• ΥΓΕΙΑ

    Παπαευαγγέλου: Σημάδια σταθεροποίησης του αριθμού μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη, ανησυχία για περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα (upd)

    • NewsRoom

    Η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Σχετική σταθεροποίηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, επίκουρη καθ. Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά την ενημέρωση του Υπ. Υγείας για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

    «Προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν», ανέφερε.

    Αντίθετα, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων περιοχές της χώρας που δεν είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα τους επιστήμονες. «Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς»

    Όπως ανέφερε, πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός, τόσο στην Αττική (697) όσο και στην Θεσσαλονίκη (725), ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid-19 και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, είπε η καθηγήτρια . «Φαίνεται ότι είμαστε στο pic αυτού του δεύτερου κύματος».

    Σημαντική ήταν και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με μέσο όρο τα 39 άτομα την ημέρα.

    «Η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», επισήμανε.

    Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15 με 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ηλικίας 40-65 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ηλικίας άνω των 65 ετών. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

    Παρά την μείωση του ρυθμού αύξησης των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη, η κα. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε πως καθώς ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι μεγάλος στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται πως τις υπόλοιπες ημέρες θα υπάρξει αύξηση των νοσηλευόμενων.

    «Πολλοί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναναστρεφόμαστε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η διασπορά το ταχύτερο» σημείωσε. «Τα μέτρα θέλουν χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι που χάνουν σήμερα τη ζωή τους πιθανότατα μπορεί να έχουν μολυνθεί έως έναν μήνα πριν.

    Το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας.

    Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα θα αποδώσει. Αναμένουμε τις επόμενες 7 με 10 μέρες μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μία με δύο εβδομάδες αργότερα θα δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ.».

    Το lockdown μας δίνει την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, για καινούργιες θεραπείες αλλά και το εμβόλιο, ανέφερε η καθηγήτρια και επισήμανε: «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία- και να κατορθώσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων».

    * Σήμερα είχε ανακοινωθεί ότι στην ενημέρωση θα συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας δεν έχει ολοκληρώσει τη συνεδρίασή της. Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση τής επιτροπής για να λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο από την υπουργό Παιδείας.



    ΣΧΟΛΙΑ