• LIFE&STYLE

    Απεβίωσε η διάσημη αρχιτέκτονας Zaha Hadid. Δείτε σε 15 φωτογραφίες τα πιο γνωστά έργα της


    Έφυγε σε ηλικία 65 ετών η παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας, Zaha Hadid. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Βρετανή καλλιτέχνης νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε κλινική στο Miami όπου και είχε εισαχθεί λόγω βρογχίτιδας. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η αρχιτέκτονας υπέστη καρδιακή προσβολή και απεβίωσε.

    Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος αρχιτέκτονας, Graham Morrison είπε: “Ήταν τόσο ξεχωριστή. Δεν ταίριαζε στον κόσμο και δεν το λέω με την κακή έννοια. Ήταν μέσα σε έναν δικό της κόσμο και αυτό την έκανε τόσο ασυνήθιστη”.

    Μιλώντας στη Guardian, από το Μεξικό, ο αρχιτέκτονας των Pompidou Centre και Millenium Dome, Lord Rogers, ανέφερε πως “Η Hadid υπήρξε κορυφαία αρχιτέκτονας, εκπληκτική γυναίκα και φοβερός άνθρωπος. Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους κανένας δεν είχε την επιρροή που είχε αυτή. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Pritzker Prize. Την γνώρισα για πρώτη φορά στο Cardiff όπου και η κυβέρνηση την έβγαλε εκτός προγράμματος με έναν επαίσχυντο τρόπο. Είναι πολύ μεγάλη απώλεια”.

    Ο Borris Johson επίσης έγραψε στο Twitter ότι: “Είναι πολύ λυπηρό να ακούς για το θάνατο της Zaha Hadid. Αποτελούσε έμπνευση και η κληρονομιά της θα βρίσκεται όχι μόνο σε αυτά τα υπέροχα κτήρια στο Stanford αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”.

    Η Zaha Hadid γεννήθηκε στη Βαγδάτη και ήταν μία επαναστατική δύναμη στη βρετανική αρχιτεκτονική. Η επιθυμία της να κτίσει το Cardiff Bay Opera House γκρεμίστηκε τη δεκαετία του ’90 και δεν κατασκεύασε κανένα σημαντικό κτήριο στη Βρετανία μέχρι που κτίστηκε το μουσείο μεταφοράς στη Γλασκόβη, έργο που ολοκληρώθηκε το 2011. Ένα από τα πιο γνωστά της έργα είναι και το London Olympic aquatic centre.

    Τα περίφημα κτήρια της βρίσκονται εκτός από τη Βρετανία, βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ