• Κοινωνία

    Στο Νταβός η Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Δεν έχει γίνει τίποτα για την κλιματική αλλαγή, χρειάζονται πολλά περισσότερα»

    • NewsRoom

    Γκρέτα Τούνμπεργκ


    Η νεαρή ακτιβίστρια τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της επιστήμης στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής

    Σε νέες δηλώσεις προχώρησε η νεαρή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην πρώτη ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο εμπνεύστηκε από την ίδια, είναι μόνο η αρχή στη μάχη αυτή και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

    «Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του», είπε, προκαλώντας το γέλιο του κοινού, σε μια συζήτηση με τίτλο «Χαράσσοντας Ένα Βιώσιμο Μονοπάτι Προς Ένα Κοινό Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    «Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες. Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος τώρα, το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα», είπε η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι νεαροί ακτιβιστές που μετέβησαν αυτή τη χρονιά στον ελβετικό χειμερινό τόπο αναψυχής, ακολουθώντας το παράδειγμά της.

    Ανάμεσά τους είναι και ο Ιρλανδός έφηβος Φιόν Φερέιρα, ο οποίος επινόησε έναν τρόπο για να αποφεύγεται να φθάνουν στους ωκεανούς τα μικροπλαστικά. Επίσης, η 17χρονη Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια Αγιάκα Μελιτάφα και η Καναδή Ότομ Πελτιέ, η οποία αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια και έχει στόχο την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

    «Αφορά σε εμάς και τις μελλοντικές γενιές και εκείνους που έχουν πληγεί σήμερα. Πρέπει να φέρουμε την επιστήμη στη συζήτηση», είπε η Τούνμπεργκ, τονίζοντας ότι ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται περισσότερα από την αφύπνιση των πολιτών.

    «Δίνουμε αγώνα για το περιβάλλον και το κλίμα. Αν το δείτε ευρύτερα, βασικά δεν έχει γίνει τίποτα. Χρειάζονται πολλά περισσότερα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση, δεν μπορούμε να το λύσουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ