• Υγεία - Εμβόλια

    Η αξία του εμβολιασμού μέσα από εικόνες που σοκάρουν (βίντεο)


    Χάρη στον εμβολιασμό, πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα για το πώς εκδηλώνονται ορισμένες θανατηφόρες ασθένειες στο σώμα του ατόμου που μολύνεται. Η ηπατίτιδα Β, ο έρπης ζωστήρας, η ευλογιά, η φυματίωση, η διφθερίτιδα και η πανώλη είναι ασθένειες, οι οποίες έχουν τραγικές εκδηλώσεις στο ανθρώπινο σώμα, συνθέτοντας εικόνες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματικά κόβουν την ανάσα.

    Ηπατίτιδα Β

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ηπατίτιδα Β είναι μία ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το ήπαρ και μεταδίδεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών από ένα μολυσμένο άτομο.

    Στο σώμα εκδηλώνεται με ίκτερο, δηλαδή έναν κιτρινοπράσινο χρωματισμό του δέρματος και των βλεννογόνων που οφείλεται στην εναπόθεση της χολερυθρίνης, τα επίπεδα της οποίας είναι αυξημένα, στους ιστούς. Ο χρωματισμός αυτός αφορά όλους τους ιστούς του σώματος, αλλά γίνεται ιδιαίτερα εμφανής με το κιτρίνισμα του επιπεφυκότα (το λευκό των ματιών).

    Το εμβόλιο κατά της νόσου υπάρχει από το 1982, αλλά αρχικά εμβολιάζονταν μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Επειδή, ωστόσο, δεν ελαττώθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης ηπατίτιδας Β, ξεκίνησε ο εμβολιασμός όλων των παιδιών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει στη χώρα μας  πολύ καλή κάλυψη. «Πάνω από το 80% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί κατά τη ηπατίτιδας Β», τονίζει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής και της  Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρίας, τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και συνεχίζει «Το υπόλοιπο 20% ανήκει στις ομάδες εκείνες που είναι εναντίον των εμβολιασμών». Όπως εξηγεί, υπάρχουν εξαδύναμα εμβόλια που χορηγούνται από το 2ο μήνα, με το κλασικό εμβολιαστικό σχήμα να συνίσταται στη χορήγηση 3 δόσεων.

    Έρπης ζωστήρ

    Περιγραφές της λοίμωξης υπάρχουν από την αρχαιότητα. Προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά και χαρακτηρίζεται από επώδυνα εξανθήματα και φουσκάλες.

    Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα  υπάρχει από το 2006. Συστήνεται μία δόση για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω ανεξάρτητα αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα. Παρόλο που συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δεν έχει καθιερωθεί στον ελλαδικό χώρο.

    Ευλογιά

    Το 1700 έχαναν τη ζωή τους από τη νόσο 400,000 άνθρωποι το χρόνο στην Ευρώπη. Η ασθένεια προκαλεί εξογκώματα στο πρόσωπο και το σώμα, τα οποία μεταδίδονται εύκολα σε άλλα σημεία αλλά και από το ένα άτομο στο άλλο, μέσω των υγρών του σώματος και της στενής επαφής. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε το 1796 και εμβολιάστηκαν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ευλογιά εξαλείφθηκε  το 1980, οπότε και τελείωσε η ιστορία του εμβολίου.

    Φυματίωση

    Είναι ένα νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, το οποίο μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες. Τα άτομα με φυματίωση συχνά έχουν χλωμό δέρμα, μαύρους κύκλους στα μάτια και μπορεί να παρουσιάζουν αιμόπτυση .

    Το εμβόλιο ανακαλύφθηκε  το  1921 και στην Ελλάδα έχει περάσει πολλές διακυμάνσεις. Το 2002 καταργήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, διότι τα κρούσματα ήταν λίγα και μεμονωμένα, κυρίως σε μετανάστες. Μέχρι τότε χορηγούταν  στην ηλικία των 6 ετών. Δύο χρόνια αργότερα περιγράφηκε ένα περιστατικό φυματιώδους μηνιγγίτιδας σε ένα αγόρι 18 ετών και έκτοτε επανήλθε στο Πρόγραμμα,  καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όταν εμφανιστεί έστω και ένα κρούσμα φυματιώδους μηνιγγίτιδας, θα πρέπει να γίνεται καθολικός εμβολιασμός.

    Όταν επανήλθε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε οδηγίες να γίνεται ο εμβολιασμός στα μαιευτήρια (με τη γέννηση), καθώς οι βαριές μορφές φυματίωσης στα παιδιά, οι οποίες κατά κανόνα οδηγούν στο θάνατο, παρατηρούνται στα πρώτα χρόνια της ζωής.

    «Οι οδηγίες αυτές ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα μαιευτήρια και το υπουργείο δεν είχαν τους κατάλληλους μηχανισμούς και το προσωπικό για να τις εφαρμόσει. Η νέα Επιτροπή επανήλθε εκδίδοντας οδηγίες ο εμβολιασμός να γίνεται μεν από τη γέννηση, αλλά σε ομάδες υψηλού κινδύνου (κυρίως μετανάστες)», αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Το εμβόλιο έχει αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται  από 30-60%.

    εμβόλιο

    Διφθερίτιδα

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η διφθερίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος. Τα άτομα με αυτήν την ασθένεια παρουσιάζουν συχνά σοβαρές βλάβες του δέρματος στο λαιμό αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Το 1ο  εμβόλιο αναπτύχθηκε το 1913. Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται σήμερα είναι αποτελεσματικό 100% και στη χώρα μας εφαρμόζεται σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 90%. Μετά το 1975 δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στην Ελλάδα. «Τώρα πλέον κάνουμε είτε πενταδύναμο είτε εξαδύναμο εμβόλιο. Συνήθως χορηγούμε το εξαδύναμο για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, ηπατίτιδα Β, αιμόφιλο και πολυομυελίτιδα, σε τρεις δόσεις (2ο,4ο,6ο μήνα)», αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Πανούκλα

    Η πανούκλα ή πανώλη είναι μια από τις χειρότερες ασθένειες που έχουν καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η «Μεγάλη πανούκλα» του 14ου αιώνα σκότωσε το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης.

    Τα άτομα που πάσχουν παρουσιάζουν φλύκταινες σε ολόκληρο το σώμα τους και διόγκωση των λεμφαδένων.

    Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά κατά της νόσου. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε προς το τέλος του 1800 και χρησιμοποιήθηκε ευρέως πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, αλλά ουδέποτε συστηματικά.

    Σύμφωνα με τα CDC, επιδημίες πανώλης έχουν συμβεί στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, αλλά τα περισσότερα κρούσματα σε ανθρώπους μετά το 1990 έχουν καταγραφεί στην Αφρική.

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα της νόσου εδώ και δεκαετίες.

    Η αξία του εμβολιασμού

    Σύμφωνα μ τον ΠΟΥ, τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης ιστορίας. Η ανοσοποίηση αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ωστόσο, 1,5 εκατομμύρια θάνατοι επιπλέον θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη βελτιωνόταν.

    «Οι γονείς θα πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, γιατί τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, είναι ασφαλή και ακίνδυνα. Θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικές ιστοσελίδες προκειμένου να βρουν έγκυρες πληροφορίες και να μην “γκουγκλάρουν” για την αρρώστια ή για το εμβόλιο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πάρουν λανθασμένες πληροφορίες. Τα εμβόλια έχουν γίνει σε εκατομμύρια δόσεις και κανένα παιδί δεν εμφάνισε κάποια σοβαρή επιπλοκή από το 1992 και μετά που βγήκαν τα καθαρά εμβόλια», αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Όπως εξηγεί ο ίδιος, παλαιότερα, τα εμβόλια ήταν πολύπλοκα, ήταν δύσκολο να τα καθαρίσουν, δεν υπήρχαν οι τεχνικές, γι΄ αυτό και επιφύλασσαν παρενέργειες, όπως εγκεφαλίτιδες και σπασμούς. Σήμερα, όμως, που η βιοτεχνολογία έχει κάνει άλματα, τα εμβόλια είναι τελείως αθώα και σώζουν ζωές.



    ΣΧΟΛΙΑ