• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας: Μετάλλαξη του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσει στην εξαφάνισή του

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος,


    Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δημιουργούν προσδοκίες για εξαφάνιση του νέου κορονοϊού  στο μέλλον. Μετάλλαξη που παρατηρήθηκε σε μεμονωμένο περιστατικό στην Αμερική ενδέχεται να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τον αόρατο εχθρό, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για να εξαχθούν συμπεράσματα.

    «Ο ιός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ, ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματός του. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό και παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοσή του από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά σε άλλους, αυτοί δεν θα νοσήσουν τόσο σοβαρά», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης την Πέμπτη.

    Όπως ο ίδιος τόνισε, αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως “πολύ σημαντική” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς, παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένιση και τελικά στην εξαφάνιση του ιού SARS (κορονοϊός, δομικά παρόμοιος με τον SARS-CoV-2), το 2003. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο ή όχι.

    Άλλες μεταλλάξεις

    Σε μια δεύτερη αναφορά από τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Κοινή Χρήση Όλων των Δεδομένων Γρίπης (GISAID), έγινε εκτεταμένη μελέτη των μεταλλάξεων που αφορούν το μέρος εκείνο του νέου ιού που του δίνει το χαρακτηριστικό του σχήμα και χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στα κύτταρα του ανθρώπου.

    «Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε πλέον και το νέο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του. Έγινε ανάλυση σε περισσότερα από 7500 άτομα απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή η ομάδα εργασίας, από μεγάλο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις, οι οποίες συνέβαιναν κατά κανόνα σε αυτόν τον ιό», σημείωσε ο κος Τσιόδρας, παραθέτοντας τα κύρια μηνύματα που προκύπτουν από την ανάλυση:

    1. Το μεγάλο ποσοστό της διαφοροποίησης του ιού βρέθηκε στις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από αυτόν. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας, δηλαδή πολλά περιστατικά 0 (μηδέν) ταυτόχρονα.
    2. Αναγνωρίστηκε με βάση τα γενετικά δεδομένα ότι ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα ότι είναι πολύ απίθανο να βρίσκεται ο κορονοϊός στην κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους στα τέλη του 2019.
    3. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου ξαι πάντως σίγουρα λιγότερο από την γρίπη.
    4. Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός.
    5. Επιβεβαιώνεται σταδιακά, και είναι πολύ σημαντικό, πως σε κάποιες περιοχές του ιού υπάρχει πολύ μικρός αριθμός μεταλλάξεων, όπου ο ιός παρουσιάζει τις λιγότερες αλλαγές.

    “Αυτές οι περιοχές θα πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών ή εμβολίων”, υπογράμμισε ο καθηγητής.

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ