• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Shaul Elovitch: Ο ολιγάρχης του Ισραήλ έχει μεγάλο πρόβλημα

    • Bloomberg

    Shaul Elovitch


    Ο  Shaul Elovitch ήταν ένα πρόσωπο κλειδί για την οικονομία του Ισραήλ. Για πολύ καιρό κυριάρχησε στον κλάδο των επικοινωνιών του Ισραήλ σαν αυτοκράτορας. Ο 69χρονος Πολωνός εμιγκρέ ήλεγχε τον μεγαλύτερο πάροχο σταθερής τηλεφωνίας και υπηρεσίας διαδικτύου, και κατείχε έναν ιστότοπο ειδήσεων που διαβάζεται από εκατομμύρια, ενώ ήταν κορυφαίος επενδυτής στον μοναδικό πάροχο δορυφορικής τηλεόρασης του Ισραήλ. Για όλα αυτά δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, καθώς είχε τις πλάτες του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahy. Όλα αυτά άλλαξαν τον Νοέμβριο, όταν οι αρχές ενημέρωσαν τον Elovitch για τις κατηγορίες εναντίον του, σχετικά με νομικές παραβάσεις κινητών αξιών στην Bezeq Israeli Telecommunication Corp., όπου είναι ο κορυφαίος μέτοχος. Οι ανακριτές λένε ότι τα στελέχη της Bezeq βοήθησαν τον Elovitch να ενισχύσει την τιμή που η Bezeq πλήρωσε για την επιχείρηση δορυφορικής τηλεόρασης και υπήρξε συνεννόηση με την αντίστοιχη ρυθμιστική Αρχή, η οποία διορίστηκε από τον Netanyahu, για να διαμορφώσει κανόνες προς όφελος της εταιρείας.

    Η νύφη του  Shaul Elovitch που επίσης βρίσκεται από δικαστικό κλοιό

    Οι ανακριτές δεν έχουν κατηγορήσει ακόμα τον Elovitch, ο οποίος αρνείται κάθε αδίκημα. Αλλά τρεις μεγάλες τράπεζες ζήτησαν από ένα ισραηλινό δικαστήριο να διαλύσει την εταιρεία χαρτοφυλακίου του, αναφέροντας ανησυχίες για το χρέος και οι αντίπαλοι επενδυτές προσπαθούν τώρα να αναλάβουν την Bezeq.

    Ο Elovitch είναι ο μεγιστάνας του Ισραήλ που εσχάτως πιέζεται από τον συστηματικό έλεγχο σχετικά με τους στενούς δεσμούς μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών.

    Καθώς η χώρα απομακρύνθηκε από τις σοσιαλιστικές της ρίζες τη δεκαετία του 1980, μια επιλεγμένη ομάδα επιχειρηματιών χρησιμοποίησε τις πολιτικές τους σχέσεις για να συγκεντρώσει υπό τον έλεγχό τους, περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

    Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια άκμασαν, οδηγώντας τις τιμές για τα πάντα σε υψηλότερα επίπεδα, από τη στέγαση μέχρι τα παντοπωλεία.

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2016 δήλωσε ότι το κόστος ζωής στο Ισραήλ ήταν 20% υψηλότερο από ό, τι στην Ισπανία και 30% υψηλότερο από ό, τι στην Κορέα, αν και όλες αυτές οι χώρες έχουν παρόμοιο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

    Benjamin Netanyahy. Πρωθυπουργός του Ισραήλ
    Benjamin Netanyahy-Shaul Elovitch



    ΣΧΟΛΙΑ