• Ροή Ειδήσεων

    Τιμήθηκαν οι μοναδικοί φαρμακοποιοί πέντε νησιών της Δωδεκανήσου

    • NewsRoom

    Από αριστερά ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, ο κ. Βασίλης Σερέτης, ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο κ. Γιώργος Κιοσές, η κ. Μαρία Λεοντάρη, ο κ. Μάριος Τζανακάκης, ο κ. Χαράλαμπος Πετρόχειλος και ο κ. Νίκος Φουτούλης


    Μία ξεχωριστή εκδήλωση/ημερίδα με θέμα «Φαρμακείο – Φαρμακευτική περίθαλψη: Παρόν και μέλλον στα Δωδεκάνησα» πραγματοποίησε πρόσφατα στη Ρόδο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την εφημερίδα «Ο Κόσμος του Φαρμακείου». Σκοπός της ήταν να τιμηθούν οι φαρμακοποιοί των πέντε νησιών της περιοχής που διατηρούν το ένα και μοναδικό φαρμακείο του κάθε νησιού ως θεματοφύλακες του ύψιστου αγαθού της Υγείας για τους εκεί κατοίκους.

    Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Ξενοδοχείο Mediterranean  στην πόλη της Ρόδου, παρουσία του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, οι φαρμακοποιοί κ.κ. Παλαιολόγος Κωνσταντινόπουλος  (Αστυπάλαια), Δημήτριος Τσαγκάρης (Κάσος), Αλέξανδρος Τσανακτσής  (Λειψοί), Σωτήριος Σταύρας  (Νίσυρος) και  Πέτρος Λαρδόπουλος (Τήλος) ήταν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς για το έργο που κάνουν αθόρυβα και με τόσες δυσκολίες στο νησί τους.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε αρωγός τους και υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα τους επισκεφθεί και από κοντά, προκειμένου να έχει ιδίαν άποψη για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγουν το έργο τους.

    Ο κ. Μάριος Τζανακάκης, Εκδότης – Διευθυντής της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Φαρμακείου» από την πλευρά στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού τόνισε ότι «το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι λειτούργημα» εξήγησε πως «γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες που περνά ο χώρος τα τελευταία χρόνια αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα  ανάδειξης του έργου του φαρμακοποιού τιμώντας εκείνους τους ανθρώπους που φυλάττουν Θερμοπύλες στις εσχατιές της ακριτικής Δωδεκανήσου ως οι μόνοι φαρμακοποιοί κατοικημένων νησιών προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους μέσα από τις πιο δύσκολες συνθήκες ως πραγματικοί –με όλη τη σημασία της λέξης- λειτουργοί της υγείας».

    Ο συντονιστής της εκδήλωσης, φαρμακοποιός κ. Γιώργος Κιοσές, αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων στην περιφέρεια σε μία περίοδο που, όπως είπε, το φαρμακείο «λεηλατείται» από φάρμακα, καλλυντικά και ΜΥΣΥΦΑ και που παραμονεύει ο κίνδυνος να χαθεί η σημερινή διασπορά των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια.

    Η ανάλυση των προβλημάτων που υπάρχουν σε καθένα από τους χώρους αυτούς, των φαρμάκων, των καλλυντικών και των ΜΥΣΥΦΑ από τους κ.κ.  Μαρία Λεοντάρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Μάρκο Ολλανδέζο, επιστημονικό διευθυντή της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Γιαρμενίτη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων & Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ) και Βασίλη Σερέτη, πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) έδωσε την ευκαιρία στους φαρμακοποιούς των νησιών της περιοχής να ακούσουν χρήσιμα πράγματα για τη δουλειά τους και να διατυπώσουν τις απορίες αλλά και τις σκέψεις τους.

    Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου απονέμει τιμητική πλακέτα στον μοναδικό φαρμακοποιό των Λειψών κ. Αλέξανδρο Τσανακτσή

    Ανάμεσα στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πράγματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης/ημερίδας ξεχωρίζει η πρό(σ)κληση του προέδρου του ΠΦΣ κ. Θεοδοσιάδη για κοινή συμφωνία σε πέντε βασικά θέματα που απασχολούν το χώρο του φαρμάκου ώστε να πιεστεί αποτελεσματικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι θεσμοί να τα υιοθετήσουν.

    Ο πρόεδρος του ΠΦΣ στην ομιλία του με θέμα «Πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας των φορέων του φαρμάκου» μίλησε για συμφωνία πέντε σημείων και συγκεκριμένα ότι το φάρμακο διατίθεται δια χειρός φαρμακοποιού από το φαρμακείο της γειτονιάς, ότι το φαρμακείο ανήκει μόνο στον φαρμακοποιό, ότι τα ΜΥΣΥΦΑ ή όπως αλλιώς λέγονται διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία, ότι η διαδικασία συνταγογράφησης και η διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών και η διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων διέπεται από τους κανόνες της δεοντολογίας και της ιατρικής και της φαρμακευτικής και της βιομηχανικής και τέλος ότι για τον συντονισμό όλων αυτών και για τον σχεδιασμό και για την υλοποίησή τους απαιτείται η δημιουργία Γενικής Γραμματεία Φαρμάκου.

    Ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης εξέφρασε την πεποίθηση –με αφορμή τον τίτλο της ημερίδας- ότι «θα υπάρχει και παρόν και μέλλον στα Δωδεκάνησα φτάνει να κοιταχτούμε όλοι στα μάτια και να χαράξουμε κοινή πολιτική στο θέμα του φαρμάκου». Κάλεσε δε «ορισμένους στην Αθήνα» να συνειδητοποιήσουν ότι το φάρμακο μπορεί να κάνει και δύο εβδομάδες για να φτάσει σ’ ένα νησί, χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα και ζήτησε να βοηθήσουν όλοι για την επίλυσή του.

    Το μήνυμα που βγήκε από την εκδήλωση είναι ότι η ενημέρωση των φαρμακοποιών με πρωτοβουλία των τοπικών Συλλόγων και με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μπορούν να υψώσουν μία ασπίδα απέναντι στον κίνδυνο λεηλασίας του φαρμακείου.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ των άλλων, ο εκπρόσωπος της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμάς Σωτρίλλης, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΣΥΦΑΚ κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης και ο πρόεδρος της ΣΥΦΑΡΟ, κ. Παναγιώτης Φουτούλης.

    Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες ADELCO, BAYER, DEMO, ELPEN και L’OREAL



    ΣΧΟΛΙΑ