• ΥΓΕΙΑ

    Τζανάκης: Σε 1-2 εβδομάδες το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου – Δυναμική η μετάλλαξη Κένταυρος

    • NewsRoom
    Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλάει για την υποπαραλλαγή της Όμικρον, την Όμικρον 2

    Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης


    Σε περίπου μία ή δύο εβδομάδες θα φανεί το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» που άφησαν οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.

    Παράλληλα ο καθηγητής έκανε λόγο για σαφή μείωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 30% όπως είπε, αλλά και στους θανάτους, περίπου 25%, από την περίοδο αιχμής τους. «Προβλέπουμε ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε.

    Μετάλλαξη Κένταυρος

    Ερωτηθείς σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος και για το αν μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση την πανδημία, ο κ. Τζανάκης απάντησε πως δείχνει «δυναμική» και «μπορεί να είναι το επόμενο στέλεχος που θα μας προβληματίσει».

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον 4-5 είναι πολύ μεταδοτικές και δεν θα αφήσουν τον «Κένταυρο» να επικρατήσει εύκολα. «Κάνει εντύπωση που δεν έχει επικρατήσει έως τώρα ας είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής

    Για τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό κι έπειτα καταλήγουν, τόνισε ότι κατά 99% πρόκειται για υπερήλικες, συνήθως πάνω από 85 ετών, ή άτομα με πολύ βαριά υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα πολύ από αυτούς δεν έχουν κάνει και την 4η δόση, είπε ο καθηγητής.

    Συνέστησε δε την προσοχή όσων γυρνούν από διακοπές ώστε αν πρόκειται να έρθουν σε επαφή ηλικιωμένους να φορούν μάσκα, να έχουν πραγματοποιήσει τεστ και μετά από 5-6 μέρες από την επιστροφή,  να συγχρωτιστούν μαζί τους.

    Σχολεία

    Τέλος, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είπε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση μάσκας.

    «Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασιλακόπουλος: Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης – Τι είπε για την 4η δόση

    Εξαδάκτυλος: Να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό όπως και με τη γρίπη



    ΣΧΟΛΙΑ