• LIFE&STYLE

    Ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη. Αυτό είναι το πρώτο κοριτσάκι που θεραπεύτηκε πλήρως από επιθετική λευχαιμία

    • NewsRoom


    Πριν από λίγες ώρες όλος ο πλανήτης συγκλονίστηκε  από την είδηση που μετέδωσαν τα διεθνή media, σχετικά με την θεραπεία εννέα ασθενών οι οποίοι έπασχαν από επιθετική λευχαιμία. Οι ασθενείς αυτοί υπεβλήθησαν σε μια νέα επαναστατική θεραπεία η οποία έφερε ελπιδοφόρα αποτελέσματα τα οποία εξέπληξαν ακόμα και τους γιατρούς. (δείτε εδώ το ρεπορτάζ του mononews)

    Πριν από λίγο καιρό το “sky news”, δημοσίευσε την ιστορία της μόλις ενός έτους Layla Richards, η οποία έπασχε από επιθετική λευχαιμία αλλά θεραπεύτηκε  μετά από μία τεχνική που δεν είχε ξαναδοκιμαστεί στον άνθρωπο παρά μόνο σε ποντίκια.

     Οι γιατροί από το Great Ormond Street Hospital (GOSH) του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει επεξεργασία γονιδίων για να «διδάξουν» στα κύτταρα πώς να καταπολεμήσουν τη νόσο.

    gene-edited-cells

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής μεταμόσχευσης μυελού των οστών του GOSH, Paul Veys: «Δεδομένου ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η θεραπεία χρησιμοποιήθηκε, δεν ξέραμε αν θα λειτουργήσει και πετάξαμε στα σύννεφα όταν πέτυχε», «Η λευχαιμία της ήταν τόσο επιθετική, που μια τέτοια ανατροπή είναι σχεδόν ένα θαύμα».

    Στη Layla δόθηκε ένα μικρό σύνολο των γενετικά τροποποιημένων κυττάρων γνωστά ως κύτταρα UCART19. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι η θεραπεία είχε αποτέλεσμα.

    Οι γιατροί τόνισαν ότι η πειραματική τεχνική μόλις είχε χρησιμοποιηθεί και ότι τα αποτελέσματα πρέπει να εξεταστούν ξανά, αλλά είπαν επίσης ότι είναι πολύ ελπιδοφόρα.

    «Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή τη θεραπεία μόνο σε ένα πολύ δυνατό μικρό κορίτσι και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον ισχυρισμό ότι αυτή θα είναι μια κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά», δήλωσε ο Waseem Qasim, καθηγητής της κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας στο Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και σύμβουλος ανοσολογίας  στο Νοσοκομείο.

    52086664-1-589x442

    «Αλλά, αυτό είναι ένα ορόσημο στη χρήση των νέων τεχνολογιών γενετικής μηχανικής και οι συνέπειες για αυτό το παιδί ήταν συγκλονιστικές», πρόσθεσε.

    «Αν επαναληφθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου».



    ΣΧΟΛΙΑ