• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι πέντε προορισμοί που μου “έκλεψαν” την καρδιά το 2017

    • Bloomberg


    Η ταξιδιωτική μου ιστορία για το 2017 περιλαμβάνει τα εξής: 16 ταξίδια, 12 χώρες, 24 προορισμοί, 57 ξενοδοχεία και περίπου 90.000 μίλια.

    Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με κερδίζουν στα νούμερα (μπορεί και εσύ να είσαι ένας από αυτούς), αλλά όπως κάποιος που έχει την ξεχωριστή, επαγγελματική ευχαρίστηση να εξερευνήσει τα επόμενα μέρη διακοπών που θα ξεχωρίσουν, πριν φτάσουν όλοι οι άλλοι, έχω την τύχη να πω ότι ακόμη και τα επαγγελματικά ταξίδια μου ήταν σε μέρη που μου άφησαν απίστευτες εντυπώσεις.

    Υπήρχε ένα θέρετρο μπαλινέζικου στιλ με το κέντρο διάσωσης των ελεφάντων στη βόρεια Ταϊλάνδη – ένα μέρος που ονειρευόμουν από καιρό να επισκεφτώ και να γράψω γι’αυτό. Υπήρξε ένα ταξίδι-αστραπή στη Βομβάη – ένα μέρος που δεν φανταζόμουν ότι θα ερωτευόμουν, αλλά το ερωτεύτηκα και μαλιστα πολύ. Και υπήρξε ακόμη και μια κουραστική εβδομάδα που πέρασα γύρω από το Παρίσι με τη γρίπη, η οποία έγινε απείρως καλύτερη από το απίστευτο προσωπικό του πρόσφατα ανακαινισμένου Hotel de Crillon του Rosewood, ο οποίος γέμισε το δωμάτιό μου με τις καλύτερες σημειώσεις-συμβουλές για να γίνω καλύτερα και με τα ασημένια σερβίτσια τσαγιού, γεμάτα με μέλι και λεμόνι.

    Κάθε τόπος που επισκέφθηκα, από το Πουέρτο Ρίκο έως τη Ζάμπια, ήταν αξιοσημείωτος με κάποιο τρόπο.  Αλλά αυτά είναι τα πέντε που ξεχώρισα.

    5. St. Barths

    View this post on Instagram

    Out of office.

    A post shared by Nikki Ekstein (@nikkiekstein) on

    Μερικές φορές χρειάζεστε λίγες μόνο μέρες για να γελάσετε στην παραλία και να γεμίσετε τις “μπαταρίες” σας. Αλλά όταν είστε παντρεμένοι με κάποιον που μισεί τον ήλιο, το να σχεδιάσεις αυτόν τον τύπο τεμπέλικων, γεμάτων βιταμίνη D ταξιδιού, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο. Επισκεφτείτε το St. Barths, το οποίο ικανοποιεί την επιθυμία σας να περπατάτε με “γυμνά” πόδια στην παραλία, χωρίς, ωστόσο, να αισθάνεστε βαρετά. Εδώ, είναι πιο δημοφιλές να νοικιάσετε ένα υπαίθριο τζιπ και να εξερευνήσετε τις 14 ξεχωριστές παραλίες του νησιού – το αγαπημένο μας ήταν το απομακρυσμένο Gouveneur – από το να παραμείνετε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο σας. Φυσικά, τα θέρετρα που μπορείτε να επιλέξετε είναι τόσα πολλά, είτε σας αρέσει να παρακολουθείτε τους windsurfers από το Le Barhelemy, του οποίου τα δωμάτια έχουν άνετα Hermes μπάνια, είτε προτιμάτε ένα γεύμα ξυπόλητοι, με τα δάχτυλα των ποδιών σας να βυθίζονται στην άμμο του Eden Roc.

    Πώς να το κάνετε μόνοι σας: Μετά τις καταιγίδες του 2017, το νησί St. Barths εξακολουθεί να “αναρρώνει”, με το 90% των δωματίων του να μην είναι ακόμη διαθέσιμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάτε. Η εταιρία ενοικίασης βίλων, Wimco βρίσκεται και πάλι σε δράση και μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

    4. Napa Valley

    Μόνο δύο εβδομάδες πριν προγραμματίσω να φύγω για μια απόδραση με τις φίλες μου στη χώρα του κρασιού, την Καλιφόρνια, άρχισαν να εξαπλώνονται φωτιές γύρω από το Silverado Τrail. Από το σπίτι της στο Όουκλαντ, η  καλύτερη μου φίλη, μπορούσε να δει (και να μυρίσει) τον καπνό από τη φωτιά που έκαιγε λίγα μίλια μακριά. Και όμως, από τη στιγμή που βρεθήκαμε στο νέο ξενοδοχείο Luxury Collection της St. Helena, το Las Alcobas, το μόνο διακριτό σημάδι για το τι συνέβη ήταν οι πολλές χειροποίητες διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο 29, ευχαριστώντας τους τοπικούς πυροσβέστες που κράτησαν τη ζημιά υπό έλεγχο σε μεγάλο βαθμό.

    Τα καλά σημάδια που δεν μπορέσαμε να αγνοήσουμε: τα μενού που περιελάμβαναν ειδικά πιάτα ή οι επιλογές κρασιού σε ποτήρι, βοηθούσαν τα οινοποιεία της περιοχής που είχαν υποστεί ζημιά. Οι ντόπιοι έσπευδαν να καλωσορίσουν τους επισκέπτες. Ήταν εντυπωσιακό πως η κοινότητα κατόρθωσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της.  Η γρήγορη ανάκαμψη ήταν αξιοσημείωτη και με τον τουρισμό να αποτελεί σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, νιώσαμε ότι βοηθήσαμε στην προσπάθεια αυτή και πραγματικά άξιζε τον κόπο.

    Πως να το κάνεις μόνος σου: Παρακολουθήστε τον ήλιο να κατεβαίνει από το αίθριο στο Ashes and Diamonds, ένα νέο οινοποιείο που έχει επηρεαστεί από τις αμπελουργικές τεχνικές της δεκαετίας του 1950 και παράγει funky, μη παραδοσιακές φιάλες.

    3. St. Moritz

    Έχοντας μάθει σκι στην Ανατολική Ακτή, και κάνοντας εκεί σκι για πολλά χρόνια, ο σύζυγος μου δεν ήταν ποτέ πρόθυμος να πάει για το σκοπό αυτό σε άλλο μέρος. Τελικά κάναμε το πρώτο μας ταξίδι στο Vail και όλα άλλαξαν. Το χιονισμένο τοπίο των τοπικών βουνών της Νέας Υόρκης δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

    Εν συντομία έχω να αναφέρω τα εξής: το πρώτο μας ταξίδι για σκι στις Άλπεις. Όλα – από το υπέροχο, γεμάτο γούνινα χαλιά παλάτι του Badrutt, μέχρι τα καταφύγια του φοντί στο βουνό – έφεραν την εμπειρία του σκι σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Αλλά ήταν οι μικρές στιγμές που μας ξετρέλαναν περισσότερο: οι καμπάνες που παρείχαν ένα χαλαρωτικό σημείο στάσης στη μέση μιας μακράς, θρυλικής πορείας,  τα ζευγάρια που κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου καθώς περπατούσαν σε μια όμορφη παγωμένη λίμνη, αλλά και μια εκπληκτική παράσταση από τους πιλότους του Patrouille Suisse, που σχημάτιζαν καρδιές στον ουρανό την τελευταία μέρα μας στην πόλη. Κολοράντο, σε αγαπώ, αλλά επίσημα σε έχω ξεπεράσει.

    Πώς να το κάνετε μόνοι σας: Το πρόσφατα ανακαινισμένο Suvretta House ήταν το αγαπημένο μου ξενοδοχείο από την άποψη της αισθητικής και της εξυπηρέτησης, αλλά το μόνο που λείπει ήταν τα τακτικά δρομολόγια μεταφοράς με λεωφορείο προς και από τα lift. Το Carlton, το Kulm και το Badrutt’s Palace έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα πιο παραδοσιακά δωμάτια.

    2. Myanmar

    Στις 21 Ιανουαρίου,  η αδελφή μου και εγώ αναρριχηθήκαμε στο Shwesandaw Pagoda στο Bagan, μια μικροσκοπική πόλη στη Μιανμάρ. Στη βάση της, είχαμε συνομιλία με μία μητέρα και την κόρη της, μέλη της φυλής Padaung, γνωστή για τις στοίβες με τα χρυσά δαχτυλίδια που χρησιμοποιούν για να επιμηκύνουν τους λαιμούς τους, καθώς εργάζονται στους αρχαίους αργαλειούς.

    Αυτή η συνάντηση, και πολλές άλλες σαν αυτή, πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια των άριστων οδηγών της Asia ranspacific Journeys, που είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινοτήτων κατά τη διάρκεια πολλών επισκέψεων που είχαν κάνει και, ουσιαστικά, μιλούσαν τις τοπικές διαλέκτους. Ένα ευγενές κορίτσι ηλικίας 16 ετών είπε ότι δεν έβλεπε την ώρα να προσθέσει περισσότερους χρυσούς δακτυλίους στον κοντό λαιμό της, αλλά ότι η μικρότερη αδελφή της, που παρακολούθησε σχολείο λιγότερο αυστηρό, είχε διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Αρκετές γυναίκες στην αγορά της Inle Lake κοίταζαν μα θαυμασμό το χρώμα του δέρματός μας και γελούσαν μαζί μας καθώς δοκιμάσαμε για πρώτη φορά μερικά από τα συνηθισμένα συστατικά τους (όπως τα μυρμήγκια!). Μιλήσαμε για τους πολέμους της χώρας και είχαμε έναν από τους πιο ειλικρινείς διάλογους που έχω κάνει ποτέ σε άλλη χώρα. Το να βλέπεις αυτή τη μυστηριώδη χώρα μέσα από τα μάτια των δυνατών γυναικών της, με ενέπνευσε με τέτοιο τρόπου που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

    Πώς να το κάνετε μόνοι σας: Ενώ τα ποιοτικά ξενοδοχεία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα στη Μιανμάρ, το Strand στην Yangon αποτελεί μία καλή επιλογή. Μια μέρα είναι ότι πρέπει για αυτή, τη γεμάτη κίνηση, πρωτεύουσα (αρκετή για δείτε τη λαμπερή Shwedagon Pagoda) αλλά από εκεί, χρειάζεστε δύο ολόκληρες μέρες στο Bagan και στη λίμνη Inle για μια συνοπτική περιήγηση στα καλύτερα αξιοθέατα της χώρας.

    1. Zimbabwe and Botswana

    Έχουν ήδη περάσει έξι μήνες από το πρώτο μου σαφάρι και ακόμη δεν μπορώ να αποφασίσω ποια από τις δυο χώρες να διαλέξω. Τη Ζιμπάμπουε ή την Μποτσουάνα. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο τους αποτελούν ένα τέλειο ζευγάρι.

    Η Ζιμπάμπουε, με τη φήμη που έχει ως η καλύτερη χώρα για σαφάρι, έχει τελικά τα καταλύματα που της ταιριάζουν. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα: σε μια χώρα όπου υπάρχει 90% ανεργία και παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, μια ανερχόμενη τουριστική βιομηχανία έχει φέρει έντονη αισιοδοξία ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες κοινότητες. Τώρα, τα σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Hwange προσφέρουν μια απίστευτη εμπειρία για τα άγρια ζώα -τόσο καλή όσο και στη γειτονική Μποτσουάνα – με το πρόσθετο πλεονέκτημα των αυθεντικών πολιτιστικών ανταλλαγών.

    Αν η Ζιμπάμπουε θεωρείται σαν ένα διαμάντι που είναι ακόμα ελαφρώς ακατέργαστο, το Δέλτα του Οκαβάνγκο της Μποτσουάνα λάμπει. Εδώ βλέπετε τα οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει μια ακμάζουσα τουριστική οικονομία μακροπρόθεσμα. Οι οδηγοί ταξιδεύουν σχετικά καλά, με θέσεις εργασίας υψηλόμισθες και έχουν μεγαλώσει μέσα σε ένα από τα καλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα σε ολόκληρη την Αφρική. Η φιλοξενία εδώ έχει τελειοποιηθεί – δεν θα βρείτε πιο προσεγμένη εξυπηρέτηση οπουδήποτε στη γη. Σε αυτό να προσθέσεις και τη φοβερή εμπειρία να παρατηρείς λιοντάρια και λεοπαρδάλεις, να κάνεις διαδρομές με το κανό μέσα από δάση ελεφάντων και να παρακολουθείς το καλύτερο ηλιοβασίλεμα που μπορείς να δεις.

    Οι δύο αυτές χώρες μαζί, μπορούν να μας πουν μία σημαντική ιστορία για τον αντίκτυπο και τη σημασία του τουρισμού: όταν γίνεται με υπευθυνότητα, μπορεί να προστατεύσει τα πιο όμορφα μέρη της γης και να αλλάξει τις ζωές προς το καλύτερο. Αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι που σίγουρα άλλαξε το δικό μου.

    Πώς να το κάνετε μόνοι σας: Κλείσαμε με την Wilderness Safaris, μία από τις κορυφαίες εταιρίες που συμβάλλει στην διατήρηση και την ανάπτυξη της Αφρικής. Υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά στην ευρύτερη περιοχή αλλά δεν μπορώ να προτείνω αρκετά.

     



    ΣΧΟΛΙΑ