράσεις αυτών των ενώσεων ή των χημικών ουσιών μεμονωμένα».

    Τα οφέλη του καφέ για την υγεία, προέρχονται όχι μόνο από μερικές ενώσεις, αλλά πιθανότατα από τη συνεργατική δράση πολλών διαφορετικών ενώσεων, μέταλλων, και αντιοξειδωτικών. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την καφεΐνη όταν σκεφτούν τον καφέ, τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ έχουν τα ίδια αποτελέσματα, όταν πρόκειται για ασθένειες του αίματος και του διαβήτη.

    Ο Hu παρατήρησε ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μελετήσει κάποιος τον καφέ, γιατί οι περισσότεροι που πίνουν καφέ, καπνίζουν.

    «Βρήκαμε ότι τα οφέλη του καφέ για την υγεία, είναι πιο έντονα, ή πιο εμφανή, σε άτομα που δεν καπνίζουν», είπε ο Hu. «Με άλλα λόγια, το κάπνισμα στην πραγματικότητα καλύπτει τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καφέ, και είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τις επιδράσεις του καφέ από το κάπνισμα».

    Μία προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση του καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων, της νόσου Parkinson, και της ασθένειας του ήπατος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος. Επίσης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη και για αυτοκτονίες, βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το σάκχαρο του αίματος, βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης, μπορεί ακόμη και να μειώσει τις φλεγμονές.

    Ο Hu προειδοποιεί ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι απέναντι στον καφέ με τον ίδιο τρόπο. «Το καλύτερο είναι να πίνετε καφέ με μέτρο, σύμφωνα με τις υγιεινές συνήθειές σας.



    ΣΧΟΛΙΑ