• The Wiseman

    Watsa και Καραβίας στηρίζουν (και πάλι) την χώρα μας και την Eurobank

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Watsa και Καραβίας μπαίνουν και πάλι μπροστά

    Τελικά ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa αναδεικνύεται σε μέγα παίκτη. Ο Ινδο-Καναδός fund manager επικεφαλής της FAIRFAX (μετοχος της Eurobank και της Grivalia) προχωράει σε μία κίνηση (συγχώνευση με τη Grivalia) που ενισχύει κεφαλαιακά την Eurobank κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και καθιστά εφικτή την επίτευξη των συνολικών στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων ακόμη και μέσα στο 2019! Μέγας αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι ο επικεφαλής του ομίλου της Eurobank Φωκίων Καραβίας ο οποίος, όπως λένε στην αγορά, κερδίζει τον τίτλο του πιο δραστήριου τραπεζίτη για το 2018.  Το σχέδιο λέγεται ότι ήταν έμπνευσης Καραβία και τώρα τίθεται σε εφαρμογή. 

    Η Eurobank, υπό τον Φ. Καραβία, έχει καταφέρει να υπερκαλύψει τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων έως και το γ’ τρίμηνο του 2018, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βεβαιότητά του για την επίτευξη των τριετών στόχων και την αποφυγή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. 

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι η τράπεζα είναι ικανή να καταφέρει τη μείωση του ποσοστού των NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Η αγορά αναμένει με αγωνία τις λεπτομέρειες του σχεδίου, μέσω της υλοποίησης του οποίου η Eurobank «θωρακίζεται» κεφαλαιακά και «καθαρίζει» τον ισολογισμό της από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). 

    Βρέθηκε λύση στα δάνεια της Μπήτρος 

    Λύση στον γρίφο των μη εξυπηρετούμενων δάνειων της “Μπήτρος Συμμετοχική” βρήκαν οι τράπεζες με την βοήθεια του ομίλου Βιοχάλκο και συγκεκριμένα μέσω της θυγατρικής του, ΣΙΔΜΑ. Η στήλη πληροφορείται λοιπόν ότι οι πιστώτριες τράπεζες θα κουρέψουν κατά 50% τα δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ της “ταλαιπωρημένης” Μπήτρος, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα πάρει η ΣΙΔΜΑ. Μετά το deal οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ που θα μείνουν στα βιβλία τους θα τα καλύψουν από την ακίνητη περιουσία της Μπήτρος την οποία εκτιμούν στα 40 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, οι τράπεζες μετά από πολύ καιρό τελειώνουν με τον βραχνά των δανείων της Μπήτρος, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί καθίζηση εργασιών λόγω των αναταράξεων στην αγορά του χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

    Πουλάει… τον πολυέλαιο!

    Πέραν των εξελίξεων με τα δάνεια της εταιρείας, εξελίξεις υπάρχουν και στα του οίκου της οικογένειας Μπήτρου. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ο υιός του πατριάρχη Παναγιώτη Μπήτρου, Γιάννης, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Μπήτρος Συμμετοχική, πουλά την έπαυλη που έχει στον Διόνυσο. Έτσι είναι η ζωή, έχει την χλίδα της, έχει και τα κάτω της. Από την έπαυλη έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης… Έχουν γίνει αξέχαστα parties. Οι καλεσμένοι πάντα έμεναν εντυπωσιασμένοι τόσο από την πολυτέλεια της βίλας όσο και από την φιλοξενία του επιχειρηματία. Εκείνο όμως που έκλεβε την παράσταση ήταν ένας πολυέλαιος, που κυριαρχούσε σε όλο το σπίτι. Ένας πολυέλαιος αξίας 100.000 ευρώ!!! Ναι, ναι, καλά διαβάσατε… 100.000 ευρώ! 

     Φεύγει η ομάδα Συρμακέζη; 

    Η Praxia Bank φυλλορροεί. Μετά τον επικεφαλής του IT της τράπεζας Σωτήρη Συρμακέζη είναι έτοιμοι να φύγουν και οι υπόλοιποι του συγκεκριμένου τμήματος. Μαθαίνουμε ότι ψάχνονται για άλλη δουλειά… Δύσκολη περίοδο περνάει, λοιπόν, η διευθύνουσα σύμβουλος της νεόκοπης τράπεζας, Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία βλέπει τα στελέχη να φεύγουν πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία της η τράπεζα. No money, no honey!!! Γι αυτό τα τελευταία βραδιά στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας επί της οδού Κηφισίας τα φώτα είναι αναμμένα ως αργά… Προσπαθεί μάλλον να βγάλει άκρη…

    Δύσκολη συμβίωση…

    Δεν δένει η χημεία μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά με τον πρόεδρο Κ. Μιχαϊλίδη. Μαθαίνουμε από πρώτο χέρι ότι ο πρόεδρος κάνει του κεφαλιού του, δεν ακούει τον CEO και είναι έντονα συγκεντρωτικός. Σε σημείο που αρκετά στελέχη (όσα τέλος πάντων έχουν μείνει) να μην μπορούν να κουνηθούν χωρίς την εντολή του προέδρου. Κρίμα για την τράπεζα, τέτοια εσωστρέφεια ούτε την δεκαετία του ’80!

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ