• LIFE&STYLE

    Αυτές είναι οι κορυφαίες δίαιτες για το 2016

    • NewsRoom


    Mετά τις γιορτές πάντοτε μας δημιουργείται η ανάγκη για αναζήτηση μίας ιδανικής δίαιτας που θα μας κάνει να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά. Ωστόσο, η πληθώρα των επιλογών που διατίθενται για να μας προσφέρουν ένα σωστό πλάνο διατροφής, συχνά μας μπερδεύει. Αυτή ακριβώς την σύγχυση έρχεται να διαλευκάνει το site US News & World Report, με τη βοήθεια επιστημόνων, δημοσιεύοντας μία λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2016. Οι ερευνητές εντόπισαν 38 από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες και τις έβαλαν… στη ζυγαριά. Η λογική πίσω από τη διαδικασία είναι πως – σίγουρα – καμία δίαιτα δεν μπορεί να είναι ιδανική για όλους, αλλά οι καλύτερες δίαιτες είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο που μπορούμε να μείνουμε “πιστοί” για πολύ καιρό.

    Καλύτερη δίαιτα συνολικά θεωρείται η DASH

    Η κορυφαία δίαιτα για το 2016 δεν σου είναι άγνωστη, αφού κερδίζει τον εν λόγω τίτλο από το U.S. News & World Report τα τελευταία έξι χρόνια. Ο εκδοτικός οίκος U.S. News & World Report έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2016 και γενικά και ανά κατηγορία.

    Για 6η συνεχή χρονιά, στην 1η θέση της γενικής κατηγορίας βρέθηκε η δίαιτα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI), η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής.

    H δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension- το πρόγραμμα διατροφής που σταματάει την υπέρταση) στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ωστόσο είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη κατά του διαβήτη.

    dash-diet-600x471

    Η δίαιτα DASH χωρίζεται σε δύο φάσεις: Η πρώτη φάση είναι ένα πρόγραμμα μετάβασης χαμηλό σε υδατάνθρακες, σχεδιασμένο για να “επαναφέρει” το μεταβολισμό σου. Στη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μπορείς να τρως φρούτα και τροφές ολικής άλεσης αλλά σε ενθαρρύνει να απελευθερώσεις τον εσωτερικό σου άνθρωπο των σπηλαίων και να τρως άφθονο κρέας.

    Η δεύτερη φάση βάζει ξανά τις τροφές ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά στη διατροφή σου και είναι σχεδιασμένη ως μία μακροπρόθεσμη λύση διαχείρισης του βάρους σου.

    MIND δίαιτα (νέα προσθήκη για το 2016) και TLC

    Η μεν Mind προσπαθεί να διατηρήσει τις γνωστικές ιδιότητες με στοιχεία τόσο από την DASH όσο και από τη Μεσογειακή διατροφή και επικεντρώνεται σε τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο.

    H δε δίαιτα TLC (Therapeutic Lifestyle Changes Diet), δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Health’s National Cholesterol Education Program, ως μια θεραπευτική αγωγή για υγιή καρδιά, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

    Η συγκεκριμένη δίαιτα δεν έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την απώλεια βάρους, ωστόσο αν ακολουθηθεί σωστά, συμβάλλει και σε αυτήν, καθώς αποτελεί μια καλή προσέγγιση για το φαγητό. Ουσιαστικά είναι μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, που περιορίζει τα κορεσμένα λίπη καθώς και τον αριθμό των επιτρεπόμενων λιπαρών συνολικά.

    Για να κερδίσει την πρώτη θέση στη λίστα του U.S. News & World Report, μια δίαιτα πρέπει να είναι εύκολη στην εφαρμογή, θρεπτική, ασφαλής και αποτελεσματική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

    «Οι λίστες μας ακυρώνουν την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν καλές δίαιτες αλλά το σημαντικότερο είναι πως τα εν λόγω προγράμματα είναι βιώσιμα», τόνισε η υπεύθυνη ρεπορτάζ υγείας των “U.S. News”, κυρία Angela Haupt, η οποία συμπλήρωσε:

    «Εκτός από τα δεδομένα και τη σειρά κατάταξης, κάθε δίαιτα έχει συγκεκριμένο προφίλ με λεπτομέρειες όπως το πώς λειτουργεί, αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ή αντικρούουν τους ισχυρισμούς της και διατροφικά εργαλεία που σε συνδυασμό με τον αρμόδιο διατροφολόγο, θα βοηθήσουν κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί, να κάνει τη δίαιτα τρόπο ζωής και να πετύχει τους διατροφικούς στόχους και τους στόχους υγείας και ευεξίας που έχει θέσει».

    Οι ειδικοί που κρίνουν τις δίαιτες για λογαριασμό του U.S. News, περιλαμβάνουν διατροφολόγους, γιατρούς που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση του διαβήτη, των προβλημάτων καρδιάς, της απώλειας βάρους, οι οποίοι έκριναν κάθε πλάνο διατροφής για τα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του, την ευκολία στην εφαρμογή, την ασφάλεια και τα θρεπτικά στοιχεία που παρέχει.

    Οι κορυφαίες δίαιτες χωρίστηκαν σε 9 κατηγορίες. Ιδού τα συνολικά αποτελέσματα

    Οι καλύτερες δίαιτες γενικά

    1. DASH Diet
    2. MIND Diet
    2. TLC Diet

    Οι καλύτερες εμπορικές δίαιτες

    1. Mayo Clinic Diet
    1. Weight Watchers
    3. Jenny Craig

    Οι καλύτερες δίαιτες για αδυνάτισμα

    1. Weight Watchers
    2. HMR Program
    3. Biggest Loser Diet

    Για γρήγορη απώλεια βάρους

    1. Biggest Loser
    1. HMR Program
    3. Weight Watchers

    Οι 5 δίαιτες που καταπολεμούν και ασθένειες

    Οι ευκολότερες να τις ακολουθήσεις

    1. Fertility Diet
    1. MIND Diet
    1. Weight Watchers

    Για υγιεινή διατροφή

    1. DASH Diet
    2. TLC Diet
    3. MIND Diet

    Για το διαβήτη

    1. Fertility Diet
    2. Biggest Loser Diet
    2. DASH Diet

    Για την υγεία της καρδιάς

    1. Ornish Diet
    2. TLC Diet
    3. DASH Diet

    Για χορτοφάγους

    1. Mediterranean Diet
    2. Flexitarian Diet
    3. Ornish Diet



    ΣΧΟΛΙΑ