• Innovation

    Η Alphabet (Google) μόλις παρουσίασε το πιο προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της

    • NewsRoom
    Ο CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι

    Ο CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι


     Η Alphabet παρουσίασε την Τετάρτη το πιο προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της, το οποίο είναι ικανό να συγκεντρώνει διάφορες μορφές πληροφοριών, όπως βίντεο, ήχο και κείμενο.

    Το πολυαναμενόμενο, εξελιγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της μητρικής της Google ονομάζεται Gemini και έχει τη δυνατότητα αντίληψης και επεξεργασίας πληροφοριών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από την προηγούμενη τεχνολογία της Google, ανέφερε η εταιρεία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    «Αυτή η νέα εποχή μοντέλων αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές και μηχανικές προσπάθειες που έχουμε αναλάβει ως εταιρεία», έγραψε ο CEO της Alphabet, Sundar Pichai, σε ανάρτησή του.

    Από την κυκλοφορία του ChatGPT του OpenAI πριν από περίπου ένα χρόνο, η Google αγωνίζεται για την παραγωγή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που να συναγωνίζεται αυτό της υποστηριζόμενης εταιρείας της Microsoft.

    Η Google προσέθεσε ένα μέρος της νέας τεχνολογίας Gemini στον chatbot της Bard και είπε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια ακόμα πιο προηγμένη έκδοση του Gemini μέσω του Bard στις αρχές του επόμενου έτους.

    Η Alphabet επεσήμανε ότι κατασκευάζει τρεις εκδόσεις του Gemini, καθεμία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί διαφορετική επεξεργαστική ισχύ. Η πιο ισχυρή έκδοση έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε κέντρα δεδομένων και η έκδοση μικρότερης ισχύς για κινητές συσκευές, επιβεβαίωσε η εταιρεία.

    Το Gemini είναι το μεγαλύτερο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που κατασκεύασε η μονάδα της Google, DeepMind AI,  αλλά είναι «σημαντικά» φθηνότερο σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντιπρόεδρος της DeepMind, Product Eli Collins, όπως αναφέρεται στο άρθρο του Reuters.

    «Έτσι δεν είναι απλώς πιο ικανό, είναι επίσης πολύ πιο αποτελεσματικό», υπογράμμισε ο Collins. Ακόμα προσέθεσε, πως το πιο πρόσφατο μοντέλο εξακολουθεί να απαιτεί μια σημαντική ποσότητα υπολογιστικής ισχύος για να εκπαιδευτεί, αλλά ότι η Google εργάζεται με σκοπό να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συγκεκριμένη διαδικασία.

    Η Alphabet ανακοίνωσε επίσης μια νέα γενιά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που έχει κατασκευάσει κατά παραγγελία (tensor processing units – TPU). Η Cloud TPU v5p έχει σχεδιαστεί για την εκπαίδευση “μεγάλων” μοντέλων AI και είναι συνδεδεμένη σε ομάδες των 8.960 τσιπ.

    Η νέα έκδοση των επεξεργαστών της μπορεί να εμπεδώσει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα σχεδόν τρεις φορές πιο γρήγορα από τις προηγούμενες γενιές. Τα νέα τσιπ είναι διαθέσιμα για τους προγραμματιστές σε “προεπισκόπηση” από την Τετάρτη, δήλωσε η εταιρεία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης

    Τσίπρας: Νέες αιχμές κατά των διασπαστών – «Στην Ιταλία οι Αριστεροί δεν τσακώνονται μεταξύ τους»

    Κυρώθηκε η συμφωνία αναγνώρισης τίτλων σπουδών των ΑΕΙ με Κύπρο

    Πρώτοι οι Έλληνες στην κατανάλωση αντιβιοτικών – Παίρνουν ακόμα και για πονόδοντο



    ΣΧΟΛΙΑ