• Think Tanks

    Και τώρα τι; 4 τρόποι για να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον


    Πώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη; Ποιες αναγκαίες δράσεις χρειάζονται για να σώσουμε το περιβάλλον μας και τον πλανήτη μας; Η Σύνοδος Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, και αυτές ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις:

    1. Ανακοινώθηκαν 100 Συμμαχίες για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα και της βιώσιμης ανάπτυξης

    Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνέδεσε 100 κορυφαίες συμμαχίες στον κόσμο για να ενισχύσει τη φιλοδοξία τους και να μετατρέψει τις δεσμεύσεις σε δράση για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι συμμαχίες αποτελούν συνεργασίες με στόχο το κλείσιμο του χάσματος δεξιοτήτων και φύλου, την αντιμετώπιση των ασθενειών, τη διεύρυνση των ωφελειών από το εμπόριο και την προστασία της απειλούμενης βιοποικιλότητας του πλανήτη.

    Η υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για την ανθρωπότητα. Οι κυβερνήσεις καλούνται να πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, όμως οι επιχειρήσεις έχουν κομβικό ρόλο να διαδραματίσουν στην παροχή της τεχνογνωσίας και των τεχνολογιών για να επιτευχθούν οι στόχοι με πιο αποδοτικούς και καινοτόμους τρόπους”, δήλωσε ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    1. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Al Gore, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Jerry Brown συμφώνησαν: Όλοι πρέπει να κάνουμε το δικό μας κομμάτι για τη διάσωση του περιβάλλοντος

    Σε μία συνεδρία για τον “αγώνα δρόμου” προς το 2020, ο Al Gore, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001 και ιδρυτής του Climate Project, ενθάρρυνε τον καθένα από εμάς να γίνει μέρος της λύσης προς την εξασφάλιση των κοινών μας περιβαλλοντικών πόρων και την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill De Blasio επανέλαβε την απόφασή του να επενδύσει το 2% του χαρτοφυλακίου συντάξεων της πόλης σε πράσινες επενδύσεις έως το 2021.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Lars Lokke Rasmussen, επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας, ενώ ο Jerry Brown είπε: “είναι ώρα να βάλουμε όλοι μαζί τα χέρια μας”.

    1. Ανακοινώθηκαν οι Social Entrepreneurs για το 2018

    Η μόρφωση των κοριτσιών, η σεξουαλική βία, η μεταρρύθμιση του σωφρονισμού, η ένταξη όλων στην οικονομία και η ανακούφιση από καταστροφές είναι μεταξύ των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι 12 τιμηθέντες ως “Κοινωνικοί Επιχειρηματίες της χρονιάς” για το 2018 από το Schwab Foundation for Social Entrepreneurship.

    Μεταξύ αυτών, η πρώτη μουσουλμάνα από την περιοχή Marsabit της Κένυα που έλαβε πτυχίο νομικής, το οποίο αξιοποιεί για να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ανθεκτικών και ειρηνικών κοινοτήτων στην περιοχή που μαστίζεται από την ξηρασία και τις συγκρούσεις. Μία ολλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων που αλλάζει τον τρόπο που κατασκευάζονται τα smartphones. Και ένας Βραζιλιάνος που δημιούργησε ένα πρόγραμμα επαναφοράς των φυλακισμένων στην κοινωνία που έφερε τα ποσοστά επανεμφάνισης εγκληματικής συμπεριφοράς από το 85% στο 30%.

    Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες αξιοποιούν την ισχύ των δυνάμεων της αγοράς και των αρχών της επιχειρηματικότητας για να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα με τρόπους που ωφελούν τους περιθωριοποιημένους και τους φτωχούς”, δήλωσε η Hilde Schwab, πρόεδρος και συνιδρύτρια του Schwab Foundation for Social Entrepreneurship. “Το έργο τους συχνά γίνεται σε περιοχές όπου η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας αποτυγχάνουν να παρουσιάσουν ουσιαστικά αποτελέσματα και περιλαμβάνει αξιόλογη δημιουργικότητα σε συνδυασμό με πραγματισμό”.

    1. Η συγκέντρωση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων είναι μία πρόκληση, αλλά δεν είναι αδύνατη

    Πώς χρηματοδοτούμε την επίδραση; Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα που συζητήθηκε σε συνεδρία με συντονίστρια την Christine Lagarde, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Το 14% του ΑΕΠ θα χρειαστεί σε όρους δημοσιονομικού χώρου από τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι ένα τεράστιο νούμερο γι’ αυτές”, είπε η Lagarde.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο smart Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο ευτυχισμένος τραπεζίτης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος (Powerglobe): «Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στην Ελλάδα το πρώτο powerboat»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Ο Ρομπέρτο Κούστας στο mononews.gr: «Η μουσική είναι το πάθος μου» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ