• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ζεστή σοκολάτα… αλλιώς

    • Bloomberg


    Ελάχιστες απολαύσεις έχουν συνδεθεί περισσότερο με τον χειμώνα από μια κούπα ζεστή σοκολάτα – παρ’ όλο που αν πίνετε κάτι που ξεκίνησε από κακάο ή σοκολάτα σε σκόνη, χάνετε. Το να φτιάξει κανείς ζεστή σοκολάτα από πραγματική σοκολάτα δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε θέλει πολλά υλικά, αλλά το πλούσιο, αισθησιακό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με τα ροφήματα σοκολάτας που έχετε στο ντουλάπι σας.

    Παρακάτω θα βρείτε τρεις συνταγές για να φτιάξετε από το μηδέν ζεστή σοκολάτα στο σπίτι, δύο απλές και μία λίγο πιο περίπλοκη για τους πιο φιλόδοξους από εμάς. Το κλειδί για κάθε μία, ωστόσο, είναι να ξεκινήσετε με μια πολύ ποιοτική σοκολάτα. Κάντε το και δεν θα ξαναχρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά κακάο ή σοκολάτα σε σκόνη.

    Ρόφημα ζεστής σοκολάτας με βάση το νερό

    Αν και φτιάχνεται με μόνο δύο υλικά -μαύρη σοκολάτα και νερό- η συνταγή αυτή δεν είναι για ανθρώπους που το… λέει η καρδιά τους. Η καθαρότητα του συνδυασμού προσφέρει μια έντονη, απολαυστική εμπειρία που όσοι είναι συνηθισμένοι στα παραδοσιακά κακάο μπορεί να βρουν υπερβολικά… πλούσια. Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Megan Giller πήρε τη συνταγή από την Aubrey Lindley, συνιδιοκτήτρια του cult καταστήματος σοκολάτας Cacao στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Τη συστήνει ως έναν τρόπο να δοκιμάσει κανείς διαφορετικά είδη σοκολάτας, επειδή το νερό δεν αλλάζει τη γεύση τους, όπως θα έκανε, για παράδειγμα, το γάλα ή κρέμα γάλακτος.

    Από το βιβλίο Bean to Bar Chocolate: America’s Craft Chocolate Revolution της Megan Giller

    Για 2 μερίδες

    1½ κούπα νερό
    240 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα σε κακάο 68%-75%), ψιλοκομμένη

    Βάλτε το νερό να βράσει σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση, απομακρύνετέ το από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε το στην άκρη για 30 με 45 δευτερόλεπτα.

    Με μια εύκαμπτη σπάτουλα (μαρίζ) ανακατέψτε απαλά και «σαρώστε» τη βάση του σκεύους για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει μείνει ίχνος σοκολάτας κολλημένο στη βάση. Βάλτε το σκεύος και πάλι πάνω στο μάτι (χωρίς να το ανάψετε) και αφήστε το να σταθεί μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα, 2 με 3 λεπτά.

    Ανακατέψτε ζωηρά για ένα με δύο λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς το μείγμα. Ελέγξτε την πυκνότητα, βλέποντας αν «κολλάει» στο πίσω μέρος από ένα καθαρό κουτάλι. Αν υπάρχουν σβόλοι, συνεχίστε να ανακατεύετε. Αν το μείγμα κολλάει και είναι λείο, είστε έτοιμοι. Μην μπερδέψετε τις φουσκάλες με σβόλους. Οι μικρές φουσκάλες αέρα δεν είναι πρόβλημα. Επίσης, κάποια κομματάκια σοκολάτας θα μείνουν, αναπόφευκτα, στη βάση του σκεύους, αλλά μην ανησυχείτε γι’ αυτά.

    Σερβίρεται ζεστή. Τα αρώματα και η υφή θα αλλάζουν προς το καλύτερο όσο μένει και κρυώνει σταδιακά η σοκολάτα.

    Απλή σάλτσα σοκολάτας για ζεστή σοκολάτα στα γρήγορα

    Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν να φτιάχνουν εύκολα ζεστή σοκολάτα, ξανά και ξανά, ή για όσους θέλουν ένα πιο ήπιο ρόφημα με βάση το γάλα. Φτιάξτε τη σάλτσα, φυλάξτε την στο ψυγείο σας και χρησιμοποιήστε την όποτε θέλετε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο Nate Hodge, συνιδρυτής του πολυτελούς Raaka Chocolate στο Μπρούκλιν, συνιστά 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ανά κούπα ζεστού γάλακτος, αν και μπορείτε να βάλετε όση θέλετε (αλλά όχι λιγότερη, για να είμαστε ειλικρινείς).

    Από το The Art and Craft of Chocolate του Nate Hodge, που θα κυκλοφορήσει το 2018

    Για 2 κούπες σάλτσας σοκολάτας

    1 κούπα νερό
    1 κούπα ζάχαρη
    200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα

    Για τη σάλτσα:
    Βάλτε σε ένα μικρό σκεύος το νερό και τη ζάχαρη και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού και να βράσει για 5 λεπτά. Σβήστε το μάτι, απομακρύνετε το σκεύος και προσθέστε τη σοκολάτα ανακατεύοντας σιγά σιγά με ένα σύρμα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.

    Βάλτε το μείγμα μέσα σε μια γυάλα και αφήστε το να κρυώσει. Σε αεροστεγή γυάλα στο ψυγείο, η σάλτσα διατηρείται φρέσκια για 3-4 εβδομάδες.

    Για να φτιάξετε ζεστή σοκολάτα:  
    Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σοκολάτας σε μια κούπα ζεστό γάλα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω τριμμένη σοκολάτα.

    Αποστολή «καυτή» σοκολάτα

    Αυτή η συνταγή για πιο… προχωρημένους έχει μεξικανικές επιρροές. Πικάντικη και πλούσια, θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της επιδόρπιο.

    Από το Making Chocolate: From Bean to Bar to S’more των Todd Masonis, Greg D’Alesandre, Lisa Vega και Molly Gore

    Για 5 μερίδες

    ⅓ κούπα // 60 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
    1 κουταλάκι του γλυκού // 3 γραμμάρια κανέλα σε σκόνη
    ½ κουταλάκι του γλυκού // 2 γραμμάρια μπαχάρι σε σκόνη
    ¼ κουταλάκι του γλυκού // 1 γραμμάριο καγιέν
    1 κουταλάκι του γλυκού // 3 γραμμάρια τσίλι σε σκόνη
    1 κούπα // 227 γραμμάρια άπαχο γάλα ή γάλα από αμύγδαλα χωρίς ζάχαρη
    1 ¼ κούπες // 227 γραμμάρια κομματάκια σοκολάτας 70%
    1 λοβός βανίλιας
    4 κούπες // 907 γραμμάρια πλήρες γάλα

    Σε ένα μπολάκι ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα, το μπαχάρι, το καγιέν και το τσίλι.

    Με ένα μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά στη μέση, κατά μήκος, τη βανίλια και αφαιρέστε με προσοχή τους σπόρους από το εσωτερικό. Αφήστε τους στην άκρη.

    Ζεστάνετε το άπαχο γάλα σε μπεν μαρί. Όταν το γάλα αρχίσει να βγάζει ατμό, προσθέστε τη σοκολάτα. Χτυπήστε το γάλα με τη σοκολάτα, μέχρι το ανακατευτούν εντελώς και να έχετε μια παχιά και γυαλιστερή κρέμα σοκολάτας.

    Προσθέστε στην κρέμα το μείγμα των μπαχαρικών και τους σπόρους της βανίλιας και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα, πάντα πάνω σε μπεν μαρί.

    Προσθέστε στην κρέμα το πλήρες γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Αφήστε τη σοκολάτα πάνω στο μπεν μαρί για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάπου κάπου, μέχρι να αρχίσει να βγάζει ατμό. Σερβίρετε αμέσως.



    ΣΧΟΛΙΑ