• Ροή Ειδήσεων

  Κύκλωμα στο Κορδελιό θα… πλημμύριζε Ελλάδα και εξωτερικό με πλαστά δολάρια!

  • NewsRoom


  Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση πλαστογράφων στην Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Κορδελιό, που δραστηριοποιούταν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων, κυρίως δολαρίων.

  Συνολικά οι δράστες έκοψαν 150.000 δολάρια και κατάφεραν να ρίξουν στην αγορά 10.000 δολάρια. Για την παραχάραξη συνεργάστηκαν ένας έμπειρος τυπογράφος και άλλοι Τρεις ημεδαποί οι οποίοι ήταν ειδικευμένοι στην παραχάραξη.

  Μετά την παραχάραξη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έψαχναν επίδοξους αγοραστές οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τα τέσσερα δολάρια προς ένα ευρώ. Πλαστά χαρτονομίσματα βρέθηκαν στις αγορές του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

  Στο εργαστήριο του Κορδελιού εντοπίστηκαν 6 εκτυπωτικά μηχανήματα, μεταλλική ρήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις, μηχανήματα μεταξοτυπίας, στύλος ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και πλαστά χαρτονομίσματα  ονομαστικής αξίας πάνω από 50.000 ευρώ.

  Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. και οι δηλώσεις αξιωματικών

  Κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημόσιων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμος Β’ Πέτρος Τάνος, δήλωσε:

  «Η υπόθεση που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν εγκαταστήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στην αγορά.

  Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας κατάφεραν να συλλάβουν 7 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία από τα υπόλοιπα τρία μέλη της οργάνωσης.

  Πρόκειται για άνδρες ημεδαπούς ηλικίας από 40 έως 64 ετών, οι οποίοι με διακριτούς ρόλους δραστηριοποιούνταν σε επιμέρους δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως στην κατάρτιση, προμήθεια και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

  Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές τα Βορείου Ελλάδας, όπως σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

  Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σχεδίαζαν να διακινήσουν πλαστά χαρτονόμισμα σε Βουλγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κύπρο.

  Για την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της είχαν μετατρέψει αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

  Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 εκτυπωτικά μηχανήματα για την κατάρτιση των πλαστών χαρτονομισμάτων, μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις, μηχανήματα συμπίεσης, μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος, συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας πάνω από 50.000 δολάρια Αμερικής και διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων.

  Σημειώνεται ότι η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικού τύπου λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών της στο πεδίο της κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων.

  Επιπλέον, σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκατοντάδες πλαστά δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνολική ονομαστική αξία που ανέρχεται στα 150.000 δολάρια, χαρτονομίσματα διαφόρων νομισμάτων και αξιών, τμήματα μετάλλου που απεικονίζουν χαρτονόμισμα δολαρίου, στυλό ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και μεγεθυντικοί φακοί.

  Επίσης στην οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

  Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης».

  Για την ίδια υπόθεση ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, ανέφερε:

  «Η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση όλων των πτυχών της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων είναι και η δίωξη των εγκλημάτων που ανάγονται στον οικονομικό τομέα και ιδιαίτερα των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα πλαστά νομίσματα.

  Οι αστυνομικοί, με συντονισμένες ενέργειες, κατάφεραν να βάλουν τέλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που διοχέτευε στην κοινωνία πλήθος πλαστών χαρτονομισμάτων, προκαλώντας οικονομική ζημία σε πολίτες και επιχειρηματίες.

  Η επιτυχία των αστυνομικών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κατόρθωσαν να εντοπίσουν ένα πλήρες εργαστήριο, στο οποίο σχεδιάζονταν τα πλαστά χαρτονομίσματα από τα μέλη της οργάνωσης, ενώ με τον επαγγελματισμό που επέδειξαν στο χειρισμό της υπόθεσης εξασφαλίστηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά πειστήρια και μέσα που χρησιμοποιούσαν.

  Επιβεβαιώνεται το αυξημένο επίπεδο κατάρτισης και επιχειρησιακής δράσης των αστυνομικών στον διαρκή αγώνα κατά της εγκληματικότητας καθώς και η μεθοδικότητα που επιδεικνύουν για την ανακάλυψη δραστών και των μεθόδων που χρησιμοποιούν.

  Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, τον Διοικητή και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας, για τον επιτυχή χειρισμό αυτής της υπόθεσης».

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συγκλονίζει η καθαρίστρια από το Βόλο: «Στη φυλακή είχα παγώσει, ούτε δάκρυ δεν έβγαλα»

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο από την τραγωδία στο Μάτι  ΣΧΟΛΙΑ