• Ροή Ειδήσεων

    Δήλωση – σοκ από Αντιστράτηγο της Πυροσβεστικής: «Φοβάμαι ότι θα έχουμε κι άλλο Μάτι»

    Νίκος Χανιάς, Αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής


    Ο κύριος Νίκος Χανιάς, είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο ίδιος θυμάται την ανείπωτη τραγωδία που έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι,  εκείνη τη  «μαύρη» Δευτέρα για τη χώρα. Η μέρα που η φονική πυρκαγιά στο Μάτι κόστισε 100 αθώες ανθρώπινες ψυχές.

    Τα όσα ζήσαμε εκείνες τις ημέρες ήταν συγκλονιστικά, με τους «εφιάλτες» να επανέρχονται τις τελευταίες ημέρες με τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν. 

    «Οι παραλείψεις ήταν πάρα πολλές, αιφνιδιάστηκε όλος ο μηχανισμός, δεν υπήρξε κανένας συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που αυτό είναι ευθύνη της πολιτικής προστασίας. Δεν υπήρξε συντονισμός του κατασταλτικού μηχανισμού που αυτό είναι ευθύνη της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος. Θα θυμάστε τότε, ότι ο επιχειρησιακός υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος βρισκόταν στο τηλεφωνικό κέντρο αντί να βρίσκεται εκεί που τον είχαν ανάγκη συμπολίτες μας. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα», λέει μιλώντας στο newsit.gr.

    Συνεχίζοντας λέει ότι,  «Υπήρχε μία κεντρική πολιτική απόφαση να συγκαλυφθεί το γεγονός και να κρυφτούν οι ευθύνες. Ο υπουργός κ. Τόσκας σε δηλώσεις του από την πρώτη στιγμή είπε ότι υπήρξε ένα σχέδιο εμπρησμού, ότι είχε στοιχεία τα οποία σύντομα θα μας παρουσιάζει. Τελικά δεν παρουσιάστηκε τίποτα και μάλιστα ένας από τους κατηγορούμενους είναι ο ηλικιωμένος άνθρωπος, ο οποίος από ότι φαίνεται έβαλε και τη φωτιά. Ο κ. Τόσκας είχε πει τότε ότι δεν μπορούσε να βρει λάθη στον τρόπο που αντέδρασε η κρατική μηχανή.

    Μετά από λίγο καιρό αυτοδιαψεύστηκε αφού είδαμε ότι καρατομήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο αρχηγός της πυροσβεστικής αλλά και ο γ.γ. πολιτικής προστασίας. Από την άλλη πλευρά βέβαια είδαμε την κεντρική πολιτική επιλογή να τοποθετείται στη θέση αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ο τότε υπηρεσιακός υπαρχηγός, ο οποίος είχε την ευθύνη για τον συντονισμό των κατασταλτικών δυνάμεων και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στο πόρισμα είδαμε όλοι ότι ένας από τους κατηγορούμενους είναι ο νυν αρχηγός… Με αυτό τον τρόπο η δικαιοσύνη λέει ότι αντί να τιμωρήσεις αυτόν που είχε την ευθύνη τον επιβραβεύεις κιόλας.

    Οι ποινικές διώξεις ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που αισθάνεται η κοινωνία. Για κάποιους από τους 20 θεωρώ ότι είναι πρόκληση να διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος».

    Ακούστε όσα είπε ο Νίκος Χανιάς στο newsit.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Mάτι: Η πυρκαγιά του αιώνα – Aναπόφευκτη φυσική καταστροφή ή θανατηφόρα παράβλεψη;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στη Σάμο: Δίδυμα αγοράκια και ο πατέρας τους οι νεκροί του ναυαγίου



    ΣΧΟΛΙΑ