• Οικονομία

    Πρωτογενές πλεόνασμα, μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη-Ρέγκλινγκ


    Tη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή θα ανακοινωθεί από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναμένεται να παρουσιάσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις πρώτες επαφές που θα έχουν με τους θεσμούς βάζοντας στο τραπέζι και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Τις βασικές πτυχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχει  με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ συνάντηση θα έχει επίσης και με τον  βασικό μέτοχο της Eurobank και επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax, Prem Watsa.

    Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα, στις 15:00 μ.μ στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενώ αύριο αναμένεται να έχει και το πρώτο του τετ α τετ με τους επικεφαλής των θεσμών στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι.

    Στο συνέδριο θα τοποθετηθούν ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του ΕuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, o επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Νόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα, Νικόλα Τζιαμαρόλι.

    Η επίσκεψη Ρέγκλινγκ και θεσμών στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με τις ανακοινώσεις για έκδοση νέου ομολόγου, αλλά και για μερική ή ακόμη και πλήρη άρση των capital controls που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από το 2015.

    Οι θεσμοί μπορεί να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, μετά τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα, ωστόσο δεν φαίνεται αρνητικοί σε αλλαγές στη φορολογία ειδικά από τη στιγμή που το φορολογικό μίγμα θα καταστεί πιο φιλικό στην ανάπτυξη.

    Ωστόσο θέλουν να μετρήσουν το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων πριν γίνουν οι όποιες αλλαγές.

    Με δεδομένες τις ενστάσεις των δανειστών και τις προειδοποιήσεις που έχουν στείλει στην Αθήνα για τον κίνδυνο απόκλισης από το φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ λόγω των προεκλογικών παροχών Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους διαμηνύοντας ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων «θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

    Μάλιστα για να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις θα υπάρχουν εναλλακτικές επεμβάσεις.

    Σε ότι αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στα τέλη Ιουλίου με στόχο να έχει ψηφισθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου,  φέρνει σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις που διέπουν τη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακίνητων.

    Η μείωση των φορολογικών βαρών,η προσέλκυση των επενδύσεων καθώς και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης και αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, του οποίου άλλες αλλαγές θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας και άλλες άμεσα. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα φέρει ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις περίπου 6 δισ. ευρώ.

    Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά θα έχουν φορολογικό όφελος έως 177,24 ευρώ ενώ οι μισθωτοί με ένα παιδί που αποκτούν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης έως 217,24 ευρώ.

    Οι αλλαγές

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στη φορολογία οι οποίες θα ξεκινήσουν από το 2020 είναι οι εξής:

    Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων:

    Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 ευρώ και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
    Νέα φορολογική κλίμακα με πέντε ή έξι κλιμάκια.

    Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020. Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

    Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστής 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ στο 42%.

    Με τις αλλαγές που εξετάζονται ο μειωμένος από το 22% στο 9% κατώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ισχύσει για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 8.636 ευρώ που είναι το σημερινό αφορολόγητο για τον μισθωτό ή συνταξιούχο χωρίς παιδιά μέχρι τις 10.000 ευρώ.

    Για όσους έχουν παιδιά το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

    Φόρος επιχειρήσεων:

    Προβλέπεται μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.
    Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.

    ΕΝΦΙΑ

    Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες. Το 2020 η μείωση θα είναι της τάξης του 20% και το 2021 κατά 10%.

    Με τη μείωση αυτή κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου που σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα διαπιστώσει ότι ο φόρος περιορίζεται το 2020 κατά 500 ευρώ και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί στα 400 ευρώ, ενώ το 2021 θα μειωθεί κατά 10%.

    Επίσης για ακίνητα προβλέπεται:

    Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

    Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

    Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

    Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών.



    ΣΧΟΛΙΑ