• LIFE&STYLE

    Απίστευτο! Εκτεθειμένα στο Taxis ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων οροθετικών


    Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων προχώρησε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», καθώς φαίνεται ότι οι φάκελοι όσων αξιολογούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) περνούν αυτόματα στο Taxisnet, γεγονός που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε κρατικός υπάλληλος που χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των φορολογούμενων, και συγκεκριμένα στις ασθένειες από τις οποίες πάσχουν και δικαιολογούν τη χορήγηση επιδόματος αναπηρίας σε αυτούς.

    Ενώ είναι φυσικά απολύτως θεμιτό στο Taxisnet να υπάρχουν στοιχεία για τους φορολογούμενους που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας και δικαιούνται τις σχετικές φοροαπαλλαγές, αντιθέτως δε φαίνεται να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναγράφονται στο Taxisnet οι ακριβείς ασθένειες που τα δικαιολογούν – από τη στιγμή που έχουν ήδη κριθεί ως δικαιούχοι του επιδόματος, δεν έχει καμία δικαιοδοσία το Taxisnet να γνωρίζει για ποιο λόγο το δικαιούνται, ειδικά όταν πρόκειται για μία ασθένεια η οποία προκαλεί κοινωνικό στιγματισμό, όπως είναι το AIDS.

    «Πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο υπεύθυνος επικοινωνίας και προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», Γιώργος Τσιακαλάκης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ασθενείς με ψυχιατρικές ή άλλες παθήσεις, τις οποίες δεν θέλουν να γνωρίζουν τρίτοι: «Σκεφθείτε σε μια επαρχιακή πόλη να μπορεί να έχει πρόσβαση ένας εφοριακός ή άλλος υπάλληλος σε τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να γίνει γνωστό ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας».

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας. Αντίθετα, η  καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο. Ιδιαίτερα για νόσους με κοινωνικές προεκτάσεις στιγματισμού και αποκλεισμού όπως το HIV/AIDS, η πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

    Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Synthesis», έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλούν να παρέμβει άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/mastigio-ke-karoto-alexiadi-stous-forologoumenous-gia-kataschesis-ke-perissoteres-dosis-enfia/53463



    ΣΧΟΛΙΑ