• LIFE&STYLE

    Amazon και Netflix δημιουργούν τον κινηματογράφο της νέας γενιάς

    • NewsRoom


    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανεξάρτητοι παραγωγοί προσπαθούν να προωθήσουν τις ταινίες τους, στο Sundance festival, στο Park City, στη Utah.Εάν είναι τυχεροί κάποιοι “τρελοί” με βαθιές τσέπες θα επενδύσουν στις ταινίες τους και θα αγοράσουν τα πνευματικά δικαιώματα της διανομής.Πριν από όχι και πολλά χρόνια την Amazon και το Netflix δεν την είχαν καν ακουστά όσοι συχνάζουν στα φεστιβάλ ανεξάρτητων παραγωγών. Φέτος, θα μιλούν σχεδόν αποκλειστικά για εκείνες καθώς αυτές είναι που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη επενδύοντας σε κάποια ανεξάρτητη δημιουργία.

    Μέχρι τώρα στα παραδοσιακά studio έπρεπε να περιμένεις πολύ, ακόμα και χρόνια, και αν είχες κάποια ανταπόκριση.Η Amazon, που δεν καθησυχάζει και αναζητά συνεχώς καινούρια project,  πήρε πρωτοβουλία για να μπει στον υπέροχο κόσμο  των ταινιών ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο έβαλε στόχο να εκτοπίσει το βαρύ παραδοσιακό πυροβολικό του κινηματογράφου που εκπροσωπούν η Fox και η  Universal. Το κατάφερε αποκτώντας για πρώτη φορά τα δικαιώματα να διανείμει την ταινία Manchester by the sea, που κάνει το ντεμπούτο στο φεστιβάλ του Sundance, προσδοκώντας ακόμα και βραβείο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Amazon πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για την ταινία και θα αναλάβει και τη θεατρική διασκευή του σεναρίου, για να διασφαλίσει ότι θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για όλα τα βραβεία.

    Η Amazon, που δεν καθησυχάζει και αναζητά συνεχώς καινούρια project,  πήρε πρωτοβουλία για να μπει στον υπέροχο κόσμο  των ταινιών ήδη από τον προηγούμενο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο έβαλε στόχο να εκτοπίσει το βαρύ παραδοσιακό πυροβολικό του κινηματογράφου που εκπροσωπούν η Fox και η  Universal. Το κατάφερε αποκτώντας για πρώτη φορά τα δικαιώματα να διανείμει την ταινία Manchester by the sea, που κάνει το ντεμπούτο στο φεστιβάλ του Sundance, προσδοκώντας ακόμα και βραβείο.

    Η Netflix, εντωμεταξύ, πρόσφερε το δυσθεώρητο ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας  The Birth of a Nation , μία ταινία του Nat Turner, για την επανάσταση των μαύρων δούλων, το  1831. Τελικά, οι κινηματογραφιστές αποφάσισαν να πουλήσουν την ταινία στο παραδοσιακό στούντιο της Fox για μικρότερο αντίτιμο της τάξης των 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή είναι ακριβώς το ίδιο στούντιο στο οποίο γυρίστηκε η ταινία « 12 χρόνια Σκλάβος», το οποίο πήρε Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2014.

    Μικρό το κακό όμως για τη Netflix, γιατί και μόνο η παρουσία της στο φεστιβάλ αναζωπύρωσε το παζάρι των τιμών που έφτασε στο ζενίθ.Χαρακτηριστικό είναι ότι η προσφορά που έκανε η Fox για να πάρει την ταινία από το Netflix ήταν η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει καταγραφεί στο Sundance Festival. Άλλωστε, το Netflix έχει αγοράσει τα δικαιώματα για τη διανομή τριών ταινιών ενώ η Amazon έχει αγοράσει τέσσερις. Αξίζει να σημειωθεί,επίσης, ότι κανένα παραδοσιακό studio δεν έχει αγοράσει πάνω από μία ταινία.

    Το Netflix, από μόνο του, θα δαπανήσει το δυσθεώρητο ποσό των 6 δις δολαρίων για την αναζήτηση καλών σεναρίων και δικαιωματικά βαφτίζεται και μεγάλο κινηματογραφικό studio.

    Πολλοί κινηματογραφιστές , άλλωστε, αρέσκονται στην ιδέα να πουλούν διαδικτυακά τις ταινίες τους μέσω Amazon και Νetflix, όχι μόνο ακολουθώντας το ρεύμα των καιρών αλλά επειδή θα έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    H Amazon, αντιμετωπίζει τις ταινίες σαν τα παραδοσιακά ,κινηματογραφικά studio, κάνοντας τη διανομή πρώτα στο θέατρο και μετά  αναζητά να στήσει τις εκστρατείες προώθησης τους σε φεστιβάλ για να πάρουν βραβεία.Αντιθέτως, το Netflix, χρησιμοποιεί μία τελείως σύγχρονη ματιά , διανέμοντας τις ταινίες Online παράλληλα με τα θέατρα.

    Στο μόνο που διαφέρουν οι δύο εταιρείες είναι ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουν τη διανομή.H Amazon, αντιμετωπίζει τις ταινίες σαν τα παραδοσιακά ,κινηματογραφικά studio, κάνοντας τη διανομή πρώτα στο θέατρο και μετά  αναζητά να στήσει τις εκστρατείες προώθησης τους σε φεστιβάλ για να πάρουν βραβεία.Αντιθέτως, το Netflix, χρησιμοποιεί μία τελείως σύγχρονη ματιά , διανέμοντας τις ταινίες Online παράλληλα με τα θέατρα. Ίσως γιαυτό να έχασε και την ταινία Birth of a Nation παρά το γεγονός ότι έκανε μεγαλύτερη προσφορά. Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να τα ψάλλουμε – μαζί με όλα τα άλλα – στην Ακαδημία του Κινηματογράφου που με την αναχρονιστική στρατηγική της απέκλεισε μία ταινία , που πήρε βραβείο κριτικής επιτροπής – Beasts of No Nation— από τα φετινά βραβεία Oscar.



    ΣΧΟΛΙΑ