• Ροή Ειδήσεων

    Επιμένει η ENI για τις γεωτρήσεις στην Κύπριακή ΑΟΖ, παρά τις απειλές της Άγκυρας

    • NewsRoom


    Παράταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου στα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης για υδρογονάνθρακες στην κοινοπραξία ENI Cyprus Limited – KOGAS Cyprus Limited, έπειτα από σχετικό έτοιμα της εταιρείας. Τα δικαιώματα, που αποκτήθηκαν από την κοινοπραξία τον Ιανουάριο του 2013, αφορούν τα τεμάχια «2», «3» και «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

    Το αίτημα της κοινοπραξίας για παράταση των δικαιωμάτων τους στα εν λόγω τεμάχια, εκφράζει και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα τεμάχια αυτά, αψηφώντας τις απειλές της Τουρκίας, οι οποία πάντως είχε καταφέρει με ακραίες ενέργειες να προκαλέσει αναβολή της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά».

    Η νέα παράταση είναι η τρίτη και τελευταία που προβλέπεται στα τρία συμβόλαια που υπογράφτηκαν τον Ιανουάριο του 2013. Στην κοινοπραξία συμμετέχει η ιταλική ΕΝΙ με ποσοστό 80%, που είναι και ο διαχειριστής του ερευνητικού προγράμματος και η κορεατική KOGAS με ποσοστό 20%. Έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη κοινοπραξία έχει δείξει και η γαλλική TOTAL.



    ΣΧΟΛΙΑ