• sports

    Αποθέωση Αντετοκούνμπο από τα γαλλικά Μέσα – Μίλησε σαν Έλληνας φιλόσοφος (video)

    • NewsRoom
    Γιάννης Αντετοκούνμπο

    Γιάννης Αντετοκούνμπο


    Θαυμασμό και δέος προκάλεσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του πέμπτου αγώνα των τελικών του NBA και την τεράστια νίκη που πέτυχε με την ομάδα του, τους Μιλγουόκι Μπακς απέναντι στους Φοίνιξ Σανς.

    Εντός και εκτός γηπέδων, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν παύει να εντυπωσιάζει με τις δεξιότητές του στο παρκέ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Όταν ρωτήθηκε από Γάλλο δημοσιογράφο του France24, πώς διαχειρίζεται τις επιτυχίες χωρίς να τον κυριεύει η έπαρση και ο εγωισμός, καθώς βαδίζει προς το πάνθεον της ιστορίας του παγκόσμιου μπάσκετ σε ηλικία μόλις 26 ετών, ο Greek Freak έδωσε μια απάντηση που άφησε τον δημοσιογράφο άφωνο.

    Ο Γιάννης σαν άλλος Έλληνας φιλόσοφος -όπως χαρακτηρισικά παρομοιάστηκε από το Γαλλικό Μέσο- αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συνδυάζοντας τις τρεις διαστάσεις χρόνου με τρεις διαφορετικές νοοτροπίες. Το «κλειδί» για τη σεμνότητα είναι να εστιάζεις στο παρόν, έτσι σβήνεις τις άλλες δύο διαστάσεις του χρόνου. Επιλέγεις να σκέφτεσαι έτσι, καλλιεργώντας την επιλογή αυτή σαν μια δεξιότητα, εξήγησε ο NBA All Star.

    «Η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως οδηγήσει τους Μπακς στο πρωτάθλημα», αναφέρει το δημοσίευμα του France24 που συνοδεύει τις δηλώσεις του Greek Freak, ο οποίος αρχικά δεν μπορούσε να μιλήσει από τις κράμπες μετά το ματς, αλλά επέστρεψε στη συνέντευξη Τύπου λίγο αργότερα για να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    «Είσαι 26 ετών και, ξέρεις, έχω καλύψει πολλούς παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν το κομμάτι του εγωισμού τους στην άκρη πριν τα 30 τους χρόνια. Θέλω να πω, ποιος σου έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό αυτό, αλλά και να το χειριστείς με αυτόν τον τρόπο;», ήταν συγκεκριμένα η ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον Αντετοκούνμπο να απαντά:

    «Νομίζω ότι θα απαντήσω πως ήταν η ζωή. Συνήθως -επίτρεψέ μου να σου πω το εξής: συνήθως, όταν σκέφτομαι (από την δικιά μου εμπειρία, σωστά;) ότι ‘ναι, έκανα αυτό’, ξέρεις, ‘είμαι τόσο σπουδαίος’, ‘έβαλα 30 ποντους, έβαλα 25-10-10’, ή ό,τι μπορεί να σκέφτομαι αναλόγως την περίσταση, γιατί κάποια στιγμή θα τα σκεφτείς όλα αυτά, τύπου, ‘κέρδισα αυτό, κέρδισα το άλλο’, λογικά την επόμενη φορά που θα βγεις να παίξεις θα είσαι σκ!@#$%.

    Σωστά; Είναι τόσο απλό. Οι επόμενες ημέρες σου θα είναι απαίσιες. Οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να φτιάξεις τη νοοτροπία σου ως εξής: Όταν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν, αυτός είναι ο εγωϊσμός σου που μιλάει. ‘Έκανα αυτό’, ξέρεις… ‘Μπορέσαμε να κερδίσουμε την τάδε ομάδα 4-0’… ‘Έκανα αυτό στο παρελθόν’…’Κέρδισα αυτό στο παρελθόν’.

    Από την άλλη, όταν επικεντρώνομαι στο μέλλον, είναι η έπαρσή μου που μιλάει. Τύπου, ‘ναι, στο επόμενο παιχνίδι, στο Game 5, θα κάνω αυτό κι εκείνο και τ’ άλλο’. Ξέρεις, τύπου ‘θα κυριαρχήσω’. Αυτή είναι η έπαρση που μιλάει. Και δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς.

    Είσαι ακριβώς εδώ όταν τα λες αυτά. Οπότε, ξέρεις, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην στιγμή. Στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Αυτό είναι το να μην χτίζεις προσδοκίες. Αυτό είναι το να βγαίνεις στο παρκέ και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και νομίζω ότι είχα ανθρώπους γύρω μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου που με βοήθησαν με αυτό. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα την οποία προσπάθησα, πώς το λέτε, να την τελειοποιήσω. Και μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει. Οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω».

    Δείτε το βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου:

    Διαβάστε επίσης:

    Τελικοί NBA: Μια ανάσα από το πρωτάθλημα οι Μπακς του Αντετοκούνμπο (video)

    Τελικοί NBA: Αχτύπητο δίδυμο Αντετοκούνμπο-Μίντλετον (video)

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γράφει ιστορία στο NBA



    ΣΧΟΛΙΑ