• LIFE&STYLE

    Συγκλονιστική καινοτομία! 3D εκτυπωτής θα αντικαθιστά τα ανθρώπινα όργανα!


    Ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην τοποθέτηση και άμεση λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα λένε ότι έχουν δημιουργήσει έναν εκτυπωτή 3D που μπορεί να παράγει όργανα, ιστούς και οστά που θα μπορούσαν θεωρητικά να εμφυτευθούν σε ζωντανούς ανθρώπους. Το έργο της ομάδας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biotechnology» χθες.

    untitled1

    Σύμφωνα με το άρθρο, ο εκτυπωτής των ερευνητών λειτουργεί όπως οι περισσότεροι 3D εκτυπωτές, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή – με ελεγχόμενο ακροφύσιο για να εξωθήσει στρώσεις υλικών σε ένα πολύ ακριβές σχέδιο. Οι στρώσεις τελικά σκληραίνουν για να παράγουν οτιδήποτε προσπαθείτε να εκτυπώσετε. Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους εκτυπωτές, οι οποίοι βάζουν στρώματα λιωμένου πλαστικού ή μετάλλου, ο εκτυπωτής του Wake Forest τοποθετεί τις λεγόμενες υδρογέλες – διαλύματα με βάση το νερό που περιέχουν ανθρώπινα κύτταρα. Ο εκτυπωτής του πανεπιστημίου έχει πολλαπλά ακροφύσια, ορισμένα εξωθούν τις υδρογέλες, ενώ άλλα βιοδιασπώμενα υλικά χρησιμοποιούνται για να δώσουν στον ιστό την εκτυπωμένη δομή και αντοχή. Όταν τα υλικά υγροποιηθούν και ο ιστός τελειώσει την επώαση στη μηχανή, θα μπορούσε να εμφυτευθεί δυνητικά σε ένα άτομο.

    Οι ερευνητές εκτέλεσαν τρισδιάστατες σαρώσεις για ανθρώπινα αυτιά, γνάθους και μύες για να δημιουργήσουν ψηφιακά πρότυπα για τον εκτυπωτή τους. Στη συνέχεια εκτύπωσαν ένα κομμάτι χόνδρου σε σχήμα αυτιού, ένα μυ, και ένα κομμάτι μιας γνάθου, και τους εμφύτευσαν σε ποντίκια. Η δομή του εκτυπωτή του πανεπιστημίου του επιτρέπει να εκτυπώσει ιστούς που μπορούν να δεχθούν τα αιμοφόρα αγγεία, που σημαίνει ότι μπορούν να λάβουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα κύτταρα για να επιβιώσουν. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο για πολλούς από τους εκτυπωτές 3D που έχουν προσπαθήσει να εκτυπώσουν ζωντανούς ιστούς στο παρελθόν. Σύμφωνα με την εργασία, τα έντυπα προϊόντα του πανεπιστημίου δεν έδειξαν σημάδια νέκρωσης ή ετοιμοθάνατα κύτταρα στον ιστό.untitled

    Ενώ γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η εκτύπωση 3D δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τον μέσο καταναλωτή, φανερώνει μια πραγματική υπόσχεση σε άλλους τομείς. Το πρώτο 3D-τυπωμένο φάρμακο εγκρίθηκε για χρήση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο Αύγουστο, και γιατροί στην Ισπανία κατάφεραν να εγκαταστήσουν με επιτυχία ένα 3D-τυπωμένο θώρακα τιτανίου σε έναν ασθενή, τον Σεπτέμβριο. Μένει να δούμε αν τα τυπωμένα όργανα του Wake Forest – ή κάποιου άλλου – θα δοκιμαστούν σε πραγματικούς ανθρώπους κάποια στιγμή σύντομα. Οι ερευνητές δήλωσαν στην εργασία τους ότι η τεχνολογία τους θα απαιτήσει «περαιτέρω ανάπτυξη» πριν μπορέσουν να δοκιμαστούν τα όργανά τους σε άνθρωπο. Η Αμερικανική FDA είπε νωρίτερα στο Quartz ότι δεν έχει εγκριθεί κανένας 3D εκτυπωτής για οποιαδήποτε εσωτερική χρήση από άνθρωπο, αλλά υπάρχει «σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα».

    Το λογικό συμπέρασμα της έρευνας, αν βρεθεί ασφαλής και αξιόπιστη, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι να μειώσει δραματικά το χρόνο αναμονής για τις μεταμοσχεύσεις, και ίσως ακόμη και να αντικαταστήσει τα υγιή όργανα του ανθρώπου με ακόμα καλύτερα. Είναι κάτι που η Martine Rothblatt, η ιδρύτρια της «SiriusXM», προσπαθεί, επίσης να λύσει. Η Rothblatt «έχει απ’ όσο γνωρίζω ένα τέλειο ιστορικό κάνοντας τα οράματά της αληθινά», είπε ο φουτουριστής της Google, Ray Kurzweil στην Washington Post. Αλλά για τώρα, και για το κοντινό μέλλον, οι δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που περιμένουν για ένα μόσχευμα θα πρέπει απλώς να κρατήσουν την ελπίδα ότι είναι οι επόμενοι.

     



    ΣΧΟΛΙΑ