• Ροή Ειδήσεων

    Eισροές 40 δισ. δολάρια αναμένει η Σαουδική Αραβία από τον ΜSCI


    Στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, γνωστό ως Tadawul, αναμένεται να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια ύψους 40 δισ. δολαρίων την επόμενη περίoδο, καθώς η αγορά θα αναβαθμιστεί στους παγκόσμιους δείκτες.

    Ο MSCI, τον  Ιούνιο, αναβάθμισε το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας σε «αναδυόμενη» αγορά (Emerging), με το καθεστώς να είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2019, ενώ και οι δείκτες FTSE Russell έχουν αναφέρει τη μεταφορά της χρηματιστηριακής αγοράς του Ριάντ σε καθεστώς «δευτερογενούς αναδυόμενης» (Secondary Emerging) τον Μάρτιο του 2019.

    Ο Sulaiman Al-Askar, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Tadawul, ανέφερε στο Reuters ότι ο αριθμός των ξένων επενδυτών στο Tadawul διαμορφώνεται στους 191 και αναμένει να αυξηθεί σύντομα κατά 28%, ενώ οι εισηγμένες μετοχές ανέρχονται σε 198 από 111 το 2017.

    Η Κίνα, η Αργεντινή και η Ελλάδα

    Τα ενεργητικά και παθητικά κεφάλαια διαχείρισης χρησιμοποιούν τους κορυφαίους δείκτες MSCI για να οριοθετήσουν το επενδυτικό τους ορίζοντα, ενώ χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς για πολλά αμοιβαία διαπραγματεύσιμα κεφάλαια (ETF).

    Στις 13 Αυγούστου, ο MSCI  ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της μερικής εισαγωγής (partial inclusion) των κινεζικών μετοχών (China A shares) στους δείκτες MSCI Emerging Markets. Η παρούσα στάθμιση στις μετοχές της Κίνας Κατηγορίας Α είναι περίπου 5%. Ο MSCI μελετά τη σταδιακή αύξηση της στάθμισης των μετοχών Κατηγορίας Α στους δείκτες MSCI Emerging Markets, με την προϋπόθεση ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω χαλάρωση των προϋποθέσεων για την είσοδο ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά και τη βελτίωση των προτύπων προσβασιμότητας.

    Ο MSCI παρέχει ένα γράφημα για το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης των αναδυόμενων αγορών, στο σενάριο αύξησης της στάθμισης των κινεζικών μετοχών κατηγορίας Α.

    H είσοδος της Σαουδικής Αραβίας, της Αργεντινής και η πιθανή αύξηση της στάθμισης στην αγορά της Κίνας θα φέρουν μεγάλες ανακατατάξεις και στην εγχώρια αγορά μετοχών, η οποία συμμετέχει στους δείκτες MSCI για τις αναδυόμενες αγορές (Νοέμβριος του 2013) καθώς οι νεοεισερχόμενες αγορές διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό από την «πίτα» των Emerging Markets.



    ΣΧΟΛΙΑ