• Οικονομία

    Γ. Βρούτσης στο mononews: Κίνητρα για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Δέσμη μέτρων για την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως η μερική απασχόληση ή η εκ περιτροπής, σε πλήρη επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

    Τα κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων θα συνδυαστούν με φοροελαφρύνσεις, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με στόχο να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υποαπασχόλησης αναμένεται να συνδεθούν με την υλοποίηση του λεγόμενου «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» του μηχανισμού που θα επιβραβεύει, καθώς λέγεται, με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς στην καταβολή των εισφορών και τηρούν την εργατική νομοθεσία.

    «Οι νόμιμοι εργοδότες που συμμορφώνονται με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις και την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε. Θα τους στηρίξουμε έμπρακτα ακόμη περισσότερο και με ειδικά κίνητρα. Αλλά όσοι παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων θα μας βρουν μπροστά τους», επισημαίνει στο mononews ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

    Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, ενώ στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου την 1η Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου όπως εστίαση, καταλύματα, τουριστικά γραφεία έχουν πραγματοποιηθεί 1.840 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 691 πρόστιμα σε επιχειρηματίες για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους 2,67 εκατ. ευρώ.

    Οι έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και της ασφάλειας στους χώρους απασχόλησης ενισχύονται για άλλη μια χρονιά με μεικτά κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του ΕΦΚΑ. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ενώ για όσους δε συμμορφωθούν, θα πολλαπλασιάζονται. Χιλιάδες επιχειρηματίες βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με το κλείσιμο της επιχείρησής τους έως και πέντε ημέρες σε περίπτωση που υποδηλώνουν τους εργαζόμενους τους, απασχολώντας τους περισσότερες ώρες και μέρες από αυτές που τους έχουν δηλώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη».

    Στη πρώτη γραμμή ελέγχων θα βρεθούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ σε νησιά, όπου οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν αδήλωτους ή υποδηλωμένους εργαζόμενους, παράβαση του ωραρίου απασχόλησης με μη καταβολή υπερωριών, αλλά και καταστρατήγηση των ημερών ξεκούρασης (ρεπό).



    ΣΧΟΛΙΑ