• LIFE&STYLE

    3η γενιά: Ο Ιωάννης Μαρτίνος, ναι αξίζει τo «New Generation Shipping Awards»

    Ο Γιάννης Μαρτίνος με τη σύζυγο του Μάγια Ζαφειροπούλου


    «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις» αφορίζουν οι Αμερικανοί γκουρού των επιχειρήσεων και στην περίπτωση του Ιωάννη Μαρτίνου, που κατέχει πια το απόλυτα τιμητικό βραβείο «New Generation Shipping Award» της Loyd‘s, έγινε ακριβώς αυτό, με βάσεις απ’ την εμπειρία όλων εκείνων που έχτισαν το μεταπολεμικό θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες της Ναυτιλίας με δυναμική και επιτεύγματα, που βρίσκονται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Ο Γιάννης Μαρτίνος αφού πρώτα «θήτευσε» στην οικογενειακή Thenamaris, στους επικεφαλής καίριων αποφάσεων και ενδυνάμωσης του στόλου της, από το 2014 έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία, τη Signal Maritime, συνδυάζοντας τη νεανική ορμητικότητα στη Ναυτιλία, με τη δράση αλλά και τη σύνεση.

    Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς πια, της οικογένειας Μαρτίνου των μεγάλων καραβιών, φαίνεται να έχει τα γονίδια της θρυλικής του γιαγιάς Αθηνάς, γνωστής σε όλες τις θάλασσες του κόσμου ως «Νουνού».

    «Vivre caché, vivre heureux» ή αλλιώς «ζήσε κρυμμένος, ζήσε ευτυχισμένος»

    Η Νουνού Μαρτίνου μπορεί, λένε, να είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, προσωπική φίλη της Βασίλισσας Ελισάβετ, στην οποία καυχιέται πάντα για τη δεξιοτεχνία της στο κυνήγι και τις απαράμιλλες ικανότητες της στη σκοποβολή, με θέση της πάντα η ίδια και η οικογένειά της να κρατούν χαμηλό προφίλ, ενώ, ακόμη και σήμερα, πάει μόνη της στη λαϊκή αγορά για τα ψώνια της.

    Είναι αυτή που ρίχτηκε στα καράβια και στη ναυτιλία και μπόρεσε να ορθώσει μια αυτοκρατορία σε ανδροκρατούμενους χώρους.

    Λένε, ακόμα, πως η απλή γυναίκα, με την καθόλου εξεζητημένη εμφάνιση, η μητέρα και γιαγιά, είναι η πλέον αποτελεσματική, ορθολογική, μαθηματικής σκέψης, σύγχρονη, αυστηρή και ίσως κάποτε σκληρή, τεχνοκράτισσα που υπάρχει.

    Με τις αρχές της και την μεθοδικότητα της κινήθηκαν και οι τρεις της γιοι, ο  Ανδρέας, ο Θανάσης, ο Ντίνος, τα εγγόνια της και ανάμεσα τους και ο Γιάννης Μαρτίνος, με το ίδιο τσαγανό της γιαγιάς.

    «Η πρωτοβουλία είναι μια πετυχημένη ανυπακοή» – John Fenton

    Τον Ιούνιο του 2014 ο Γιάννης, αποφάσισε να χαράξει τη δική του ρότα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, πάντοτε όμως συνεργασία με τη οικογενειακή εταιρεία των Μαρτίνων, τη Thenamaris. Αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, και ίδρυσε τη Signal Maritime. Για να προλάβει όλους όσοι θα διέδιδαν φήμες και θα καλλιεργούσαν εντυπώσεις για οικογενειακές διαφωνίες και διαφορές, έκανε αμέσως σαφές ότι πρόθεσή του είναι να δοκιμάσει τις δίκες του δυνάμεις του στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

    Για τον λόγο αυτό διατήρησε το μερίδιό του στη Thenamaris, την οποία πλέον διοικούν ο πατέρας του και ο αδελφός του, Νικόλας.

    Στη νέα εταιρεία, ο Γιάννης Μαρτίνος πήρε μαζί του τέσσερα επιτελικά στελέχη της Thenamaris, εκ των οποίων έναν διευθυντή υπεύθυνο για τις ναυλώσεις πλοίων.

    Ο στόλος της Thenamaris, υπολογίζεται σήμερα σε αξία άνω των 2 δισ. δολαρίων, συν καινούρια πλοία, αποκτημένα το 2015, να αξίζουν 907 εκατ. δολάρια επιπλέον.

    Παράλληλα, βρίσκονται υπό κατασκευή έντεκα νέα πλοία της εταιρίας, συνολικής χωρητικότητας άνω του ενός εκατ. dwt, στα οποία περιλαμβάνονται δύο VLCCs (Very Large Crude Carriers), τρία δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax, τέσσερα τύπου aframax για μεταφορά προϊόντων και δύο aframax για μεταφορά αργού.

    Και με αυτή την οικογενειακή δύναμη ο Γιάννης Μαρτίνος κατάφερε να κερδίσει όλες τις εντυπώσεις με την προσωπική του ναυτιλιακή εταιρεία, μόλις σε τρία χρόνια…

    «Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία» – Αριστοτέλης Ωνάσης

    Η γιαγιά Αθηνά αλλά και ο πατέρας του Γιάννη, Ντίνος Μαρτίνος, ήταν της απαράβατης αρχής να μην ξεχωρίζουν από όλους τους άλλους, για να ζουν καλά και ελευθέρα.

    Ο Γιάννης κράτησε την ίδια θέση, με μόνη εξαίρεση τον γάμο του, που τράβηξέ όλη την προσοχή και αν και εξαιρετικά νεανικός και κεφάτος, θεωρήθηκε κοσμικός!

    Όλα ξεκίνησαν στη Σχοινούσα, που  ο Ντίνος Μαρτίνος είχε λατρέψει απ’ τα νεανικά του χρονιά και την έκανε νησί του, περνώντας εκεί τα καλοκαιριά για περισσότερα από 30 χρόνια.

    Ο Γιάννης πέρασε έτσι, όλες τις παιδικές του ξένοιαστες και ελεύθερες μέρες στο μικρό νησάκι, τότε, που είχε μόλις 85 μόνιμους κατοίκους, μοναδικότητα, γαλήνη, απλότητα και ασύγκριτη, σμαραγδένια ομορφιά.

    Σ’ αυτό το κυκλαδονήσι, που το ‘χε πια ως προσωπικό του καταφύγιο και ο Γιάννης, συνάντησε την Μάγια Ζαφειροπούλου, που βρισκόταν εκεί για διακοπές με το σκάφος φίλων της.

    Νέοι, ωραίοι, δυναμικοί στις επιχειρήσεις και όλο κέφι για ζωή, δεν άργησαν να καταλάβουν πως θέλουν να περάσουν τη ζωή τους μαζί και έτσι σε ένα ταξίδι, πάντα θαλασσινό, ο Γιάννης έκανε πρόταση γάμου στη Μάγια φορώντας της στο δάχτυλο ένα κατακόκκινο ρουμπίνι.

    Το καλοκαίρι του 2013 έγινε ο γάμος, φυσικά στην Σχοινούσα, με ολοήμερα γλέντια, τα οποία ξεκίνησαν με την υποδοχή των καλεσμένους με μια συναυλία, στο λιμάνι.

    Τραγούδησαν εκεί οι Μπάμπης Στόκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Σταρόβας – έτσι για να μη λέμε και μόνο για τον Ρέμο, δηλαδή! Το Σάββατο, το απόγευμα βιολιά και 18 παρανυφάκια, συνόδευσαν τη νύφη στο κατάλευκο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου μπορεί κανείς να αγναντέψει όλο το μπλε του Αιγαίου, ενώ οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν εκεί με καϊκάκια.

    Μετά το γάμο, στην παραλία Τσιγκούρι, έγινε η δεξίωση για την οποία απασχολήθηκαν 500 άτομα, ανοίχτηκαν δρόμοι, έγινε ανάπλαση ενός παλιού πεζόδρομου που συνδέει το λιμάνι με τη Χώρα, με πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμό σε μήκος περίπου 600 μέτρων, ενώ έγιναν μελέτες ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων, επείγουσες εργασίες αφαλάτωσης 400 κυβικών νερού και πολλά άλλα.

    Η γιαγιά Αθηνά μίλησε εκ μέρους όλης της οικογένειας Μαρτίνου λέγοντας: «Καλωσορίζω τη Μάγια στην οικογένεια και περιμένω να δω τα χαρτιά όπου θα γράφεται πλέον ως Μάγια Μαρτίνου».

    «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις υπόληψη μ’ αυτά που υποτίθεται ότι θα κάνεις» – Henry Ford

    Ο Ντίνος Μαρτίνος και η οικογένεια του ήταν πάντα στο πλευρό όλων των κατοίκων της Σχοινούσας που αγάπησαν τόσο. Το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν ο Γιάννης και η Μάγια.

    Η αεικίνητη επιχειρηματίας μάλιστα, είναι γνωστό πως όταν εργαζόμενος χρειάστηκε άμεση ιατρική βοήθεια, φρόντισε να διακομιστεί με ελικόπτερο στην Αθήνα.

    Όμως, τώρα επισκέπτονται το νησί, με τη κορούλα τους προς μεγάλη χαρά του παππού Ντίνου, της γιαγιάς Λίας αλλά και της προγιαγιάς Νονούς. Άλλωστε η τέταρτη γενιά έχει, να, ήδη, ετοιμαστεί…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρία Αγγελικούση: Η γιατρός που βραβεύτηκε για την ναυτιλία στα Lloyd’s Awards και είναι πριγκίπισσα (κανονική!)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περικλής Βασιλόπουλος: Από τα φάρμακα στη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ