• LIFE&STYLE

    Απίστευτο: Συγκρίνουν την Taylor Swift με τους Beatles!


    Εντάξει, ας το παραδεχθούμε: το  2016 είναι μία εξαιρετική χρονιά για την Taylor Swift, που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές της και είναι πλέον ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στο χώρο της μουσικής.

    Μάλιστα, το περιοδικό Forbes δημοσίευσε τη λίστα με τους 100 πιο ακριβοπληρωμένους celebrities, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η μόλις 26 χρονών Taylor Swift, αφήνοντας πίσω ηχηρά ονόματα. Η νεαρή Αμερικανίδα τραγουδίστρια, το 2015, κέρδισε 170 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την ανέβασε στην πρώτη θέση στη λίστα του Forbes «Celebrity 100», ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 8η θέση της κατάταξης. Πέρα από αυτά όμως θα τολμούσε κανείς να τη συγκρίνει με τους Beatles ή με τον Elvis Presley, ή ακόμα και με τον Michael Jackson;

    Κι όμως, κάποιος το τόλμησε: Ο Nathan Hubbard, αρθρογράφος του Medium, υποστηρίζει πως η φετινή χρονιά της Taylor Swift ήταν τόσο επιτυχημένη που μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες χρονιές που μεσουρανούσαν  τα μεγαλύτερα ονόματα της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής.

    Όπως αναφέρει στο άρθρο του, η Taylor Swift επαναπροσδιόρισε το νόημα του να είναι κανείς σταρ. «Ολοκλήρωσε τη μουσική της μετάβαση από την κάντρι στην ποπ, είχε το πιο επιβλητικό άλμπουμ της γενιάς της, και ταξίδεψε ανά τον κόσμο παίζοντας σε στάδια από την Τάμπα Μπέι ως τη Σαγκάη. Έγινε τόσο ισχυρή που σχεδόν εν μία νυκτί άλλοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες τη χρησιμοποίησαν για να προωθήσουν τις δικές τους καριέρες μέσω γκεστ εμφανίσεων. Η πλατφόρμα της έγινε μεγαλύτερη από της Όπρα», σημειώνει. Αναφέρεται επίσης στο βιντεοκλίπ της για το τραγούδι Bad Blood, που έχει πάνω από 680 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, αλλά και στη δημόσια συμφιλίωσή της με τον Kanye West και τη Nicki Minaj, όπως και στη δημόσια παραδοχή της για τον καρκίνο με τον οποίο διαγνώστηκε η μητέρα της.

    Επίσης, με τη σκληρή στάση της απέναντι στις υπηρεσίες streaming μουσικής κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και να πυροδοτήσει αντίστοιχες αντιδράσεις και από καλλιτέχνες όπως η Adele και οι Coldplay, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται και η έξυπνη χρήση της των social media.

    Συνολικά, υποστηρίζει ο Hubbard, μόνο τρεις χρονιές μπορούν να συγκριθούν με όσα είδαμε να κάνει φέτος η Taylor Swift:

    Το 1956 του Elvis Presley

    Elvis

    Το 1956 ήταν η χρονιά που ο Elvis έγινε ο Βασιλιάς, απελευθερώνοντας όλη τη συσσωρευμένη σεξουαλική ενέργεια της μεταπολεμικής Αμερικής. Έγινε ο πρώτος ροκ σταρ του κόσμου. Το άλμπουμ του με το όνομά του για τίτλο έγινε το πρώτο άλμπουμ της rock and roll που έφτασε στην κορυφή των charts. Έπαιξε στο σόου του Ed Sullivan, που παρακολουθούσαν 60 εκατομμύρια θεατές, ή το 83% του τηλεοπτικού κοινού. Τα πλήθη στις συναυλίες του προκαλούσαν τέτοιο χαμό, που τον είχαν αναφέρει στον διοικητή του FBI ως απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Περισσότερα τραγούδια του μπήκαν στο Top 100 το 1956 απ’ όσα έχει καταφέρει οποιοσδήποτε καλλιτέχνης μέσα σε έναν χρόνο στην ιστορία των charts. Την ίδια χρονιά πωλήθηκαν προϊόντα που σχετίζονταν με αυτόν αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Elvis είχε μία άνευ προηγουμένου επίδραση στην Αμερική το 1956, και το μόνο αρνητικό που μπορεί κανείς να πει για τη χρονιά εκείνη είναι ότι όλες αυτές οι επιτυχίες περιορίστηκαν μόνο στις ΗΠΑ.

    Το 1964 των Beatles

    Beatles

    Το 1963 οι Beatles κατέκτησαν τη Βρετανία, όμως το 1964 κατέκτησαν τον κόσμο. Στο σόου του Ed Sullivan τους είδαν 73 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 40% του τότε πληθυσμού των ΗΠΑ. Έγιναν σταρ του σινεμά με το Hard Day’s Night. Τον Απρίλιο είχαν 12 τραγούδια στο Billboard Top 100, μεταξύ των οποίων τα πρώτα πέντε. Έπαιξαν 37 συναυλίες σε 27 μέρες σε Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία, και μετά 30 συναυλίες σε 23 πόλεις των ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα. Το χτένισμά τους επηρέασε τη νεανική κουλτούρα περισσότερο από οτιδήποτε. Η συνάντησή τους με τον Bob Dylan θεωρείται ότι στάθηκε η αιτία για να ασχοληθεί με την ηλεκτρική κιθάρα (που τότε ήταν κάτι εντελώς παράδοξο, σαν να λέμε ότι σήμερα η Adele βγάζει ραπ δίσκο). Τα επόμενα πέντε χρόνια οι Beatles κυκλοφόρησαν ισάριθμα άλμπουμ, σε μία πενταετία που πολλοί θεωρούν ότι ήταν καλύτερη στην ιστορία της μουσικής από ένα συγκρότημα.

    Το 1983 του Michael Jackson

    Michael Jackson

    Το περίφημο Thriller κυκλοφόρησε στα τέλη του 1982, όμως ήταν το 1983 που έκανε το «μπαμ»: Ο δίσκος έμεινε στην κορυφή του Billboard 200 για 37 εβδομάδες, ενώ ήταν ο πρώτος δίσκος με επτά singles στο Top 10. Είναι μέχρι σήμερα το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις, έχοντας πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια κομμάτια. Ο Michael Jackson σάρωσε σε όλα τα βραβεία εκείνης της χρονιάς. Το βιντεοκλίπ του Thriller έγραψε ιστορία – μάλιστα, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το έχει συμπεριλάβει στα έργα που προωθούν την αμερικανική κουλτούρα και πρέπει να διατηρηθεί. Το 1983 επίσης ντεμπουτάρισε το θρυλικό πλέον moonwalk του. Παράλληλα, ο Michael Jackson πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα των δίσκων του, ενώ τον Νοέμβριο του 1983 άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς διάσημους καλλιτέχνες, υπογράφοντας διαφημιστικό συμβόλαιο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων με την Pepsi. Ταυτόχρονα, άρχισε να επενδύει στα πνευματικά δικαιώματα άλλων καλλιτεχνών, διαβλέποντας την αξία των πνευματικών δικαιωμάτων πολύ πριν τους άλλους συναδέλφους του. Ο μοναδικός «αστερίσκος»; Ο Michael Jackson δεν έδωσε συναυλίες, που ήταν πάντα η «αχίλλειος πτέρνα» του. Ωστόσο, το 1983 ήταν η χρονιά που στέφθηκε Βασιλιάς της Ποπ.

    Λέτε μετά από χρόνια να μιλάμε με τέτοιο δέος και για το 2015 της Taylor Swift; Φαίνεται κάπως δύσκολο…



    ΣΧΟΛΙΑ