• Ροή Ειδήσεων

    Εξάπτει τη φαντασία το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας

    • NewsRoom


    Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τα μυστικά που κρύβονται επί αιώνες στο άθικτο αμπάρι του αρχαιότερου στον κόσμο ναυαγίου, το οποίο ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Το 2.400 εύρημα -χρονολογείται περίπου στο 400 π.Χ.- εξάπτει τη φαντασία και αποτελεί ίσως το αντικείμενο του πόθου για όλους ενάλιους αρχαιολόγους. Το τι κρύβει στο αμπάρι του είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα.

    Σύμφωνα με την Telegraph, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το αμπάρι ίσως κρύβει «θησαυρούς», που θα ρίξουν φως στο εμπόριο εκείνης της εποχής, δραστηριότητα ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις ελληνικές αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα. Η ομάδα των αρχαιολόγων αναζητά χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο «πλοίο του Οδυσσέα» και να αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Όμως, το μεγάλο βάθος στο οποίο βρέθηκε καθιστά απαγορευτικό το κόστος της ανέλκυσής του, ενώ και οι οικονομικές απαιτήσεις της επιτόπιας έρευνας αναμένονται πολύ υψηλές.

    Το 23 μέτρων πλοίο ανακαλύφθηκε με το κατάρτι του, το πηδάλιό του και τους πάγκους για τους κωπηλάτες στη θέση τους λίγο περισσότερα από 1.600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, διατηρήθηκε στην κατάσταση αυτή χάρη στην έλλειψη οξυγόνου.

    «Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο είναι κάτι που ποτέ δεν πίστεψα ότι θα ήταν δυνατό» λέει στον Guardian ο καθηγητής Τζον Άνταμς, ο βασικός ερευνητής της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη, της Black Sea Maritime Arcaeology Project (MAP, Θαλάσσιο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα της Μαύρης Θάλασσας). «Θα αλλάξει τον τρόπο που κατανοούμε τη ναυπηγική και τα θαλάσσια ταξίδια στον αρχαίο κόσμο».

    Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό, ενός τύπου που οι ερευνητές λένε πως είχαν δει προηγουμένως μόνο «σε αρχαία ελληνικά κεραμικά, όπως το Αγγείο των Σειρήνων (Siren Vase) που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

    Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ομάδα είπε ότι σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε, όμως πρόσθεσε πως ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ