• LIFE&STYLE

    Ανεπιτήδευτη καλοσύνη: Ένα βραβείο για την Κλέλια Χατζηιωάννου

    Η κ. Κλέλια Χατζηιωάννου παρέλαβε το βραβείο Maria Callas Monaco Gala & Awards ως Charity Woman of the Year, για το φιλανθρωπικό της έργο

    Η κ. Κλέλια Χατζηιωάννου παρέλαβε το βραβείο Maria Callas Monaco Gala & Awards ως Charity Woman of the Year, για το φιλανθρωπικό της έργο


    Ξεχωριστή διαφορετική, δοτική, ταπεινή, η κυρία Κλέλια Χατζηιωάννου, δίνει σάρκα και οστά στο απόφθεγμα του Τολστόι πως «δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια»

    Υπάρχουν πολύ πλούσιες, προβεβλημένες κυρίες, που σε κάθε τους εμφάνιση μοιάζουν να ουρλιάζουν την επίδειξη του πλούτου τους. Κάποιες άλλες με άλλοθι φιλανθρωπίες, περιφέρουν μια κοσμικότητα ανουσιότητας και πλήξης, ως πρόσχημα για να φορέσουν νέα μοντελάκια. Μερικές, προκαλούν τρόμο με την ενέργεια τους σε κάθε χώρο, μιας και μοιάζουν να κατασπαράζουν το οξυγόνο απ’ όλους τους άλλους, καλοφτιαγμένες πλαστικά, Λερναίες Ύδρες του αυτάρεσκου συμπαντικού τους εγώ.

    Και τέλος, μια, μόνη της, υπάρχει -και ευτυχώς- η Κλέλια Χατζιωάννου. Ένα κοινωνιολογικό case study, που θα πρέπει να προτείνεται για πολλαπλασιασμό ακόμη και μέσω τρισδιάστατων αντιγράφων…

    Charity Woman of the Year στο Μονακό

    Το όνομα της είναι ομόηχο, σαν εκείνης της ηρωίδας του Ξενόπουλου, στην «Αναδυομένη» και σαν τα  μπλε, αγριόκρινα που φυτρώνουν στ’ ακρογιάλια των νησιών του Ιονίου. Γράφεται όμως με «ε» κι όχι με «αι», παραπέμποντας στο αρχαϊκό «κλέος» και στην Ιταλίδα, καθολική αγία Κλέλια Μπαρμπιέρι, που πριν καλά – καλά γίνει 20 ετών, ίδρυσε τις Μικρές Αδελφές της Μητέρας των Θλίψεων, που πρόσφεραν βοήθεια σε νοσοκομεία, δημοτικά σχολεία, ασθενείς, ηλικιωμένους, μοναχικούς και φτωχούς.

    Έτσι και η δική μας Κλέλια λοιπόν, η μοναχοκόρη του Λουκά Χατζηιωάννου που ξεκίνησε από τον Πεδουλά της Κύπρου για να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και κυρίαρχο των θαλασσών, όχι μόνο, αθόρυβα και με ταπεινότητα απαλύνει πόνους, ανακουφίζει οδύνες και προσφέρει την βοήθεια της χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά αυτό της αναγνωρίζεται όσο και αν η ίδια, με σεμνότητα, αποφεύγει να το διατρανώσει.

    Έτσι, αυτόν τον Μάϊο, στο Μονακό, η κυρία Κλέλια Χατζηιωάννου παρέλαβε το βραβείο Maria Callas Monaco Gala & Awards ως Charity Woman of the Year, για το φιλανθρωπικό της έργο. Το αφιέρωσε στον σύζυγο της, Κωσταντίνο Σκορίλα και στα παιδιά της, Άννα και Λουκά, με την υπόσχεση πάντα να συνεχίζει. Από όσα κάνει αθόρυβα, φροντίζοντας ανθρώπους και κυρίως παιδιά που έχουν ανάγκη ειλικρινούς τρυφερότητας, απαλής παρουσίας, προσωπικού χρόνου, πέρα απ τις οικονομικές βοήθειες, τα ελάχιστα γίνονται γνωστά.

    Η ίδια η Κλέλια, με μια ανεπιτήδευτη απλότητα πως η βοήθεια, το να δίνουμε ένα χεράκι σε όποιον βασανίζεται ή έχει ανάγκη, είναι η φύση μας των ανθρώπων, δεν δημοσιοποιεί ποτέ τίποτα. Ακόμη και για το ότι για 6 χρονιά, εκείνη ανέλαβε την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ για το Χαμόγελο του Παιδιού, καταβάλλοντας το ποσό των 80.038,58€, έγινε γνωστό από τις ευχαριστίες των ανθρώπων του, που την θεωρούν οικογένεια τους.

    Παρ όλα αυτά, η ανθρωπιά της ξεχωρίζει, μαθεύεται και διακριτικά συζητιέται. Έτσι ήρθε λοιπόν και η συγκεκριμένη διάκριση.

    Με την Μόνικα Μπελούτσι και τον Μάριο Φραγκούλη

    Η 2η Διοργάνωση της Φιλανθρωπικής Εκδήλωσης του Gala & Awards Maria Callas Monaco πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2022, υπό την Υψηλή Αιγίδα του Γαληνότατου Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό, και την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας του Μονακό, στο υπέροχο Salle Empire of the Hôtel de Paris, στο Μόντε Κάρλο.

    Είχε, ακόμη, την υποστήριξη του Ιδρύματος της Πριγκίπισσας Σαρλίν του Μονακό, για την προστασία των παιδιών στη θάλασσα και την πρόληψη πνιγμού. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα κομψό δείπνο και μια φιλανθρωπική δημοπρασία έργων τέχνης από την ArtCurial Monaco. Η Ιωάννα Ευθυμίου είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του Maria Callas Monaco Gala & Awards και από το πάθος της αναβίωσε υπέρλαμπρά το θρυλικό γκαλά για τη Μαρία Κάλλας, που είχε πραγματοποιηθεί πριν από εξήντα χρόνια σε αυτόν τον εμβληματικό χώρο.

    Εκεί ήταν οι Μάριος Φραγκούλης, Μυρτώ Παπαγανασίου, Δημήτρης Πλατανιάς, Στέλλα Αλμόντο. Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν η πάντα φινετσάτη και φωτεινή Έμυ Λιβανιού και ο πληθωρικός, αστείρευτος Γιώργος Ντάβλας.

    Φυσικά και μάγεψε, για μια ακόμη φορά, η Μόνικα Μπελούτσι, ντυμένη με εφαρμοστή -σκούρο κόκκινο!- τουαλέτα, όπου τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού από τη Maria Callas Monaco Gala & Awards.

    Η Μόνικα Μπελούτσι τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού από το Maria Callas Monaco Gala & Awards

    Η Κλέλια Χατζιωάννου, απλή, με ένα σινιέ μπλε πουκάμισο και μια μαύρη παντελόνα, παρέλαβε το βραβείο της με απολυτή σεμνότητα, ενώ κινήθηκε στο χώρο διακριτά, αλλά με τη άνεση εκείνης που όχι μεγάλωσε στο Μονακό, αλλά ο πατέρας της μαζί με τον Αριστοτέλη Ωνάση, το έκαναν το πριγκιπάτο, την οικονομική δύναμη, που είναι σήμερα.

    «Σ αγαπώ ως το φεγγάρι και πάλι πίσω»

    Η Κλέλια Χατζηιωάννου, με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επέλεξε να κρατήσει ένα ιδιαίτερα χαμηλό δημόσιο προφίλ, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής και επίδειξης. Επέτρεψε στο πατρικό της σπίτι, στο Παλαιό Ψυχικό, για να ζήσει με την μητέρα της, τη Νέδη Χατζηιωάννου, αλλά και να την φροντίσει, έτσι όπως μόνο μια αφοσιωμένη κόρη μπορεί, μιας και μετρά τον θάνατο τους συζύγου της, εκείνη, δεν είχε ενδιαφέρον πάρα μόνο για να βλέπει τα παιδιά και τα εγγόνια της.

    Κλέλια Χατζηιωάννου

    Η Κλέλια άφησε το αγαπημένο της σπίτι, τον υπέροχο πύργο Χαριλάου Τρικούπη, στην Κηφισιά, οπού το έκανε γραφείο του Ιδρύματος της και της Πινακοθήκης Κλέλιας Χατζηιωάννου με τα ανεκτίμητα και εξαίσιας αισθητικής έργα τέχνης.

    Φυσικά όλον αυτόν τον καιρό ταξιδεύει, τόσο στο Μόντε Κάρλο, λόγω των κοινωνικών αλλά και επαγγελματικών υποχρεών, όσο και στο Λονδίνο που λατρεύει και έχει καλούς της φίλους. Θα γίνει μανούλα, πρώτα με την κορούλα της, την Άννα και ύστερα με τον γιο της, τον Λουκά. Γέμισε με περισσότερο φως η καρδιά της και άνοιξε το σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό, για βαφτίσεις, γιορτές και γενέθλια, παιδικά γέλια, χάδια και αγάπη άνευ ορίων.

    «Σ αγαπώ ως το φεγγάρι και πάλι πίσω» είναι φράση που λέει, γραφεί, καλημερίζει και βάζει για ύπνο τα παιδιά της. Μες σ αυτή την ευτυχία, που μονή της έφτιαξε σαν ειδυλλιακό λιμάνι σε ένα τεράστιο, όλο σκοτεινιές κόσμο, η Κλέλια, θα ζήσει ψύχραιμα τον οριστικό αποχωρισμό από την μητέρα της.

    Κλέλια Χατζηιωάννου

    Η Νέδη θα φύγει στα 84 χρόνια της, ευλογημένα, στον ύπνο της, στο υπνοδωμάτιο της. Ήταν 9 Απριλίου του 2021. Δίπλα της πάντα οι φωτογραφίες των τριών παιδιών της και των πέντε εγγονιών και εκείνη η τόσο νεανική που αγκαλιάζεται, με τον άντρα της, τον σπουδαίο Λουκά Χατζιωάννου. Η Κλέλια έχει θλίψη, αλλά είναι τόσο αξιοπρεπής που σου ραγίζει την καρδιά. Προέχει, για εκείνη, να εξηγήσει στα παιδιά που πήγε η γιαγιά και να διαχειριστεί το δικό τους πένθος. Η κηδεία αποφαίνεται από τα αδέλφια, Κλέλια, Στέλιο και Πόλυ, να γίνει σε πολύ στενό κύκλο, λόγω Covid και ανάγκης ψυχικής για τον αποχαιρετισμό της μάνας.

    Το αγαπημένοι ποίημα της Κλέλιας είναι το «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά για εκείνη την περίοδο της ζωής της, μοιάζει να ταιριάζουν «Τα Κεριά»… και «… Δεν θέλω να γυρίσω να μη διώ και φρίξω τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει, τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν…»… άλλωστε η ζωή κάνει το δικό της σενάριο και εναλλάσσει την θλίψη με την απότομη, μοναδική γιορτή του θριάμβου ενός μεγάλου ερωτά…

    Beauty is a light in the heart

    Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, η Κλέλια Χατζηιωάννου ανακοινώνει τον χθεσινοβραδινό γάμο της με τον Κωσταντίνο Σκορίλα, αφήνοντας καταπληκτική την κοσμική Αθήνα.

    Κλέλια Χατζηιωάννου και Κωσταντίνος Σκορίλας στο γάμο τους
    Κλέλια Χατζηιωάννου και Κωσταντίνος Σκορίλας στο γάμο τους

    Χωρίς η ίδια να νοιάζεται για επιφανειακές εντυπώσεις, γράφει απλά και σχεδόν κοριτσίστικα στον τοίχο της στο Facebook:

    «Παντρευτήκαμε χθες βράδυ στον Άγιο Δημήτριο Ψυχικού παρουσία λίγων συγγενών και στενών φίλων λόγω της πανδημίας!!

    Κουμπάρες, η αγαπημένη μας Ροσμαρί Χατζηιωάννου, γυναίκα του αδελφού μου Πόλυ Χατζηιωάννου και η επιστήθια φίλη και η πολίτικος Ντόρα Πάλλη. Παρανυμφάκια; Τα παιδιά μας, Άννα και Λουκάς, και η ανιψιά μας, Άρια Χατζηιωάννου, κόρη του Στέλιου και της Ορλας Χατζηιωάννου. Ακολουθήσε δεξίωση στο σπίτι μας στο Παλαιό Ψυχικό οπού τραγούδησε η μοναδική Άννα Βίσση. Και στα δικά σας οι ελεύθεροι»!

    Κλέλια Χατζηιωάννου
    Ασημένια μπομπονιέρα σε σχήμα ορχιδέας με τα αρχικά των νεονύμφων (K-C)

    Ω ναι και στα δικά σας! Φωτιές ανάψαν στους δημοσιογράφους των κοσμικών και άρχισαν να ψάχνουν τα πως και πότε και κυρίως το ποιος… Το ειδύλλιο, με το στέλεχος πολυεθνικής, Κωσταντίνο Σκορίλα ήταν σφοδρό αλλά διακριτικό όπως και κάθε τι στη ζωή της Κλέλιας. Ο γάμος έγινε στον Άγιο Δημήτριο στο Παλαιό Ψυχικό, ενώ η Κλέλια ήταν υπέροχη νύφη με δημιουργία του σχεδιαστή Λάσκαρη, η οποία ήταν κεντημένη στο χέρι με κρύσταλλα Swarovski. Οι μπομπονιέρες ήταν δια χειρός Λιάνας Βουράκη, μικρές, κομψές, ασημένιες ορχιδέες, με τα αρχικά των νεονύμφων και χαραγμένο το «πιστεύω» της νύφης πως «Beauty es a light in the heart».

    Αχώριστοι οι τέσσερις τους, γονείς και παιδιά, περνούν τα καλοκαίρια στη Κέρκυρα ή στο Λαγονήσι, ταξιδεύουν πολύ, αλλά κυρίως απολαμβάνουν τα οικογενειακά και με φίλους μεγάλα τραπέζια. Μάλιστα η Άννα αναλαμβάνει τον στολισμό με τα λουλούδια. Η Κλέλια στο Λονδίνο θα βρει χρόνο για να συναντηθεί με τις φίλες της, Κατερίνα Λαναρά, Ροσμαρί Χατζηιωάννου, Ντόρα Πάλλη, Μύρια Κυπριανού για γελαστά δείπνα στο αγαπημένο της Mr Chow. Και δίνει υποτροφίες σε νέους για σπουδές στο Λονδίνο σε Οικονομικά και Νομική.

    Στη διάρκεια της Πανδημίας στάθηκε σε κόσμο πολύ και έδωσε ιλιγγιώδη ποσά για μάσκες για όλους. Την γέμισε θλίψη ο θάνατος του καλού της φίλου, του σημαντικού ζωγράφου Αλέκου Φασιανού.

    Και κατά τα άλλα αγαπά το μπλε, τα λευκά λουλούδια που μυρίζουν, τον Ροντέν και τον Πικάσο, όλα τα παιδιά του κόσμου και την ίδια τη ζωή.

    Διαβάστε επίσης:

    Άντζελα Γκερέκου: Ομορφιά υπεράνω κυβερνήσεων

    Κλέλια Χατζηιωάννου: Βάφτιση σαν παραμύθι για τον γιο της Λουκά jr



    ΣΧΟΛΙΑ