• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Vladimir Lisin: Ο ηλεκτρολόγος από τη Σιβηρία που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία

    • Bloomberg


    Ο Vladimir Lisin, ο οποίος ξεκίνησε ως ηλεκτρολόγος στη Σιβηρία τη δεκαετία του 1970, είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

    Ο μεγιστάνας των μετάλλων προσπέρασε τη Δευτέρα τον Alexey Mordashov στη σχετική κατάταξη, καθώς οι μετοχές της Novolipetsk Steel PJSC ενισχύθηκαν κατά 3,5%, ανεβάζοντας την περιουσία του στα 20,19 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, στον οποίο περιλαμβάνονται οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη.

    Ο 62 ετών Lisin ελέγχει επίσης τον μεγαλύτερο φορέα διαχείρισης εμπορικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, ενώ έχει επενδύσεις στη ναυτιλία, σε ναυπηγεία και κρουαζιερόπλοια. Είναι ο βασικός μέτοχος της Novolipetsk Steel, η μετοχή της οποίας είχε φέτος απόδοση 18%, βοηθώντας τον ίδιο να αυξήσει την περιουσία του κατά 2,17 δισ. δολάρια.

    Αντιστοίχως, ο Mordashov, πρόεδρος της ανταγωνιστικής χαλυβουργικής Severstal PJSC, είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 2,6% στα 20,18 δισ. δολάρια.

    Ο Lisin αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Μεταλλουργίας της Σιβηρίας το 1979 και έκανε διάφορες δουλειές σε βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα.

    Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μετακόμισε στη Μόσχα, το 1992, και άρχισε τις εξαγωγές μετάλλων. Μέσα σε περίπου πέντε χρόνια, με τα κέρδη του από το εμπόριο, απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην NLMK μέσω της δευτερογενούς αγοράς και έγινε πρόεδρος της εταιρείας. Η εταιρεία ήταν το 2017 η μεγαλύτερη χαλυβουργική της Ρωσίας βάσει παραγωγής.

    Από την πλευρά του, ο 52 ετών Mordashov ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία για 267 ημέρες, διαδεχόμενος τον Vladimir Potanin.



    ΣΧΟΛΙΑ