ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα, τα τοπικά lockdown κανείς δεν μπορεί να το βγάλει από το τραπέζι

  • NewsRoom
Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας


«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, για μία ακόμη φορά. Είναι μία ομαδική, συλλογική προσπάθεια. Είναι μία προσπάθεια η οποία δεν γνωρίζει τείχη και δεν μπορεί να έχει κομματικούς περιορισμούς ή μικροπολιτικές στοχεύσεις. Μιλάμε για την αξία της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

«Υπάρχει μια αλληλουχία γενεών σε όλο τον πλανήτη, με μια πανδημία, μία τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Και στη χώρα μας, που τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, βλέπουμε ότι σιγά-σιγά μπαίνοντας από το φθινόπωρο στο χειμώνα, τα δεδομένα δυσκολεύουν. Είναι λογικό ότι με την υπερμετακίνηση υπάρχει και υπερμετάδοση. Υπάρχουν οι πιο νέοι άνθρωποι που κατά κύριο λόγο είναι ασυμπτωματικοί, οι πιο μεγάλοι άνθρωποι, οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν και πρέπει να στηρίξουμε», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

«Κατά την άποψή μου, η Πολιτεία και οι πολίτες είναι ένα και αυτό πρέπει το καταλάβουν όλοι… Όταν οι επιστήμονες, οι ειδικοί μας και αυτοί οι οποίοι έχουν όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, δίνουν τις συμβουλές τους και  εισηγούνται στην Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει και την κοινωνία. Τους ανθρώπους που αγωνιούν, παλεύουν, δουλεύουν, τη μέση ελληνική οικογένεια, τον τρόπο με τον οποίο  κινούνται και πόσο μπορούν να αντέξουν μέσα στο χρόνο. Έχουμε, λοιπόν, μια πολύ σημαντική προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε τους επόμενους μήνες, μέχρι η Επιστήμη να μας βοηθήσει με ένα εμβόλιο, με ένα φάρμακο που δεν είναι μακριά. Και αυτή την προσπάθεια θα την κάνουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε τα μέτρα «λελογισμένα ανάλογα με την κοινωνία, το πώς πορεύεται και τις ανάγκες της και, πάνω από όλα, με τα δεδομένα της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής». «Οι χώρες στις οποίες έπαψε να πορεύεται η κοινωνία μαζί με την οργανωμένη Πολιτεία, οδηγήθηκαν κυριολεκτικά σε καταστροφή», πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του υπουργού Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «O κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής και αναφέρθηκε και στην πανδημία, στο Ε.Σ.Υ. και στο αν είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι εύλογο ένας πολιτικός αρχηγός και δη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να θέτει ερωτήματα. Οι συνάδελφοί μου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν με άφησαν να απαντήσω για τα στοιχεία της πανδημίας, που ενδιαφέρουν όλους μας. Δεν καταδέχθηκαν να ακούσουν αυτήν την ενημέρωση ούτε για πέντε λεπτά. Νομίζω ότι προκαλεί προβληματισμό και σκεπτικισμό, για το πώς αντιλαμβανόμαστε όλοι μας το θέμα αυτής της Δημόσιας Υγείας και το πώς συμπεριφερόμαστε μέσα στον κορονοϊό. Είναι ένα θέμα το οποίο μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να ενωθούμε σε αυτή την προσπάθεια.

«Είμαστε η 121η χώρα στον κόσμο σε κρούσματα ανά 1.000.000 κατοίκους και η 101η χώρα σε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Έχουμε αρκετά όπλα στη φαρέτρα μας. Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της κατανόησης των μέτρων, υπάρχει ο υγειονομικός χάρτης. Ανάλογα σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε, οδηγούμαστε και σε ανάλογα μέτρα. Το μέτρο των τοπικών lockdown κανείς δεν μπορεί να το βγάλει από το τραπέζι. Βλέπω με πολύ μεγάλο προβληματισμό ότι η μία μετά την άλλη, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και παγκοσμίως, προχωρούν σε τοπικά lockdown, καθώς δυσκολεύει στο δεύτερο κύμα αυτή η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σας διαβεβαιώ ότι αν φοράμε μάσκα, εάν τηρούμε τους κανόνες και αν βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες και προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

«Τα λελογισμένα μέτρα που πήραμε μέχρι τώρα και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τα εφάρμοσαν, και τους ευχαριστώ πάρα πολύ, οδήγησαν στον περιορισμό των κρουσμάτων έναντι άλλων χωρών. Βοήθησαν να «φρενάρει» ο ιός και να περιοριστεί, σε σχέση με αυτό το οποίο βλέπουμε παγκοσμίως. Οφείλει κανείς να το συγκρίνει, γιατί δείχνει την επικινδυνότητα του ιού, το ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, για αυτό είναι πολύ επικίνδυνος, και τη ζημιά που μπορεί να κάνει σε ζωτικά όργανά μας και την απειλή για την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τις έρευνες για τα εμβόλια, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως «γίνεται μία παγκόσμια προσπάθεια, ένα παγκόσμιο ράλι τεχνολογίας και Επιστήμης των εταιρειών για να μπορέσουν να φτάσουν στη Φάση 3 και 4 του εμβολίου, να πάρουν άδεια, με όλους τους κανόνες ασφαλείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εμβόλιο. Η πληροφόρηση που έχουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ως χώρα, από κορυφαίες εταιρείες που τρέχουν τα εμβόλιά τους στη Φάση 3 είναι ότι μπορούμε να έχουμε θετικά νέα στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης χρονιάς. Άρα, λοιπόν, η μερική επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει με τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς πρώτα και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και για την COVID».

«Οι παραγγελίες γίνονται από την Ε.Ε. με αλγόριθμο ανάλογα με το ποσοστό των κατοίκων της κάθε χώρας. Θα μοιραστούν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, την ίδια εποχή που θα πάρουμε εμείς το εμβόλιο, θα το πάρουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε.


ΣΧΟΛΙΑ