• Ροή Ειδήσεων

    Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Τι τρώμε σήμερα

    • NewsRoom


    Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής και η παράδοση επιβάλλει  ένα τραπέζι  γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα.

    Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, τουρσιά και  όσπρια έχουν την τιμητική τους. Στην Καθαρά Δευτέρα αναφερόμαστε και με τη λέξη “Κούλουμα”, εννοώντας τον υπαίθριο πανηγυρισμό της ημέρας αυτής, που συνδυάζεται με κάποια εξόρμηση και με το πέταγμα του χαρταετού.

    Τι περιλαμβάνει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

    Λαγάνα

    Η πρωταγωνίστρια του Σαρακοστιανιού γεύματος. Πρόκειται για ψωμί χωρίς προζύμι με μπόλικο σουσάμι, που φτιάχνεται τη συγκεκριμένη μέρα σε διάφορες παραλλαγές. Δείτε εδώ την τέλεια συνταγή για την πιο νόστιμη λαγάνα.

    λαγάνα

    Ταραμοσαλάτα

    Στο σαρακοστιανό τραπέζι εμφανίζεται σε πολλές εκδοχές για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σας. Φτιάξτε τη με λευκό ή κόκκινο ταραμά προσθέτοντας ψωμί ή πατάτα, κρεμμύδι ή σε κάποιες περιπτώσεις σκόρδο, αμύγδαλα, λεμόνι και λάδι επιλογής σας (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο).

    Θαλασσινά και όστρακα

    Στο σαρακοστιανό τραπέζι δεν επιτρέπονται τα ψάρια (με εξαίρεση την παύση της 25ης Μαρτίου), ωστόσο μπορούμε να έχουμε θαλασσινά και οστρακοειδή. Οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, οι σουπιές, αλλά και τα μύδια, έχουν την τιμητική τους στο μενού της Καθαράς Δευτέρας και μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορες συνταγές.

    Χαλβάς

    Με πλούσια σουσαμένια γεύση, o χαλβάς από ταχίνι διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο υγιεινού γλυκού. Είναι γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη επειδή παλαιότερα τον πουλούσαν σε παντοπωλεία, σήμερα όμως τα καταστήματα προσφέρουν χαλβά για όλα τα γούστα: από σκέτο, με αμύγδαλα ή με κακάο, μέχρι χωρίς ζάχαρη, με στέβια, με μαστίχα, με πολτό φρούτων, κ.ά.

    Όσπρια

    Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς τα όσπρια που μπορούμε να καταναλώσουμε την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα φτιάξουμε. Τα πιο δημοφιλή είναι τα φασόλια, είτε με τη μορφή φασολάδας, είτε στον φούρνο, όπως είναι τα φασόλια γίγαντες. Επίσης, συνηθίζονται τα φασόλια μαυρομάτικα, οι φακές και τα ρεβίθια. Πολλοί είναι εκείνοι που προσθέτουν στο τραπέζι τους και τη φάβα, ένα ωραίο και νηστίσιμο ορεκτικό που ταιριάζει απόλυτα.

    Ελιές και τουρσιά

    Οι θρούμπες, οι «τσακιστές» ελιές και τα κάθε λογής τουρσιά που βάζουμε στο τραπέζι μας μπορεί να αλλάζουν ονόματα και ποικιλίες, αυτό που διατηρείται όμως σταθερό είναι η παρουσία τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Απολαύστε τα σκέτα, σε σαλάτα ή ως γαρνιτούρα σε κάποιο από τα σαρακοστιανά σας πιάτα.

    Ντολμαδάκια γιαλαντζί

    Μπορεί να είναι απλό φαγητό στα υλικά, απαιτείται, όμως, αρκετός χρόνος για να το φτιάξετε αφού η διαδικασία του τύλιγματος είναι ένας μικρός μπελάς. Η γεμάτη γεύση τους, όμως, θα σας δικαιώσει.



    ΣΧΟΛΙΑ