• LIFE&STYLE

    «Άγγιγμα Ψυχής»: Όταν η Βιολέτα από το Διαφάνι ζούσε έναν παράφορο έρωτα στο πλευρό ενός… αρχιμανδρίτη!

    Θεοφανία Παπαθωμά


    Στο τηλεοπτικό σκηνικό των 90s οι «παράνομοι έρωτες» στην τηλεόραση μεσουρανούσαν.

    Ένα από τα τηλεοπτικά ζευγάρια που μπήκαν δυναμικά στη «μικρή οθόνη» διεκδικώντας τα πρωτεία ήταν ο πατήρ Ιωάννης (Σταύρος Ζαλμάς) και η 20χρονη Δέσποινα (Θεοφανία Παπαθωμά) τη σεζόν 1998-1999. Με ποσοστά τηλεθέασης που άγγιζαν το 70%, το «Άγγιγμα Ψυχής» μετατράπηκε σε ένα από τα ελληνικά σίριαλ με τη μεγαλύτερη απήχηση.

    Το κεντρικό θέμα ήταν ανατρεπτικό και φάνηκε από νωρίς ότι θα δίχαζε. Η υπόθεση εξιστορούσε τον απαγορευμένο δεσμό ενός αρχιμανδρίτη και μίας νεαρής φοιτήτριας. Στην εκπνοή του 20ού αιώνα, η ελληνική κοινωνία κλήθηκε να τεστάρει την ανεκτικότητα και την προοδευτικότητά της. Ήδη από τα μέσα του 1998, πολύ πριν η σειρά κάνει πρεμιέρα, οι πρώτες πληροφορίες θορύβησαν τους εκκλησιαστικούς κύκλους. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ένα σίριαλ όπου το πρωταγωνιστικό ζευγάρι θα ήταν ένας αρχιμανδρίτης και μία άθεη φοιτήτρια.

    Οι φήμες δεν άργησαν να φτάσουν μέχρι την Αρχιεπισκοπή, που ήταν σχεδόν καθημερινά στην επικαιρότητα χάρη στο επικοινωνιακό χάρισμα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος είχε συχνές παρεμβάσεις σε πολλά θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης δεν ήθελε να έρθει σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία. Έτσι, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, κανόνισε μία συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο. Του εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να προσβάλει τα χρηστά ήθη της ορθοδοξίας και διασαφήνισε τις ανακρίβειες που λέγονταν και γράφονταν για την υπόθεση του έργου του. Η πλοκή δεν θα επικεντρωνόταν στην ασέβεια του ιερέα, αλλά στην εσωτερική πάλη με τα «πάθη» του. Η εκκλησία και η ιεροσύνη θα προσεγγίζονταν με σεβασμό και ευλάβεια. Ο Χριστόδουλος, αφού άκουσε προσεκτικά τον σκηνοθέτη και πείστηκε για τις προθέσεις του, τόνισε ότι «η Εκκλησία δε λογοκρίνει» και τον διαβεβαίωσε ότι δε θα αντιμετωπίσει εμπόδια από μεριάς του. Αυτό που πρότεινε ήταν να μην είναι η πρωταγωνίστρια άθεη.

    Πρωταγωνιστές της σειράς ήταν ο Σταύρος Ζαλμάς και η Θεοφανία Παπαθωμά

    Παρά τη χαλαρή στάση του μακαριστού Χριστόδουλου, μόλις προβλήθηκαν τα πρώτα επεισόδια της σειράς, υπήρξαν αμέσως αντιδράσεις. Η παρουσίαση ενός κληρικού και δη υψηλά ιστάμενου να ερωτοτροπεί με μία όμορφη 20χρονη κοπέλα δυσαρέστησε αρκετό από τον κόσμο της εκκλησίας. Πολλοί πιστοί αλλά και ιερείς ζητούσαν τη διακοπή της προβολής του σίριαλ. Ένας βυζαντινολόγος, μέλος της χριστιανικής οργάνωσης «Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός» κατέθεσε αγωγή έναντι του καναλιού και των συντελεστών απαιτώντας τη διακοπή της σειράς. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 1999 και το «Άγγιγμα Ψυχής» συνέχισε με την κανονική ροή των επεισοδίων.

    Στα Ιωάννινα, τόπο όπου διαδραματίζονταν τα γεγονότα της μυθοπλασίας, ο εκκλησιαστικός σύλλογος «Άγιος Παύλος» έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Μανούσο Μανουσάκη ζητώντας του να «μην προβάλλονται σκηνές που σκανδαλίζουν τους πιστούς». Εκτός αυτού, τον καλούσαν να μη δώσει «χάπι εντ» στη σχέση του ζευγαριού της σειράς.

    Στον αντίποδα, όταν το «Άγγιγμα Ψυχής» είχε τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Νοέμβριο του 1998, τα περισσότερα μέλη δεν έδειξαν να ενοχλούνται. Άλλωστε και ο ίδιος ο Χριστόδουλος τους διαβεβαίωσε ότι δεν εγκυμονούσε κινδύνους για την Εκκλησία και δεν υπήρχε λόγος παρέμβασης. Μάλιστα, πολλοί Μητροπολίτες σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονταν ότι παρακολουθούσαν τη σειρά, είτε από περιέργεια, είτε για να μπορούν να απαντούν στα ερωτήματα που τους έθεταν οι πιστοί.

    Εν τέλει, το «Άγγιγμα Ψυχής» ολοκλήρωσε κανονικά τον κύκλο των επεισοδίων του το καλοκαίρι του 1999. Παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις, η απήχηση της σειράς ήταν εντυπωσιακή. Κάθε επεισόδιο ξεπερνούσε σταθερά τα 2 εκατομμύρια τηλεθεατές, γεγονός που την καθιέρωσε ως μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Για το φινάλε της ιστορίας, συντονίστηκαν στους δέκτες τους περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Έλληνες, αριθμός που σε ποσοστό τηλεθέασης μεταφράστηκε σε 70%. Ωστόσο, το τέλος που έγραψε ο Μανουσάκης για τους ήρωες μάλλον ικανοποίησε τις χριστιανικές οργανώσεις και δυσαρέστησε τους θαυμαστές. Ο πατήρ Ιωάννης και η αγαπημένη του Δέσποινα δεν κατέληξαν μαζί…

    Πηγή: Μηχανή του Χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ