• ΥΓΕΙΑ

    Τσιόδρας: Αισιόδοξα τα μηνύματα της έρευνας για φάρμακο κατά του κορονοϊού

    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το μέτωπο της έρευνας για την ανακάλυψη φαρμάκων κατά του νέου κορονοϊού, με ορισμένες θεραπείες να φαίνονται αρκετά υποσχόμενες.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, την Τρίτη, τις τελευταίες ημέρες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρονται σε 4-5 θεραπείες που φαίνεται να περιορίζουν τη βαρύτητα της νόσου, χωρίς όμως κάποια από αυτές να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό.

    Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε  την επέκταση, της χορήγησης της ρεμδεσιβίρης, η οποία εμφανίζει θετικά αποτελέσματα στις μέχρι τώρα μελέτες, για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή σε αυτούς που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να διασωληνωθούν.

    Σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα, η επέκταση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο, λαμβάνοντας 5 ημέρες θεραπεία.

    «Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο πρώτα στάδιά της, με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές», σημείωσε ο καθηγητής.

    Μια τέτοια πρώτη σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε πρόσφατα από ομάδα 6 νοσοκομείων του Χονγκ Κόνγκ. Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων και μετρίων μορφών της νόσου έδειξε ότι ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων, που περιλαμβάνει δύο με γενικές αντι-ιικές ιδιότητες και ένα για τον HIV, είχε καλά αποτελέσματα στην Covid-19.

    «Ο ιός εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν πιο γρήγορα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο. Ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς», διευκρίνισε ο κος Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι και οι δύο παραπάνω θεραπείες αφορούν σε νοσοκομειακή χορήγηση, με προσεκτική παρακολούθηση για ενδεχόμενες παρενέργειες.

    «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, αναμένουμε περισσότερα νέα από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς. Πρόκειται να ξεκινήσει και μεγάλη σχετική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε ο καθηγητής.

     



    ΣΧΟΛΙΑ