• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ποια χορτοφαγία; Το 2018 η κατανάλωση κρέατος θα σπάσει κάθε ρεκόρ

    • Bloomberg
    meat


    Tο 2018 οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να καταναλώσουν περισσότερο κρέας από κάθε άλλη χρονιά. Για την ακρίβεια, ο μέσος καταναλωτής θα φάει 222,2 λίβρες (100,8 κιλά) κόκκινο κρέας και πουλερικά ετησίως, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ξεπερνώντας έτσι το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2004. Στο μεταξύ, η εγχώρια παραγωγή θα διαμορφωθεί πάνω από τα 100 δισ. λίβρες για την πρώτη φορά, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ζωικού κεφαλαίου διευρύνουν τα κοπάδια τους, με τη χρήση φθηνών ζωοτροφών.

    Παρά το γεγονός ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση που υπολογίζει το Υπουργείο Γεωργίας δεν αποτελεί το πραγματικό εύρος, ωστόσο, χρησιμεύει για τον αρχικό υπολογισμό. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι η ζήτηση αυγών έχει διαμορφωθεί σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών για το 2018. Επίσης, τα γαλακτοκομικά, όπως το τυρί και το βούτυρο έχουν επίσης βρεθεί στο επίκεντρο της ζήτησης.

    “Αν κοιτάξετε τα στοιχεία που οι καταναλωτές λένε ότι θέλουν περισσότερο στη διατροφή τους, η πρωτεΐνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας”, δήλωσε ο David Portalatin, σύμβουλος της βιομηχανίας τροφίμων NPD Group με έδρα το Χιούστον.

    Πολλοί Αμερικανοί αποφεύγουν έντονα τους υδατάνθρακες και προτιμούν τις πρωτείνες, αν και τα οφέλη για την υγεία μπορούν να αντισταθμιστούν από τον όγκο του κρέατος, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονται. Ενώ η κυβέρνηση συνιστά ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως 5 έως 6,5 ουγγιές πρωτεϊνών, το Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι ο μέσος καταναλωτής θα φτάσει σχεδόν τις 10 ουγγιές κρέατος και πουλερικών κάθε μέρα το 2018.

    Πρόκειται για μια απότομη μεταστροφή από το 2007 έως το 2014, όταν η ζήτηση κρέατος και πουλερικών κατά κεφαλή μειώθηκε κατά 9%, καθώς η αύξηση της ζήτησης αιθανόλης με βάση το καλαμπόκι και η ξηρασία έστειλαν αισθητά υψηλότερα τις τιμές των βασικών προϊόντων. Αν και τα βοοειδή και οι χοίροι πωλούνται τώρα πολύ φθηνότερα από το ανώτατο όριο του 2014, οι τιμές θα μπορούσαν να ανακάμψουν. Οι εξαγωγές κρέατος στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται, ξεπερνώντας τα κέρδη της εγχώριας ζήτησης.

    Τα υποκατάστατα του κρέατος έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο της κρεοφαγίας στην υγεία, την ευαισθητοποίηση απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η Epic Burger Inc. που εδρεύει στο Σικάγο πέρυσι άρχισε να πουλά το Beyond Burger, προϊόν φυτικής προέλευσης που μιμείται το κρέας. Οι πρωτεΐνες από τα φυτά, τα έντομα ή το κρέας καλλιέργειας αποτελούν μια κορυφαία τάση, αν και αυτή δεν αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις πωλήσεις ζωικών προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση της CoBank.

    “Σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση φυτών, αλλά το βόειο κρέας θα είναι πάντα βασιλιάς”, δήλωσε ο ιδρυτής της Epic Burger, David Friedman. “Οι άνθρωποι ψάχνουν πάντα να βάλουν περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Αλλά θέλουν υψηλή ποιότητα και διαφάνεια στο φαγητό που τρώνε.”

     



    ΣΧΟΛΙΑ