• Ροή Ειδήσεων

    Η απίστευτη ιστορία ενός Faberge: Από το σκονισμένο ράφι πουλήθηκε για 30 εκατ. δολάρια

    • Bloomberg

    Το χρυσό αυγό στηρίζεται σε τρίποδη βάση με σκαλιστά πόδια λιονταριού. Χρυσές γιρλάντες, ζαφείρια και διαμάντια κοσμούν το εξωτερικό του. Το Faberge «κρύβει» ένα χρυσό γυναικείο ρολόι από την Vacheron Constantin.


    Είναι μια από τις εκπληκτικότερες ιστορίες του Διαδικτύου. Το 2012 ένας άντρας αναζήτησε στην Google δυο λέξεις: “Vacheron & Constantin” και “αυγό”. Από την αναζήτηση διαπίστωσε ότι είχε στην κατοχή του ένα χρυσό αυγό με κρυστάλλινα κοσμήματα που περίεχε ένα ρολόι Vacheron Constantin. Το είχε αγοράσει 13.302 δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε μια υπαίθρια αγορά. Στην πραγματικότητα ήταν ένα αυγό Faberge του 1887 δώρο γενεθλίων για τον Τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ από τον Peter Carl Fabergé. Ήταν το 3ο από τα 54 που κατασκεύασε ο διάσημος Ρώσος χρυσοχόος και κοσμηματοποιός ο οποίος γεννήθηκε στην Αγια Πετρούπολη το 1846 και πέθανε στην Λωζάνη το 1920Πλέον το αυγό αυτό έχει πουληθεί όπως εικάζεται για 30.000.000 και πιθανολογείται ότι είναι το πιο ακριβό ρολόι στη γη. Μάλιστα εικάζεται ότι είναι το μοναδικό faberge που έχει ενσωματωμένο ένα ρολόι  Vacheron & Constantin.  Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;  Στο ράφι ενός ανυποψίαστου πολίτη βρισκόταν πάνω από μία δεκαετία ένα βασιλικό αυγό Faberge πραγματικής αξίας 30 εκατ. δολαρίων.

    Το εκπληκτικής αισθητικής αυγό, στου οποίου το εσωτερικό «φωλιάζει» ένα χρυσό ρολόι κατασκευασμένο από την ελβετική Vacheron Constantin, φιλοτεχνήθηκε και δόθηκε ως δώρο γενεθλίων στον τσάρο Αλέξανδρο Γ΄ της Ρωσίας από τον ίδιο τον Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ το 1887.

    Το Faberge «κρύβει» ένα χρυσό γυναικείο ρολόι

    Το χρυσό αυγό, ύψους 8,2 εκ., στηρίζεται σε τρίποδη βάση με σκαλιστά πόδια λιονταριού. Χρυσές γιρλάντες, ζαφείρια και διαμάντια κοσμούν το εξωτερικό του.

    Το Faberge «κρύβει» ένα χρυσό γυναικείο ρολόι από την ελβετική ωρολογοποιία Vacheron Constantin με καντράν από σμάλτο και χρυσούς δείκτες. Το ρολόι, που μπορεί να σταθεί όρθιο όταν κανείς ανοίγει το αυγό, κατασκευάστηκε ξεχωριστά και ενσωματώθηκε στο εσωτερικό.

    Μετά την εκθρόνιση του τσάρου το 1917, το συγκεκριμένο αυγό, όπως και τα υπόλοιπα 53 που ανήκαν στην τσαρική οικογένεια της Ρωσίας, κατασχέθηκε, ενώ το 1922 όλα πέρασαν στην ιδιοκτησία του συμβουλίου λαϊκών επιτρόπων μέσω ειδικού πληρεξούσιου.

    Το πανέμορφο αυγό είχε θεωρηθεί έκτοτε ένα από τα τρία χαμένα Faberge της βασιλικής συλλογής, ώσπου το 2011 δύο ερευνητές, εξειδικευμένοι στα αυγά Faberge, διαπίστωσαν πως τα ίχνη του δεν χάθηκαν το 1922.

    Οι ερευνητές Βίνσεντ και Αννα Παλμέιντ αναγνώρισαν το χαρακτηριστικό αυγό σε έναν κατάλογο πλειστηριασμών του 1964 από τον οίκο Parne Bernet της Νέας Υόρκης, όπου είχε πουληθεί έναντι 2.450 δολαρίων.

    Ο λόγος και ο τρόπος με τον οποίο το ξεχωριστό αυγό ταξίδεψε από τη Σοβιετική Ενωση στην Αμερική παραμένουν άγνωστοι.

    Το γεγονός πως το αυγό «επέζησε» έκανε τότε τον γύρο του Διαδικτύου προς ανεύρεσή του, με αποτέλεσμα το 2012 ο ανυποψίαστος ιδιοκτήτης του να διαβάσει τυχαία ένα άρθρο της εφημερίδας Telegraph με τίτλο «Βρίσκεται αυτό το 20 εκατ. λιρών αυγό-φωλιά στο ράφι σου;».

    To Faberge των 13.300 δολαρίων 

    Ο τυχερός κάτοχος του Faberge το είχε αποκτήσει σε υπαίθρια αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μη γνωρίζοντας την προέλευσή του, είχε πληρώσει 13.300 δολάρια υπολογίζοντας μόνον την αξία του βάσει του ονόματος και των πολύτιμων λίθων που το κοσμούν.

    Ο ιδιοκτήτης επικοινώνησε με τη βρετανική εταιρεία Wartski, η οποία εμπορεύεται αντίκες και εξειδικεύεται σε ρωσικά έργα τέχνης, καθώς αναφερόταν στο άρθρο της Telegraph. «Αμφιβάλλουμε για τα πάντα, αλλά αυτή η ιστορία είναι τόσο υπέροχη, που δεν θα μπορούσε να την επινοήσει κανείς – είναι πέραν της φαντασίας, και στους μύθους της εμπορίας παλιών αντικειμένων δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο», σχολίασε ο Κιέραν Μακάρθι, που ειδικεύεται στα αυγά Faberge στην Wartski.

    Το αυγό είχε πλέον τεράστια αξία και πωλήθηκε απευθείας σε ανώνυμο αγοραστή μέσω της Wartski. Η αξία του είχε εκτιμηθεί στα 30 εκατ. δολάρια το 2011, δηλαδή πριν γίνει γνωστή η τοποθεσία του.

    Ο νέος ιδιοκτήτης του Faberge ανησυχεί  

    Το πραγματικό ποσό της πώλησης εκτιμάται πως ήταν πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι δεν διοργανώθηκε πλειστηριασμός, αλλά αγοράστηκε με άμεσο τρόπο από τον ενδιαφερόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία ρολογιών Hodinkee, η οποία πρώτη δημοσίευσε ολοκληρωμένη την εντυπωσιακή ιστορία του ρολογιού, ο ανώνυμος αγοραστής ανησυχεί πως η ακριβή αγορά του θα μαθευτεί.

    Όσον αφορά τo αυγό Faberge της ρωσικής τσαρικής οικογένειας, εκτιμάται πως σημειώθηκε η ακριβότερη πώληση ρολογιού στην Ιστορία.

    Παρότι οι τιμές πώλησης τέτοιων έργων τέχνης σπάνια γίνονται γνωστές, είναι πολύ πιθανό πως η συγκεκριμένη ξεπέρασε το διάσημο αυγό Faberge με ρολόι της οικογένειας Ρόθτσιλντ που πωλήθηκε το 2007 για περισσότερο από 18 εκατ. δολάρια.

    Φωτογραφία του αυγού Faberge το 1964 απο τον κατάλογο της δημοπρασίας Parke Bernet
    Το χρυσό αυγό στηρίζεται σε τρίποδη βάση με σκαλιστά πόδια λιονταριού. Χρυσές γιρλάντες, ζαφείρια και διαμάντια κοσμούν το εξωτερικό του. Το Faberge «κρύβει» ένα χρυσό γυναικείο ρολόι από την Vacheron Constantin.
    Φωτογραφία του 1902 απο μια έκθεση στο St. Petersburg. Μέσα στο τετράγωνο βλέπετε το περίφημο αυγό Faberge
    Το χρυσό αυγό στηρίζεται σε τρίποδη βάση με σκαλιστά πόδια λιονταριού. Χρυσές γιρλάντες, ζαφείρια και διαμάντια κοσμούν το εξωτερικό του. Το Faberge «κρύβει» ένα χρυσό γυναικείο ρολόι από την Vacheron Constantin.

    Ο μύθος των Faberge 

    Ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, ένας Ρώσος κοσμηματοπώλης, δημιούργησε το πρώτο αυγό Fabergé για τον τσάρο Αλέξανδρο ΙΙΙ ως δώρο Πάσχα στη σύζυγό του, την τσαρίνα Marie Fedorovna, το 1885, που συνέπεσε με τον εορτασμό της 20ης επετείου τους.

    Το πρωί του Πάσχα -της μεγαλύτερης γιορτής στη Ρωσική Ορθόδοξη Θρησκεία – ο Τσάρος έδωσε στη σύζυγό του ένα φαινομενικά απλό αυγό με κέλυφος από σμάλτο. Προς έκπληξή της, μέσα σε αυτό υπήρχε ένας χρυσός κρόκος, και μέσα σε αυτό τον κρόκο μια μικροσκοπική μινιατούρα κότας από πλατίνα, στην οποία επάνω διακρίνεται μια μικρογραφία του αυτοκρατορικού στέμματος φιλοτεχνημένο με διαμάντια και μια αλυσίδα με ένα ρουμπινένιο μενταγιόν.

    Η τσαρίνα ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που ο Αλέξανδρος διόρισε τον Φαμπερζέ «χρυσοχόο ειδικής αποστολής για το Αυτοκρατορικό Στέμμα». Στον κοσμηματοπώλη ανατέθηκε να κατασκευάζει ένα αυγό κάθε Πάσχα σε δικής του έμπνευσης σχέδιο. Η μόνη απαίτηση ήταν να περιέχει μια έκπληξη.

    ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΑΥΓΑ

    Μετά το θάνατο του τσάρου Αλέξανδρου Γ’ το 1894, ο γιος του και διάδοχός του, Νικόλαος Β’, συνέχισε την παράδοση δίνοντας κάθε Πάσχα ένα αυγό Fabergé τόσο στη σύζυγό του, Alexandra Fedorovna, όσο και στη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Maria Federovna.

    «Είναι ενδιαφέρον», δήλωσε ο Barry Shifman, επιμελητής της Οικογενειακής Συλλογής Διακοσμητικών Τεχνών (Sydney & Frances Lewis), στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια. «Μερικά από τα αυγά αντικατοπτρίζουν το τρομακτικό πολιτικό κλίμα της εποχής. Ορισμένα είναι απλά σχέδια. Όμως, όλα δείχνουν την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Το μουσείο διαθέτει πέντε αυτοκρατορικά αυγά – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα τέχνης στις ΗΠΑ.»

    j0v7pudm

    Αυτοκρατορικά Αυγά. Από αριστερά του 1914 και 1901

    ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    «Τα αυγά του Fabergé δεν ήταν μόνο τα εξαιρετικά δημιουργήματα τέχνης του κοσμηματοπωλείου, αλλά ήταν και στενά συνδεδεμένα με όλη την ιστορία και την τραγωδία του Νικολάου και της Αλεξάνδρας και της οικογένειάς τους», δήλωσε ο αείμνηστος Malcolm Forbes, πρώην εκδότης του περιοδικού Forbes και ιδιοκτήτης ενός από τα εννέα αυτοκρατορικά αυγά.

    Η πολιτική αναταραχή τερμάτισε τη σειρά αυγών Fabergé. Οι άθλιες οικονομικές συνθήκες στις αρχές του 20ου αιώνα ανέτρεψαν με επανάσταση την αυτοκρατορική κυβέρνηση το 1917 και ο Νικόλαος Β, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά διέφυγαν. Συνελήφθησαν από τους επαναστάτες και εκτελέστηκαν το 1918. Ήταν ένα τραγικό βίαιο τέλος στη δυναστεία των Ρομανόφ και στο Σπίτι του Fabergé, όπου τα εργαστήρια και τα πολύτιμα υλικά κατασχέθηκαν από τους Μπολσεβίκους, αναγκάζοντας την οικογένειά του Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ να φύγει από τη Ρωσία.

    oo2tb3hf

    Το Αυγό Rose Trellis κατασκευάστηκε το 1907

    Η οικογένεια Φαμπερζέ έχασε το δικαίωμά να κατασκευάζει και να εμπορεύεται κοσμήματα με το δικό της όνομα σε μια νομική διαμάχη που τελείωσε το 1951. Αλλά δεν τερμάτισε τη θέλησή της να διαιωνίσει την «αυτοκρατορική» κληρονομιά.

    Από τα 54 γνωστά αυγά Fabergé που έγιναν για την αυτοκρατορική οικογένεια από το 1885 έως το 1916, διασώθηκαν τα 42. Τα περισσότερα βρίσκονται σε μουσεία στη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ή σε ιδιωτικές συλλογές.

    Ο Malcolm Forbes είχε προηγουμένως την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αυγών Fabergé – εννέα – μαζί με 180 άλλα αντικείμενα του Faberge.

    Έγινε δημοπρασία από τον Sotheby’s τον Φεβρουάριο του 2004 από τους κληρονόμους του Forbes.

    Αλλά πριν ξεκινήσει η προσφορά, ο Ρώσος επιχειρηματίας Viktor Vekselberg αγόρασε τα πάντα για ένα ποσό που εκτιμάται ότι κυμαίνονταν μεταξύ 90 και 120 εκατομμυρίων δολαρίων.

    xohj5abl

    Από αριστερά: Αυγό του 1904 – Αυγό του 1902



    ΣΧΟΛΙΑ