• ΥΓΕΙΑ

    Βρετανία: Την επιτάχυνση της χορήγησης δεύτερων δόσεων εμβολίων ανακοίνωσε ο Τζόνσον

    Βρετανία

    Μπόρις Τζόνσον, Βρετανός πρωθυπουργός


    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την επιτάχυνση της χορήγησης των δεύτερων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η εξάπλωση στη χώρα της παραλλαγής του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία δεν θα εκτροχιάσει το άνοιγμα της οικονομίας.

    Ωστόσο, προειδοποίησε πως η ινδική παραλλαγή του ιού ενδέχεται να επηρεάσει την πλήρη άρση των περιορισμών στην χώρα. «Προειδοποιούμε ότι πιστεύουμε, εγώ πιστεύω, ότι σίγουρα μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τον χάρτη πορείας. Αλλά προς το παρόν δεν αλλάζουμε την αξιολόγηση σχετικά με το βήμα 3 (χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνιγκ Στριτ.

    «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, για αυτό το λόγο, οι άνθρωποι να λάβουν πρόσθετη προστασία με μια δεύτερη δόση», τόνισε.

    «Έτσι, μετά τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, θα επιταχύνουμε τις εναπομείνασες δεύτερες δόσεις στα άτομα άνω των 50 ετών και τις κλινικά ευάλωτες ομάδες σε όλη τη χώρα, ώστε η χορήγηση αυτών των δόσεων να γίνει μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Επιπρόσθετα ανέφερε πως η Βρετανία δεν θα αυξήσει πολύ γρήγορα τον μικρό αριθμό χωρών που μπορούν να επισκεφθούν οι Βρετανοί χωρίς να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα, λόγω του κινδύνου νέων παραλλαγών.

    «Δεν αναμένω ότι θα προσθέσουμε (σ.σ. χώρες στη λεγόμενη «πράσινη λίστα») πολύ γρήγορα και όντως θα διατηρήσουμε ένα πολύ αυστηρό καθεστώς συνόρων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της Αγγλίας, δήλωσε πως Βρετανοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού (B.1.617.2) είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ (βρετανική παραλλαγή, B.1.1.7), λέγοντας πως η πρώτη θα γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Υπάρχει πλέον βεβαιότητα… ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 (βρετανική παραλλαγή), τώρα το ερώτημα σε πρακτικούς όρους μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες είναι αν είναι κάπως πιο μεταδοτική από την B.1.1.7 ή είναι πολύ πιο μεταδοτική και αν αυτό θα έχει συνέπειες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα για την πανδημία διεθνώς», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως με την πάροδο του χρόνου η ινδική παραλλαγή B.1.617.2 θα κυριαρχήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, «με τον τρόπο που κυριάρχησε η B.1.1.7», τόνισε ο αρχίατρος της Αγγλίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ