• ESG Today

    Πώς η δίκη ExxonMobil για εξαπάτηση επενδυτών… αλλάζει τον τρόπο αποτίμησης του κλιματικού κινδύνου

    Ακτιβιστές που διαδηλώνουν από το 2015 κατά της Exxon με το σύνθημα #ExxonKnew, έδωσαν το παρόν στη δίκη


    Ευκαιρία για κάποιους αλλά και … κίνδυνο για άλλους αποτελεί η κλιματική αλλαγή, καθώς τα κόστη που συνδέονται με αυτήν για κάποιες εταιρείες είναι τόσο υψηλά, που οποιαδήποτε ασάφεια στον προσδιορισμό τους, μπορεί να θεωρηθεί εξαπάτηση επενδυτών…τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

    Μπροστά σε ένα τέτοιο πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπη η ExxonMobil καθώς κατηγορείται ότι δεν εκτίμησε σωστά και δεν ενημέρωσε με ξεκάθαρο τρόπο τους επενδυτές για το κόστος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η ExxonMobil από την πλευρά της… αρνείται τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι είναι πολιτικά παρακινημένοι από ακτιβιστές που εναντιώνονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

    Όποια και αν είναι η έκβαση της δίκης,  αυτό που αναδεικνύει είναι ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο κλιματικός κίνδυνος θα πρέπει να αποτιμάται με ακρίβεια, ώστε οι επενδυτές να ενημερώνονται και να προστατεύονται. Μετά τη δική αυτή αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υπολογίζουν και επικοινωνούν τον κλιματικό  κίνδυνο, ενώ την ίδια στιγμή  η Exxon αντιμετωπίζει και νέες αγωγές που ασκούνται εναντίον της από μετόχους…

    Γιατί μπορεί  οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να κάνουν και τώρα εκθέσεις κλιματικού κινδύνου,  ωστόσο αποδεικνύεται ότι το σημαντικό είναι ποιες πληροφορίες  περιλαμβάνονται σε αυτές τις εκθέσεις και ποιοι δείκτες πρέπει να διαμορφωθούν ώστε να μετρούν αξιόπιστα τον κλιματικό κίνδυνο.

    Σημειώνεται ότι η  δίκη αυτή,  είναι η πρώτη του είδους της και είναι αποτέλεσμα τεσσάρων ετών ερευνών από εισαγγελείς.

    Η υπόθεση

    Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Veletija Ann James, άσκησε κατηγορίες για εξαπάτηση των επενδυτών, εναντίον της εταιρείας ExxonMobil, σε δίκη που έγινε στις 22 Οκτωβρίου στο Μανχάταν, ισχυριζόμενη  ότι η ExxonMobil δεν γνωστοποίησε στους επενδυτές,  τα κόστη που υπέστη η εταιρεία από  τους νέους κανόνες για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

    Σε εναρκτήρια επιχειρηματολογία κατά τη δίκη, ο κ. Kevin Wallace, επικεφαλής του γραφείου προστασίας των επενδυτών, δήλωσε ότι η Exxon εξαπάτησε τους επενδυτές υποτιμώντας το κόστος των πολιτικών της κλιματικής αλλαγής.

    Η εταιρεία κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει όρους όπως proxy cost και «κόστος αερίων θερμοκηπίου»  (κόστος  GHG) σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των επενδυτών ως προς το πόσο η εταιρεία πληρώνει στην αμερικανική κυβέρνηση για τις τεράστιες ποσότητες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω των δραστηριοτήτων της. Οι επενδυτές είχαν ζητήσει από την εταιρεία, από το 2013, όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να περιορίζουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου,  να αποκαλύψει περισσότερα για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε και τώρα ζητούν όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και αποζημιώσεις.

    Τι λέει η ExxonMobil

    Από την άλλη πλευρά η ExxonMobil αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης είναι ψευδείς και ότι η εταιρεία τακτικά λογοδοτεί στους επενδυτές μέσω τακτικών γνωστοποιήσεων για τους κινδύνους που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος.

    Και σημειώνει, ότι «ελλείψει ομοιόμορφου, παγκοσμίως αποδεκτού τρόπου αποτίμησης του κόστους άνθρακα, η ExxonMobil χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές μετρήσεις για να υπολογίσει τις επιπτώσεις των τρεχόντων και των πιθανών κανονισμών που σχετίζονται με το κλίμα. Το πρώτο είναι το “proxy cost” το οποίο στοχεύει να αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο όλων των πολιτικών για το κλίμα που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το άλλο, το το κόστος  GHG (κόστος αερίων θερμοκηπίου) που αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος που μπορεί να επιβληθεί άμεσα από τις εκπομπές πετρελαίου και φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων νόμων».

    Η ExxonMobil  σημειώνει ότι έχει επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών της, βοηθώντας τους καταναλωτές να μειώσουν τις εκπομπές τους, πραγματοποιώντας καινοτόμες έρευνες για τεχνολογίες χαμηλότερων εκπομπών και υποστηρίζοντας τη μείωση των εκπομπών με το χαμηλότερο κόστος για την κοινωνία.

    Από το 2000, σημειώνει η εταιρεία, η ​​ExxonMobil έχει επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα έρευνας και ανάπτυξης ενεργειακών λύσεων για χαμηλότερες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών ενεργειακής απόδοσης, βιοκαυσίμων, μείωση φωτοβολίδων και δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Το 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις  συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 15% των εκπομπών μεθανίου και της μείωσης κατά 25% της αύξησης μέχρι το 2020.

    Rex Tillerson, πρώην επικεφαλής ExxonMobil

    Ο μάρτυρας-σταρ της διαδικασίας  κατά τη διάρκεια της δίκης αναμένεται να είναι ο Rex Tillerson, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Exxon από το 2006 μέχρι την ένταξή του στην κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump τον Ιανουάριο του 2017. Ο Trump τον απομάκρυνε τον Μάρτιο του 2018.

     



    ΣΧΟΛΙΑ