• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Όταν ο Warren Buffett και ο Elon Musk τσακώνονται για… τάφρους και… καραμέλες

    • Bloomberg


    Ένα περίεργο, για τους πολλούς, πεδίο αντιπαράθεσης έχει ανοίξει μεταξύ δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής, με αφορμή μία δήλωση του Elon Musk στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα της Tesla, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett. Για να ανταπαντήσει στη συνέχεια ο Musk, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επεκταθεί επιχειρηματικά… στα γλυκίσματα!

    Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Warren Buffett ήταν ότι ο Elon Musk υποστήριξε στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα της εταιρείας του ότι οι οικονομικές… τάφροι είναι… για κλάματα. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η τάφρος είναι ένας όρος που χρησιμοποιεί ο Buffett για να περιγράψει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας εταιρείας. Ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κρατά τους αντιπάλους μακριά. Κάτι που δεν βρίσκει, προφανώς, σύμφωνο τον Musk, ο οποίος είπε ότι η καινοτομία είναι πιο σημαντική μακροπρόθεσμα.

    Όμως, ο Warren Buffett και ο συνεταίρος του Charles Munger δεν άφησαν όλο αυτό να πέσει κάτω.

    «Ο Elon λέει ότι η ιδέα της τάφρου είναι γραφική και αυτό είναι αλήθεια αν πρόκειται για μια λιμνούλα με νερό», ήρθε η απάντηση από τον 94χρονο Munger. Για να προσθέσει: «Είναι γελοίο. Ο Warren δεν σκοπεύει να κατασκευάσει μια πραγματική τάφρο. Παρ’ όλο που θα ήταν γραφική».

    Πού ειπώθηκαν όλα αυτά;

    Ο Munger και ο 87χρονος Buffett απαντούσαν σε ερωτήσεις στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Berkshire Hathaway, όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τη δήλωση του Elon Musk. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο επιχειρηματικό δίδυμο αναφέρει συχνά ότι προσπαθεί να μεγαλώσει τις «τάφρους» γύρω από τις επιχειρήσεις του.

    «Αν η μόνη σου άμυνα απέναντι στους εχθρούς είναι μια τάφρος, δεν θα κρατήσεις πολύ. Αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός με τον οποίο καινοτομείς. Αυτός είναι ο θεμελιώδης καθοριστικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας», είπε συγκεκριμένα ο Musk.

    Και οι… καραμέλες!

    Και στο σημείο αυτό έρχονται… οι καραμέλες. Παρ’ όλο που ο Buffett είπε ότι φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι τάφροι που κινδυνεύουν με εισβολή, είπε ακόμη ότι εξακολουθεί να βλέπει πάρα πολλές εταιρείες, όπως η εταιρεία See’s Candies που ανήκει στην Berkshire, όπου οι τάφροι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικότατες.

    «Ο Elon μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε κάποιους τομείς, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελε να τα βάλει μαζί μας στον τομέα των γλυκών», ανταπάντησε ο Buffett, συμπληρώνοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας περιβάλλεται από κάποιες πολύ καλές… τάφρους.

    Ο Musk δεν το άφησε να περάσει έτσι.

    «Ξεκινώ μια εταιρεία με γλυκά & θα είναι εκπληκτική», έγραψε στο Twitter, απαντώντας στα σχόλια του Munger.

    Και ακολούθησε και δεύτερο tweet: «Μετά θα κατασκευάσω μια τάφρο & θα τη γεμίσω με γλυκά. Ο Warren B δεν θα μπορέσει να αντισταθεί και να μην επενδύσει! Βρήκα τον κρυπτονίτη της Berkshire Hathaway…».

    Και το προχώρησε και άλλο: «Το να λέει κανείς ότι του αρέσουν οι “τάφροι” είναι απλώς ένας ωραίος τρόπος για να πει ότι του αρέσουν τα ολιγοπώλια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tesla: Το περίεργο conference call που προκάλεσε σοκ στους επενδυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Tesla δεν καίει καύσιμα, καίει… μετρητά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι «ταύροι» εγκαταλείπουν το στοίχημα του Warren Buffett στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ