• ΥΓΕΙΑ

    Βέλγιο: Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας έφτασε η χώρα

    • NewsRoom


    Το Βέλγιο έφθασε κατά τα φαινόμενα στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού αυτήν την εβδομάδα, με σχεδόν 1.500 ασθενείς να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που πλέον παρουσιάζει ελαφρά υποχώρηση, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

    Ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Ντε Κρο ωστόσο απέκλεισε επί του παρόντος οποιαδήποτε χαλάρωση των ισχυόντων περιορισμών.

    “Παρά τις μικρές βελτιώσεις, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή”, υπογράμμισε ο Φλαμανδός φιλελεύθερος ηγέτης μετά μια νέα συνεδρίαση στην οποία εξετάστηκε η κρίση.

    “Δεδομένου του νέου ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου παραμένει η εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και η Συμβουλευτική Επιτροπή (στην οποία μετέχουν οι επικεφαλής διαφόρων οργάνων εκτελεστικής εξουσίας αυτού του ομοσπονδιακού κράτους σ.σ.) αποφάσισε να διατηρήσει τα μέτρα που ισχύουν σήμερα”, πρόσθεσε.

    Η χώρα αυτή των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου μια νέα καραντίνα αποφασίστηκε στις 30 Οκτωβρίου για έξι εβδομάδες, κατέγραφε σήμερα 520.393 κρούσματα κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας και 13.891 θανάτους.

    Παρότι συγκαταλέγεται στα ευρωπαϊκά κράτη με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, η χώρα παρατηρεί στο εξής μια επιβράδυνση της διασποράς του ιού (το ποσοστό επίπτωσης είναι χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε στη Γαλλία, σύμφωνα με διάφορες πηγές), καθώς και των νέων εισαγωγών στο νοσοκομείο.

    Χθες, Πέμπτη, για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις και πλέον εβδομάδες, ο αριθμός των νέων νοσοκομειακών ασθενών μειώθηκε κάτω από το όριο των 400 ημερησίως, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιβ Βαν Λάτεμ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών. Και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τελειώνει, υπήρξαν σχεδόν τόσα εξιτήρια από το νοσοκομείο όσες και εισαγωγές.

    Η χώρα είχε 7.010 νοσηλευόμενους ασθενείς, από τους οποίους 1.452 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός που υποχωρεί για τρίτη συνεχή ημέρα.

    Επομένως, είπε ο Ιβ Βαν Λάτεμ “μπορούμε να εκτιμήσουμε, με την επιφύλαξη δυσάρεστων εκπλήξεων τις επόμενες μέρες, ότι η κορύφωση του αριθμού των ασθενών στις ΜΕΘ καταγράφηκε πριν από τέσσερις ημέρες (στις 9 Νοεμβρίου) με 1.474”.

    Αυτός ο αριθμός, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος, “παραμένει εντυπωσιακός” και “επιβαρύνει σε μεγαλο βαθμό τα νοσοκομεία που συνεχίζουν να δουλεύουν με πολύ εντατικούς ρυθμούς”.

    Για τον Αλεξάντρ Ντε Κρο, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ βρίσκεται σε “στάσιμο επίπεδο από την περασμένη εβδομάδα”, ενώ ο συνολικός αριθμός των νοσοκομειακών ασθενών “μειώθηκε ελαφρώς”.

    Όσον αφορά την “επίπτωση”, δηλαδή την κυκλοφορία του ιού στον πληθυσμό, τα επίσημα στοιχεία κατατάσσουν στο εξής το Βέλγιο “στην έκτη θέση” στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ιβ Βαν Λάτεμ. Ήταν στην πρώτη θέση πριν από δύο εβδομάδες.

    Σε αυτήν την ευρωπαϊκή κατάταξη, “είμαστε τώρα πίσω από τη Γαλλία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Επίσης, ο Ιβ Βαν Λάτεμ έκρινε πιθανό ότι με αυτόν τον ρυθμό μπορεί να μειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ο αριθμός των μολύνσεων στις 1.000 ημερησίως στο Βέλγιο, έναντι σχεδόν 7.000 σήμερα.

    Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων επιβραδύνεται πολύ πιο αργά. Η χώρα καταμέτρησε σχεδόν 200 ημερησίως την εβδομάδα που τελειώνει, και συνολικά σχεδόν 2.500 τις τελευταίες εβδομάδες.

    Για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι κλειστά σε εθνικό επίπεδο από τις 19 Οκτωβρίου και τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη (εκτός από αυτά των τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βιβλιοπωλεία) από τις 2 Νοεμβρίου.

    Οι σχολικές διακοπές για τη γιορτή των Αγίων Πάντων παρατάθηκαν σε δύο εβδομάδες (αντί μιας που είναι κανονικά), ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται τώρα εξ ολοκλήρου από απόσταση, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ