• Ροή Ειδήσεων

    Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας: Σκέψεις για αναστολή εφαρμογής τους

    • NewsRoom
    Τράπερ


    Υπαρκτή είναι η σκέψη και η πιθανότητα αναστολής εφαρμογής των νέων Κωδίκων, Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με το dikastiko.gr η  εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, όπως ειχε διατυπωθεί δημόσια είναι να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές σε διατάξεις οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις π.χ στην με όρους- πρόωρη- αποφυλάκιση ισοβιτών.

    Υπάρχουν όμως δυο δεδομένα που προκαλούν προβληματισμό:

    • Α) Αν με νόμο αλλάξουν – κάποιες- επιμέρους διατάξεις, θα παραμείνει ίδια η κεντρική φιλοσοφία του νομοθετήματος και θα γίνει πολύ άμεσα. Επίσης είναι δεδομένο επειδή οι συγκεκριμένες διατάξεις των νεων κωδίκων είναι ευνοϊκότερες από τις προϋπάρχουσες , η ισχύς των κωδίκων από την 1η Ιουλίου εχει ήδη παράξει νομικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί οι ευνοϊκότερες διατάξεις υπερισχύουν πάντα.
    • Β) Οι πιο συνολικές αλλαγές θα πρέπει είναι αποτέλεσμα δράσης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να συγκροτηθεί και να επιληφθεί. Για να γίνει όμως αυτό , και να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για την επεξεργασία, δεν αποκλείεται να προκριθεί η αναστολή εφαρμογή τους. Η σκέψη έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εχει απορριφθεί, αντίθετα τυγχάνει επεξεργασίας…

    Φυλακές Τυπου Γ’ – Ανεξάρτητη αρχή η γραμματεία κατά της Διαφθοράς

    Ειλημμένη είναι πάντως η απόφαση για επανίδρυση φυλακών Υψίστης Ασφαλείας (καταργήθηκαν το 2015) και αλλαγής του τρόπου αδειών των κρατουμένων. Επίσης πέραν της κατάργησης του νόμου Παρασκευόπουλου , καταργείται η γραμματεία κατά της Διαφθοράς που υπάγονταν στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης . Ιδιαίτερη σημασία εχει επισης η ίδρυση ειδικών τμημάτων που θα εκδικάζουν ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.

    Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

    • – «Κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, επαναφορά φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και νέο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων.
    • – Τροποποιήσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση σε δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, συμπεριλαμβανομένων και των τρομοκρατών.
    • – Θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
    • – Σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις (όπως επενδύσεων, εμπορικών συμβάσεων, ανταγωνισμού κ.α.) από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
    • – Δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από τη λειτουργία των δικαστηρίων.
    • – Επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, και ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών».
    • Παράλληλα θα προχωρήσει σε «συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμού:
        • – Διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος για την Διαχείριση Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
        • – Υιοθέτηση όλων των συστάσεων της επιτροπής GRECO σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ