• LIFE&STYLE

    Η επιστήμη έχει καλά νέα για τους ανθρώπους που μισούν τα πάντα!

    • NewsRoom


    Δεν αισθάνεστε καλά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών; Δε συμπαθείτε τους φίλους σας και την οικογένειά σας; Ίσως αισθάνεστε θυμωμένος αυτή τη στιγμή. Ή ίσως αισθάνεστε θυμωμένος και μισείτε τους πάντες όλη την ώρα.

    Αν ταυτίζεστε με τα παραπάνω, η επιστήμη έχει πολύ καλά νέα για σας. Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα με τον τίτλο ”Επηρεάζει η ευτυχία άμεσα τη μακροζωία;”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, οι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν, απολύτως, κανένα ιατρικό όφελος σε σχέση με τα μίζερα άτομα, που είναι, συνέχεια, δυστυχισμένοι. Η έρευνα έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερες από 700 χιλιάδες γυναίκες μέσης ηλικίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ”η ευτυχία και τα άλλα συναφή μέτρα ευημερίας δε φαίνονται να έχουν κάποιο αντίκτυπο, άμεσα, στο προσδόκιμο ζωής”.

    Τα ευρήματα αυτά διαψεύδουν, με χαρακτηριστικό τρόπο, τη μακροχρόνια πεποίθηση πως όσοι είναι ευτυχισμένοι ζουν περισσότερο από τους στρυφνούς και κακόκεφους ανθρώπους. ”Καλά νέα για τους γκρινιάρηδες” λέει ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Sir Richard Peto, συνοψίζοντας τα ευρήματά του στην εφημερίδα New York Times.

    Η Bette Liu, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του New South Wales, που βρίσκεται στην Αυστραλία, αναφέρει στο Mic πως θα πρέπει, αντί να προσπαθούν οι επιστήμονες να προωθήσουν την επιστήμη και τα φάρμακα με σκοπό την ευθυμία, θα πρέπει να ασχολούνται με πράγματα, όπως είναι η πρόληψη: ”Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να κάνουμε κάτι για πράγματα που γνωρίζουμε πως βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, όπως η μείωση του αριθμού των καπνιστών και με αυτό τον τρόπο δε θα βελτιώσουμε μόνο την υγεία, αλλά και την ευτυχία των ανθρώπων.”.

    gkrinia

    Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πιο πρόσφατη, μεταξύ άλλων, που μπορεί να κάνει τους γκρινιάρηδες ανθρώπους να χαμογελάσουν έστω και λίγο. Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει πως τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, είναι, επίσης, πιθανό να είναι πιο έξυπνοι από το γενικότερο μέσο όρο του πληθυσμού. Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η ατάκα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ ”Η ευτυχία σε έξυπνους ανθρώπους είναι το πιο σπάνιο πράγμα που ξέρω.”.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τέλος, των υπέρμαχων της δυστυχίας, είναι η συγγραφέας Barbara Ehrenreich, που επιτέθηκε, με το βιβλίο της, στην εμμονή που έχει η Αμερική με την θετική σκέψη, αφού, όπως κατέγραψε στον αγώνα της με το καρκίνο του μαστού, η συνεχής πίεση να αισθάνεται αισιόδοξη κι ευτυχισμένη, την έκανε, στην πραγματικότητα, να έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

    Προχωρήστε, λοιπόν, και αγκαλιάστε τη μιζέρια που κρύβετε εσωτερικά. Φαίνεται πως, είτε το ποτήρι είναι μισοάδειο είτε μισογεμάτο, είναι, εξίσου, πιθανό να πνιγείτε.



    ΣΧΟΛΙΑ