• LIFE&STYLE

    Αυτά που τρώτε μπορεί να σας εμποδίσουν να έχετε έναν καλό ύπνο


    Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο παχύς και μερικοί λένε ότι κοιμάται και λιγότερο. Μετά από χρόνια μελέτης, γνωρίζουμε πλέον, ότι υπάρχει μια ανησυχητική αντιστοιχία μεταξύ αυτών των παραγόντων. Όσοι κοιμούνται λιγότερο έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

    Αν το πόσο κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει αυτό που τρώτε (και, συνεπώς, να σας κάνει παχύ), πολλοί επιστήμονες ύπνου αναρωτιούνται αν το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια. Δηλαδή,  θα μπορούσε αυτό που τρώτε να επηρεάσει το πώς κοιμάστε;

    Αυτό είναι το ερώτημα, που αναζητούν ν’ απαντήσουν η επιστήμονας ύπνου Marie-Pierre St-Onge και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα αποτελέσματα της ομάδας σε μια κλινική δοκιμή που έψαχναν, πως η κατανάλωση τροφής μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και άλλους βιολογικούς παράγοντες, μόλις δημοσιεύθηκαν στο Περιοδικό της Ιατρικής Κλινικής Ύπνου.

    Για τέσσερις ημέρες, η St-Onge υπέβαλε 13 άνδρες και 13 γυναίκες σε μια αυστηρή διατροφή και παρατήρησε τις συνήθειες του ύπνου τους. Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσει το πώς διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν στα ίδια γεύματα. Την πέμπτη μέρα τους άφησε να φάνε ό,τι ήθελαν, και τότε παρατήρησε πώς ο καθένας από αυτούς κοιμόταν μετά το ευτυχισμένο τους γεύμα.

    Στο τέλος της εβδομάδας, η St-Onge επιβεβαίωσε το προαίσθημα. Υπήρξε μια σημαντική διαφορά μεταξύ του πως οι άνθρωποι κοιμόνταν όταν έτρωγαν μια ελεγχόμενη διατροφή σε σχέση με όταν έτρωγαν ό,τι ήθελαν. Για παράδειγμα, σε μια ελεγχόμενη διατροφή οι εξεταζόμενοι αποκοιμήθηκαν σε περίπου 17 λεπτά. Αλλά όταν έτρωγαν ό,τι ήθελαν, τους έπαιρνε σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο.

    Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες στα γεύματά τους, αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο ύπνο βραδέων κυμάτων, η οποία είναι η πιο εποικοδομητική φάση του ύπνου. Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερο λίπος, είχαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Και εκείνοι που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες ήταν πιο επιρρεπείς να ξυπνήσουν τη νύχτα.

    H St-Onge εικάζει ότι ο λόγος για τις τόσο δραστικές αλλαγές μπορεί να είναι ο τρόπος που οι τροφές επηρεάζουν το ρολόι του σώματός μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων, για παράδειγμα, επηρεάζει τον κιρκαδικό (24ωρο) ρυθμό μας, αυξάνει τη θερμοκρασία σώματος, και μειώνει την έκκριση της προκλήσεως ύπνου της μελατονίνης.

    Προηγούμενη έρευνα έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα της δοκιμασίας της StOnge. Μια μελέτη του 1982 διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες ένιωθαν περισσότερη υπνηλία, και μια πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όσο  περισσότερο λίπος έτρωγαν οι γυναίκες, τόσο λιγότερο κοιμόνταν. Ωστόσο, η εργασία της St-Onge είναι η ισχυρότερη ένδειξη που έχουμε, ότι αυτό που τρώμε επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε. Βέβαια, τέτοιοι παράγοντες, όπως ανέφερε νωρίτερα στο Quartz, είναι η πληγή της έρευνας για τον ύπνο. Αν και δίνουν στοιχεία για τις μεγαλύτερες αλήθειες, αυτές οι μελέτες μπορούν μόνο να ενισχύσουν ένα προαίσθημα και δεν παρέχουν πραγματικά ένα οριστικό συμπέρασμα.

    Με περαιτέρω έρευνα, η ελπίδα είναι ότι οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των ήπιων διαταραχών του ύπνου. «Η διαπίστωση ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, έχει τεράστιες επιπτώσεις για την υγεία, δεδομένης της αυξανόμενης αναγνώρισης του ρόλου του ύπνου στην ανάπτυξη των χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε η StOnge.

     



    ΣΧΟΛΙΑ