• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Απίθανη υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης: Τους πρόδωσε το κινητό της μητέρας του επενδυτή!

    • Bloomberg


    Πρόστιμο ύψους 996.000 ευρώ (1,2 εκατ. δολ.) επεβλήθη σε δύο άνδρες, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για διαρροή εσωτερικής πληροφόρησης, χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο της μητέρας του ενός.

    Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή αγορών της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο στον Sylvain Lemaire, χρηματιστή που εργάζονταν στην Louis Capital Markets, επειδή μετέφερε πληροφορίες στον επενδυτή Marc-Albert Obadia, με έδρα το Ισραήλ, βοηθώντας τον να πραγματοποιήσει επτά συναλλαγές από το 2011 έως το 2013, μεταξύ των οποίων και μία συναλλαγή με μετοχές της θυγατρικής της Vivendi, Hava. Παράλληλα η ρυθμιστική αρχή απαγόρευσε στο χρηματιστή να δραστηριοποιείται στην αγορά για 10 χρόνια.

    Οι υπεύθυνοι της έρευνας έψαχναν να βρουν τον κοινό σύνδεσμο των δύο ανδρών και τελικά οι υποψίες έγιναν κατηγορίες όταν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Lemaine χρησιμοποιούσε ένα μυστικό τηλέφωνο -το οποίο είχε κάρτα SIM που ανήκε στην μητέρα του επενδυτή- προκειμένου να μοιράζεται με τον Obadia τις εμπιστευτικές πληροφορίες.

    “Η επανάληψη των παραβάσεων για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Lemaire και το πλαίσιο εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν – κατά τη διάρκεια της εργασίας του ως χρηματιστής – τις καθιστούν ιδιαίτερα σοβαρές” δήλωσαν στελέχη της ρυθμιστικής αρχής μετά την απόφαση. Η επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση παρατήρησε επίσης ότι ο Lemaire παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι έδωσε συμβουλές στον Obadia με αντάλλαγμα αυτός να του συστήσει επενδυτές όταν ξεκινήσει το δικό του hedge fund.

    Σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν καταδικάσει, κατά την τελευταία δεκαετία, μεγιστάνες που κατείχαν hedge funds και χρησιμοποιούσαν εσωτερική πληροφόρηση για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, με στόχο να παραδειγματίσουν την αγορά. Η Elliott Management Corp. του δισεκατομμυριούχου Paul Singer τιμωρήθηκε με πρόστιμο 16 εκατ. ευρώ πριν από τρία χρόνια για τη χρήση σημαντικών πληροφοριών το 2010 και την αγορά μετοχών μίας εταιρίας διοδίων στη Γαλλία.

    Ο Lemaire, ο οποίος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 450.000 ευρώ, και ο Obadia, ο οποίος πρόκειται να πληρώσει 496.000 ευρώ, αρνήθηκαν την κατηγορία για διαρροή πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στις 24 Νοεμβρίου, οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι δεν βρέθηκαν συγκεκριμένες αποδείξεις που να δείχνουν ότι οι δυο τους συνομώτησαν για την πραγματοποίηση συναλλαγών χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο που ανήκει στη μητέρα του Obadia.

    Ο Alexandre Bisch, δικηγόρος στην εταιρία Debevoise & Plimpton στο Παρίσι, υποστήριξε ότι τα πρόστιμα είναι δυσθεώρητα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Obadia, λέγοντας ότι το ποσό που καλείται να πληρώσει είναι κατά 10 φορές υψηλότερο από το ποσό που έβγαλε με τις επτά συναλλαγές, ενώ συνήθως τα πρόστιμα σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι από τρεις έως πέντε φορές υψηλότερα.

    Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η Lemaire είχε μεταφέρει εμπιστευτικές πληροφορίες στον Obadia 36 φορές συνολικά. Ωστόσο, η επιτροπή επιβολής κυρώσεων αποφάσισε να επικεντρωθεί μόνο σε επτά συναλλαγές αφού διαπίστωσε ότι τα υπόλοιπα δεδομένα που μοιράστηκαν οι δύο άνδρες δεν συνιστούσαν εσωτερική πληροφόρηση.

    Ο Pascal Wilhelm, δικηγόρος του Lemaire, δήλωσε ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση.



    ΣΧΟΛΙΑ